Istjenester: Stadig farligt at navigere i polhavet

Alverdens istjenester var i den forgangne uge samlet i Cambridge, England, for at udveksle data, etablere samarbejder, udvikle nye produkter og diskutere havismodeller.

Hovedbudskabet fra det 12. møde i International Ice Charting Work Group er klart efter mødet: Det kan godt være, at den vigende isudbredelse i arktis åbner op for både Nordvestpassagen og Nordøstpassagen, men pas nu på! Det er farlige farvande, hvor havis og isbjerge kan være svære at spotte og dermed meget farlige.

"I de sidste ti år har vi set en kraftig mindskning af havis i det Arktiske Ocean. I 2007 så vi den mindste udbredelse af havis, og 2011 var meget tæt på at have samme lave udbredelse," siger den ene af DMI’s to deltagere ved møde, sektionsleder Nicolai Kliem fra Center for Ocean og Is.

Arktisk isudbredelse

Den samlede arktiske isudbredelse i 2011, 2010, 2009, 2008 og 2007 samt den gennemsnitlige udbredelse for perioden 1979-2000. De fire farvede kurver viser, at sommerens isudbredelse efter 2007 har fundet et nyt og lavere niveau. Grafik og data NSIDC.

"Vi har set skibe begynde at udnytte dette ved at sejle fra Europa til Asien langs den sibiriske kyst- den såkaldte nordøstpassage - frem for de længere ruter den anden vej rundt om Jorden gennem Panamakanalen eller Suezkanalen," supplerer kollega Keld Qvistgaard.

Istjenesterne verden over er opmærksomme på det potentielle problem, som denne mulighed åbner for, og netop sikkerheden blev diskuteret indgående, siger de to isfolk.

Et andet udbytte af mødet blev, at istjenesterne imellem aftalte, hvordan man sikrer den bedst muligt udvikling af de rigtige data, iskort, og prognoser.

"Gode data og godt internationalt samarbejde er essentielt for at sikre transport og off-shore aktiviteter i de arktiske egne," siger Nicolai Kliem.

21. oktober 2011

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram