Meteorologiens nobelpris til Wiin-Nielsen posthumt

DMI's tidligere direktør Aksel Wiin-Nielsen er årets modtager af IMO-prisen, der er den mest prestigefyldte pris inden for meteorologi. Aksel Wiin-Nielsen gik bort i april 2010, så prisen tildeles posthumt, og hans datter Charlotte Havsteen Lang modtager prisen på hans vegne i Geneve næste år.

IMO-prisen uddeles hvert år af FN's meteorologiske verdensorganisation, WMO, og regnes for meteorologiens Nobelpris. Prisen gives for 'enestående arbejde inden for meteorologi' og belønnes med en 14 karat guldmedalje og 60.000 kroner.

"Prisen er først og fremmest en anerkendelse af Wiin-Nielsens livslange, imponerende karriere. Men det er også en cadeau til dansk forskning i meteorologi og klima, at prisen for anden gang siden 2004 går til en dansker. Det glæder mig, at de stolte forskningstraditioner, som Wiin-Nielsen stod for, fortsætter i hans ånd på Danmarks Meteorologiske Institut," siger Klima- og Energiminister Lykke Friis om prisen.

I 2004 fik DMI's Bennert Machenhauer ligeledes IMO-prisen, der blev overrakt i København af daværende trafikminister Flemming Hansen.

Aksel Wiin-Nielsen havde en imponerende karriere inden for meteorologi, og det er den han anerkendes for med IMO-prisen, hedder det fra WMO. Foruden sine mange akademiske præstationer udmærkede han sig som en samlende kraft i det internationale meteorologiske samfund.

Wiin-Nielsen var i 1974 med til at grundlægge European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) og blev centerets første direktør. ECMWF er det europæiske regnecenter for meteorologi, hvor de nationale meteorologiske institutioner samarbejder om vejrudsigterne ud over de første par dage. ECMWF leverer i dag store mængder kritiske data og står blandt andet bag produktet Verdensvejr på dmi.dk.

Aksel Wiin-Nielsen

Aksel Wiin-Nielsen ved udnævnelsen som generalsekretær på WMO i 1980. Foto WMO.

Inden perioden hos ECMWF arbejdede Aksel Wiin-Nielsen en årrække med meteorologi; dels på Meteorologisk Institut her i Danmark dels ved det Internationale Meteorologiske Institut i Stockholm. Senere var han både ansat som forsker og professor ved flere anerkendte universiteter i USA.

I 1980 blev Aksel Wiin-Nielsen udnævnt til generalsekretær for WMO, hvor han arbejdede i fire år.

I begyndelsen af 1984 vendte Wiin-Nielsen tilbage til Danmark. Denne gang for at tiltræde som direktør for det som dengang stadig blot var kendt som Meteorologisk Institut (MI). Under direktørtiden på MI fortsatte han sit arbejde som repræsentant i ECMWF's bestyrelse, og i 1986 blev han formand for selvsamme.

I 1987 skiftede Aksel Wiin-Nielsen direktørtitlen ud med professortitlen i fysik ved Københavns Universitet. Her blev han til sin pensionering i 1995.

WMO er FN's meteorologiske verdensorganisation. WMO fastsætter normer og retningslinjer for det internationale samarbejde, som blandt andet omfatter de globale meteorologiske observations- og kommunikationssystemer. Organisationens hovedsæde ligger i Geneve, Schweiz.

9. juni 2011.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram