Orkan væltede ind over Færøerne

Med en middelvind, der kortvarigt var lige over 43 meter per sekund, måtte færingerne torsdag aften og natten til fredag se sig rusket igennem af en orkan.

Torsdag aften passerede et dybt lavtryk nord om Færøerne, og det gik ganske som forudsagt ikke stille for sig. Vindmålerne på øen kom på prøve, og de data DMI har indsamlet fra målerne vidner om en særdeles blæsende aften og nat på øerne.

Satellitbillede fra den færøske orkan sent torsdag den 24. november 2011

Satellitbillede fra den færøske orkan sent torsdag den 24. november 2011. Færøerne ligger helt til højre i billedet. Billede fra NOAA.

Ved Akraberg Fyr, der måler i vinden i 99 meters højde over havniveau, blev de kraftigste vinde målt. Der kom den kraftigste middelvind op på 43,2 m/s klokken 20 UTC, og de kraftigste vindstød nåede op på 56,6 m/s målt en time senere.

moh: Meter over havniveau

Maks middelvind Maks vindstød
Akraberg (99 moh) 43,2 m/s 56,6 m/s
Thorshavn (54 moh) 31,3 m/s 45,8 m/s
Kirkja (54 moh) 38,6 m/s 46,3 m/s

Tage fløj af

Den kraftige vind fik både tage, biler og andre løse genstande til at lette og både rev sig løs af deres fortøjninge, rapporterer flere medier.

Politiet i Torshavn fik i løbet af natten flere hundrede anmeldelser, men de foreløbige meldinger tyder ikke på, at nogle er kommet til skade.

25. november 2011.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram