Nattefrosten kom tilbage

Efter en rekordvarm april, lagde maj koldt ud og natten 3. maj fik vi igen nattefrost.

Efter en kølig 2. maj med en middeltemperatur på blot 5,8°C, fik vi en kold nat.

Svage nordlige eller skiftende vinde - og et manglende skydække - fik varmen fra jordens overflade til at forsvinde uhindret væk. Derfor faldt temperaturen til under frysepunktet mange steder.

Koldest i Sønderjylland

Laveste temperatur på minus 3,2°C blev målt i Skrydstrup. Det blev også Skrydstrup, som registrerede den største forskel mellem højeste temperatur 2. maj og laveste temperatur 3. maj; nemlig 13,8°C.

Det var dog langt fra alle steder, der fik nattefrost natten til 3. maj. Ved Gniben nåede temperaturen således ikke på noget tidspunkt natten til 3. maj ned under 6,6°C.

Temperatur i DK 3/5-11

Laveste temperaturer natten til den 3. maj 2011. Grafik Rikke Sjølin Thomsen

Selv om du ikke bor, hvor DMI har registreret frost i nat, kan du sagtens have oplevet temperaturer under nul helt lokalt og særligt i græshøjde. DMI's målestationer over hele landet måler lufttemperaturen i to meters højde på lokaliteter, der så vidt muligt ikke er påvirket af lokale forhold (har ekstremt mikroklima). Data fra stationer med ekstremt mikroklima kan nemlig ikke bruges i DMI's almindelige vejrmodeller, som er kalibreret til at beregne de mest udbredte temperaturer.

Normalt med frost i maj

Det er ikke usædvanligt med frost i maj. Med baggrund i klimanormalerne (1961-90) har vi gennemsnitligt 0,6 døgn med frost i maj per år. Hvis vi ser på, hvor ofte vi kan forvente frost i uge 18, som vi er i nu, er det gennemsnitligt 0,4 døgn per år.

Beregningen af antal døgn med frost er baseret på interpolation af stationsdata i et finmasket net over Danmark. Middeltallet er et arealvægtet gennemsnit for hele landet. Jylland er vægtet med 7/10 og resten af Danmark med 3/10. Derfor kan vi godt få et 'ikke helt' antal døgn med frost. I den forgangne nat fik vi således 0,4 døgn med frost på landsplan.

Den laveste temperatur målt i maj, er fra år 1900. Dengang nåede termometeret ned på minus 8,0°C i Gludsted Plantage sydvest for Silkeborg. Siden 1891 har vi haft ikke færre end 68 maj-måneder, hvor laveste temperatur, har været lavere end minimumstemperatur natten til den 3. maj 2011. Og siden år 2000 har vi kun haft én maj måned uden nattefrost; nemlig i år 2002.

De kommende par nætter er der igen risiko for lokal nattefrost, så hvis ikke sommerblomsterne allerede er gået til, så vent med at plante dem ud, og sørg for at beskytte dem, der allerede er blevet plantet ud.

Af Lone Seir Carstensen
3. maj 2011

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram