Regn med ubeslutsomhed

nedbør 28. juli

Først var der regn på programmet til torsdag og fredag, så forsvandt regnen fra vejrudsigterne, så kom den igen men rykket lidt ud mod fredag. Hvad sker der med den regn? Vi besluttede os til at udfritte sektionschef i vejrtjenesten, Knud-Jacob Simonsen, om den ubeslutsomme regn.

Hvad sker der? Kan I ikke finde ud af, om regnen kommer eller ej?

Der er ikke nogen tvivl om, at det vil regne. Spørgsmålet er, hvor det vil regne, hvor meget det vil regne og hvornår det vil regne. Problemet er, at meget af det vejr, vi får for tiden, kommer fra lavtryk, som næsten ligger stille. Omkring lavtrykkene ligger der smalle fronter som regnbånd, og det er ikke helt nemt at fastlægge deres præcise position flere dage i forvejen.

Når nu det ligger stille, så er arbejdet vel nemt, eller hvad?

Lad os tage vores nuværende vejrsituation som et eksempel. Vi har et lavtryk liggende i den østlige Østersø. Den regn, der er i forbindelse med lavtrykket, ligger her torsdag formiddag over det sydlige Sverige, Bornholm og det nordlige Tyskland/Polen. Regnen berører altså i store træk ikke Sjælland. Imidlertid er Øresund kun mellem 4 og 28 kilometer bredt. Og regnområdets udbredelse kan variere i tid og kan være op til flere hundrede kilometer bredt.

Det betyder, at rykker regnområdet blot ganske lidt, så ændrer vejrudsigten helt karakter fra tørt til vådt. Det er den usikkerhed, vi har kunnet se i vejrudsigterne de seneste dage.

Nedbør torsdag 28 juli 2011

Regnområdet fra lavtrykket, som DMI's vejrmodel HIRLAM ser det torsdag eftermiddag

OK - det er så en speciel situation - men har meteorologerne ikke rystet lidt på hånden de seneste dage?

Som sagt har meget af vores vejr angrebet mindre områder, og det giver specielle udfordringer til vejrudsigterne. Et regnområde på vej over Øerne kan sagtens være forudsagt meget præcist over et område, men forekomme usikkert i de vejrudsigter, som er meget lokale. Der skal ikke megen forskydning til, før eksempelvis Fyn går helt fri af et uvejr. Modsat kan en ganske lille intensivering af et lavtryk betyde, at flere regioner rammes.

Hvad kan jeg gøre for at holde øje med regnen, når den nu er så ubeslutsom?

Jo, faktisk så offentliggør vi jo usikkerheder i flere af vores produkter. Meteorologernes Landsudsigt er altid ledsaget af en vurdering af udsigtens sikkerhed og på Byvejr-produktet kan du vælge ’Vis nedbørusikkerheder’. Byvejr er jo netop udsigter for punkter på landkortet, så derfor er de specielt udsat i disse situationer. Med usikkerhederne in mente kan du planlægge dine aktiviteter efter, om de kan tåle en lille sandsynlighed for regn eller ikke.

28. juli 2011.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram