En halv hel-kold vinter

Så er den halve vinter stort set gået. Og den har været forrygende kold! Perioden fra den 1. december og frem til nu ligger hele 4,1 grader under normalen.

Kalendervinteren er på 90 dage. Og her fredag morgen er 44 af dem gået. Dermed kan vi med lidt god vilje gøre den første halvdel af årstiden op. Og det har været en forrygende kold omgang.

Fredag morgen ligger middeltemperaturen for Danmark siden 1. december på minus 2,7°C. Det er 1,2°C koldere end hele vinteren 2009-2010. Og sammenligner vi med de 1,4°C, som er normalen for den første halvdel af den kolde årstid, så ligger vi lige nu hele 4,1°C under!

Temperaturkort over danmark

Grafik Laust C. P. S. Boas.

De lave temperaturer skyldes til dels usædvanlig meget klar himmel. Det afspejler sig i antallet af soltimer, som fortsat ligger højt efter den rekordsolrige december. I alt har vi set solen i 111 timer siden 1. december. En hel, normal vinter har i alt 155 soltimer.

Solskinskort over Danmark

Grafik Laust C. P. S. Boas.

De mange skyfri timer afspejler sig desuden i tilsvarende mindre nedbør. Godt nok er meget faldet som sne, der er blevet liggende, men alt i alt er nedbørmængderne noget under normalen for vinteren indtil videre. I alt har vi fået 62 millimeter frem til og med den 13. januar. I en hel vinter falder der normalt 161 millimeter og i en gennemsnitlig december falder der alene 66 millimeter.

Nedbørskort over Danmark

Grafik Laust C. P. S. Boas.

I forbindelse med nedbør skal det dog retfærdigvis nævnes, at Bornholm har fået ekstreme 151 millimeter i den første halvdel af vinteren. Dermed har øen allerede overgået sin normalnedbør for hele årstiden, der lyder på 145 millimeter.

14. januar 2011.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram