Satellit ser tørken på Afrikas Horn

Flere steder i det allerøstligste Afrika nærmer manglen på vand, og som en følge deraf fødevarer, sig det katastrofale. En del af forklaringen er politisk uro og ødelagt infrastruktur, mens en anden del er en generel mangel på nedbør, der tydligt ses i vegetationen; selv fra satellit.

Den truende hungersnød i det østligste Afrika - Afrikas Horn - har været omtalt i medierne de seneste uger.

Den lurende katastrofe skyldes til dels et markant underskud af nedbør i regionen. Det sætter tydlige spor selv set fra 35.800 kilometers højde over ækvator. Her hænger Europas Meteosat-satellit, som løbende leverer et væld af data til meteorologerne.

Satellitbillede over tørke i Afrika

Tørken på Afrikas Horn i to sidestillede grafikker fra hhv. maj 2007 (venstre) og maj 2011 (højre). Farverne fortæller om vegetationsgrad og vandmætning i overjorden. Blå og grøn viser områder hvor vegetationen har vand nok, mens gul, rød og sort (på land) betyder, at vegetationen er visnet eller mangler helt. Det er tydeligt, at tørke og vandmangel er langt mere udbredt i 2011 end i 2007. Data fra Meteosa via 'Land Surface Analysis Satellite Application Facility'. Grafik Eumetsat.

Grafikken ovenfor viser en øget udbredelse af områder, hvor der ikke er tilstrækkelig vand til at opretholde det normale plantedække. Det betyder dårligere muligheder for at så og høste, Sammen med politisk uro flere steder i regionen, er det årsag til en truede hungersnød.

22. august 2011.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram