Gode udsigter til måneformørkelse

Når månen står fuld i aften den 15. juni 2011 vil der være gode chancer for at se den fulde måneformørkelse, fortæller vagtchef Lars Henriksen onsdag formiddag.

"Befinder du dig i den nordlige eller østlige del af landet, så skulle muligheden være ret god. Det vil sandsynligvis være lidt slørskyer på himlen, men dem behøver vi ikke bekymre os meget om. Der kan glide en enkelt sky for, men ellers ser det fint ud," siger vagtchefen.

"Mod sydvest er det straks værre. Her vil en front i løbet af aftenen trække ind, og den vil gøre det vanskeligt at få kig til himmelfænomenet," slutter han.

Når månen står op i sydøst ved 22-tiden vil formørkelsen allerede være godt i gang, og den topper klokken 22:12. Den totale formørkelse fortsætter til 23:02, hvorefter månen glider ud af Jordens skygge. Den går helt fri klokken 01:01.

Er du natteravn og ude med kameraet, så send dit flotte billede til os på vejratse@dmi.dk.

Dit billede må maksimalt være 800 pixel i bredden.

15. juni 2011.

Mekanikken i en total måneformørkelse

Mekanikken i en total måneformørkelse. Totale måneformørkelser finder kun sted ved fuldmåne, når Jorden blokerer for det sollys, som Månen normalt reflekterer. Lidt af sollyset afbøjer dog i Jordens atmosfære og rammer Månen, der får et kobberagtigt skær. Tegningen er ikke målfast.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram