Færøerne, Norge og Sverige har haft en vejrmæssig jul, som står i stærk kontrast til den relativt milde danske, rapporterer flere medier.

På selve juledag - den 24. december - blev Færøerne igen hærget af vinden, da ø-gruppen blev ramt af storm. Særligt de sydlige øer blev hårdt ramt.

Observationer fra Færøerne viser, at middelvindstyrken en periode ved middagstid var et pænt stykke over stormstyrke, og flere medier rapporterer da også om nedblæste tage, et vækblæst havneanlæg og et væld af mindre skader. Heldigvis er der ikke rapporter om personskade.

"DMI's målere meldte om op til 25 meter per sekund i middelvinden og op til 38 meter per sekund i vindstødene," siger DMI's vagtchef Jørn Thomsen.

2*juleuvejr

Inden stormen på Færøerne havde det norske meteorologiske institut, Met.no, allerede varslet stormflod i det nordlige Norge for den 25. december fra samme system, som lavede ballade på Færøerne. Lavtrykssystemet, som i Norge fik navnet Cato, ramte den nordnorske kyst 1. juledag midt på eftermiddagen. Den kraftige vind i kombination med nymånens højvande gav stormflod flere steder fra Salten til Nordkap.

Satellitbillede over Nordeuropa

Satellitbillede natten til 2. juledag fra den europæiske Meteosat 9.

Første juledag var den gal igen på Færøerne, som blev ramt af endnu et voldsomt blæsevejr - denne gang en orkan.

"Nummer to storm på Færøerne præsterede middelvindhastigheder på op til 35 meter per sekund og vindstød helt op på imponerede 50 meter per sekund eller i nærheden af 180 km/t," siger vagtchefen.

Efter en at have passeret Færøerne fortsatte systemet til Norge - lidt sydligere denne gang - og blev døbt Dagmar. Dagmar slog til som orkan  over store dele af det centrale Norge og gav vilde vinde helt ind i og på tværs af Sverige, hvor træer væltede i Stockholm.

Det voldsomme vejr gav problemer for flere el-leverandører i Sverige og Norge, og 130.000 indbyggere i vores to nabolande må fejre 2. juledag uden el. Også julerejserne må i Sverige og Norge påvirkes af vejret.

26. december 2011.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram