Mere usikkerhed styrker Byvejr

Vi udvider nu perioden med usikkerhed på nedbør på Byvejr til at omfatte 3 til 9-døgnsudsigten.

I april indførte vi en ny usikkerhedsvurdering på Byvejr, som gør jer brugere bedre i stand til vurdere jeres udendørs aktiviteter i forhold til mængden af nedbør de første 48 timer af vejrudsigten for din by.

Nu tilføjer vi de samme oplysninger til 3 til 9-døgnsudsigterne, så du også får muligheden for planlægge lidt ud i fremtiden.

Ensemble-prognoser

De nye oplysninger kan se lidt forvirrende ud, og nogle læsere har da også spurgt, om ikke DMI bare er ude i en helgarderering ved at vise usikkerheder.

Svaret på det spørgsmål kræver lidt mere forklaring.

"Både vejrmodeller og meteorologer skal finde frem til et såkaldt 'bedste gæt', når de fremstiller vejrudsigter. Det vil sige, at de ud fra mange forskellige oplysninger og beregninger vurderer, hvad den sandsynlige vejrudvikling vil være. Og i forhold til den slags prognoser vil usikkerhederne altid være interessante," siger forskningsleder Bent Hansen Sass fra sektion for Meteorologiske Modelsystemer.

"Et af redskaberne er at køre vejrmodellerne for den samme vejrsituation mange gange i lidt forskellige varianter, der tager hensyn til forskellige usikkerheder forbundet med prognoserne. Det giver et billede af, hvilke udviklinger, der er sandsynlige, og hvilke som er mindre sandsynlige. Hvis kørslerne viser en stor variation er det normalt et udtryk for at vejrsituationen er vanskelig at forudsige. Det er disse såkaldte ensemblekørsler, vi nu viser for nedbør på Byvejr."

De farvede søljer på nedbøren skal forstås således, at den mørkeste blå indeholder nedbørudsigten fra 75% af modelkørslerne. Den mellemblå indeholder 15% og den helt lyse de sidste 10 procent. På den måde læser du søjlerne, så millimeterne i den helt mørke er de mest sandsynlige. Herudover har  15% af kørslerne lidt mere nedbør (mellemblå), og 10% har yderligere noget.

forældet usikkerhedsintervaller

Hvis en nedbørsøjle kun består af den lyseste blå farve, så er der altså kun 10 procent af modelkørslerne, der har regnet sig frem til sandsynlighed for nedbør.

To trin

Da vi i april indførte ensemblekørslerne, gjorde vi det udelukkende på de første 48 timer, fordi de bliver udregnet på DMI’s egen supercomputer. Vejrudsigterne på Byvejr udover de første 48 timer udregnes på det fælleseuropæiske meteorologiske regnecenter ECMWF i Reading i England.

Det er ensemblerne herfra, vi nu tilføjer til Byvejr.

17. maj 2011.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram