Kender du trafikkens hvide pletter?

Der er risiko for glat føre de kommende nætter og morgentimer. Derfor er det vigtigt, at trafikanter udviser ekstra opmærksomhed, når de passerer de 'hvide pletter' på deres vej.

Temperaturen kravler den kommende uge ned til eller lige under frysepunktet, og dermed bliver der risiko for glat føre.

Det er derfor passende at repetere, hvornår vi skal spidse ører, når vi hører vejrudsigten, og hvor de særligt udsatte steder for glat føre er. Dem vi populært kalder 'de hvide pletter'.

Jorden koldere end luften

Først er det vigtigt at være opmærksom på, at den temperatur meteorologerne forudser i deres vejrudsigter er i to meters højde. Det vil i mange tilfælde betyde, at temperaturen på jordens overflade er lavere.

Det er derfor en god tommelfingerregel, at hvis vejrudsigten nævner temperaturer ned til +2 grader eller lavere, så er der risiko for frost ved jordens overflade. Dermed øger risikoen for glat føre, og der er god grund til at være særligt opmærksom. Det gælder altså allerede fra lørdag morgen.

Glatføre uheld

Glatføre uheld. Foto Niels Hansen.

Grænsen er +2

Når temperaturen ligger nede omkring +2 eller under, er det også en god idé at holde øje med, om det har været klart og stille om natten eller om det pludselig klarer op om morgen. I disse situationer stiger risikoen for glat føre markant.

Endelig skal vi naturligvis også være særligt opmærksomme, hvis der er eller kommer sne eller is på overfladen lidt længere fremme på vintersæsonen.

Der findes flere forskellige typer af glat føre i vinterhalvåret: rim, sjap, sne eller is, og nogle steder er mere udsatte for at blive glatte end andre.

De områder, hvor 'hvide pletter' kan opstå, er nævnt herunder. Når vi bevæger os ind i disse områder, er der risiko for glat føre, og trafikanter skal være særligt varsomme:

Glatføre risiko Danmark

Eksempel på massivt - næsten landsdækkende - glatføre i Danmark.

Hvide pletter

  • Lavninger i landskabet
  • Skyggestrækninger
  • Læstrækninger
  • Huller, der giver mulighed for små vandpytter, der fryser til is
  • Strækninger med fugtige områder i nærheden (hav, søer, moser eller åer)
  • Broer

De fleste trafikanter kender godt de 'hvide pletter' på deres normale ruter. Mange ulykker sker alligevel på disse ruter, fordi trafikanterne ikke er opmærksomme på, at der er glat netop den dag. Dertil kommer de ulykker der sker, fordi trafikanter er ude på ukendte strækninger og derfor får en ubehagelig overraskelse.

DMI advarer derfor trafikanterne på flere måder, når der er risiko for glatte veje. Både i ord i forbindelse med vejrudsigterne, og som grafik på hjemmesiden under 'Glatføre', hvor der findes glatføreobservationer og glatføreprognoser. Du finder begge produkter i 'Værd at Vide'-boksen til højre, hvor der også er et link til vores tema om glatføre, med alt om frysende våde vejbaner, rim på ruden i plusgrader og overraskende hvid nedbør.

11. november 2011.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram