Fredagsrusk giver forhøjet vandstand

De kraftige vestenvinde stuver havvand sammen i Nordsøen og den Botniske bugt mellem Sverige og Finland af. Det giver forhøjet vandstand først mod vest og senere i nord, men det ser ud til, at de indre danske farvande går fri i denne omgang.

"Vinden er tiltaget markant, og aftager langsomt hen over det kommende døgn ", siger meteorologernes vagtchef Jørn Thomsen.

Middelvindene topper midt på fredagen med hård vind til stormende kuling, ved den jyske vestkyst, Skagerrakskysten og over Nordjylland op til storm fra sydvest og vest. Dertil kommer vindstødene, der kan blive af storm- eller orkanstyrke.

Thorsminde fredag formiddag den 9. december 2011

Thorsminde fredag formiddag den 9. december 2011. Foto: Hanne Majlandt.

Thorsminde fredag formiddag den 9. december 2011.

Thorsminde fredag formiddag den 9. december 2011. Foto: Hanne Majlandt.

Skaderne har indtil videre været begrænsede: væltede træer, afblæste tagsten og enkelte oversvømmede veje. Derudover er et par færgeafgange blevet aflyst på grund af for høje bølger, og på Storebæltsbroen og Øresundsbroen opfordres der til opmærksom kørsel og nedsat hastighed.

De kraftige vinde får vandstanden til at stige så meget, at meteorologerne varsler forhøjet vandstand. Havvand fra den nordlige del af Atlanterhavet og Nordsøen bliver blæst sydpå og hober sig op i Nordsøen, mens Østersøens vand i første omgang eksporteres væk fra Danmark til den østlige del af Østersøen og videre op i den Botniske bugt.

Først mod vest

Vandstanden er på vej opad langs den jyske vestkyst. Klokken 11:30 var vandstanden ved Brøns Sluse, der lå højest, på 298 cm over daglig vande (DVR90) (Dansk Vertikal Reference), mens vandstanden ved Rødbyhavn var nede på -87 cm i forhold til daglig vande på samme tidspunkt. Vandstanden vest for Jylland forventes at toppe fredag middag og komme op mellem 275-325 cm ved Vadehavet og 225 cm ved den jyske vestkyst. Når vandstanden forventes at komme over 240 cm over daglig vande ved Vadehavet ved Esbjerg, Højer eller Rømø, sender DMI's meteorologer et varsel ud om risiko for forhøjet vandstand, mens kriterierne for Thyborøn, Torsminde eller Hvide Sande ligger på 190 cm over daglig vande (DVR90).

Så mod nord

Ved Skagerrakskysten og i Limfjorden forudsiger prognoserne fredag middag, at vandstanden topper inden for de kommende 24 timer med mellem 130 og 160 cm over daglig vande, og lokalt er der risiko for op til 180 cm over daglig vande. Der bliver varslet om risiko for forhøjet vandstand ved Skagerrakkysten og i Limfjorden, hvis vandstanden forventes at komme op over 130 cm over daglig vande.  

De indre danske farvande og Østersøen

Vestenvinden blæser vandet væk fra Danmark de kommende dage, men fordi vinden kun aftager langsomt, forventes vandet at komme langsomt tilbage igen. Dermed skulle vi slippe for problemer med forhøjet vandstand i de indre danske farvande og i Østersøen. Først hvis vi forventer vandstande over 125 cm over daglig vande, sendes der varsel om risiko for forhøjet vandstand ud.

9. december 2011.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram