Ekstremvejr rammer klimaforskerne

På under 48 timer er Denver og de store flokke af klimaforskere, som netop nu residerer der, gået fra over 25°C og høj sol til frostgrader og sne.

Klimaforskerne, der i disse dage mødes i Denver, Colorado, får lov til at opleve to slags vejr, der ikke hver for sig hører til i kategorien 'ekstremvejr', som de ellers taler så meget om på konferencen.

Til gengæld er det ret ekstremt, at der blev registreret oktobervarmerekord i Denver mandag eftermiddag med 26,7°C, og onsdag vågnede indbyggere og konferencedeltagere op til en snedækket by.

Civic Center Park onsdag morgen

Civic Center Park onsdag morgen

Situationen har været beskrevet i vejrudsigterne på DMI's verdensvejr i mange dage, men det var først, da vi kom lidt tættere på, at vi bad vagtchef Henning Gisselø kigge på situationen.

"Vi har en ganske interessant vejrudvikling her," siger vagtchefen.
"En jet fra nord sender meget kold luft ned over Denver-området og en del af Rocky Mountains. Samtidig kommer en mindre kraftig jetstrøm op samme sted fra vestsydvest. Denne bringer lunere luft med sig, og mødet mellem disse to jetstrømme er ret befordrende for nedbør."

I Denver tager myndighederne og medierne situationen meget alvorligt. Vejmyndighederne har indkaldt ekstra mandskab til onsdag morgen, og tv-stationernes meteorologer advarede tirsdag om, at snestormen kunne betyde nedfaldne grene, mulige strømafbrydelser og en vanskelig morgentrafik.

Snestormen over Colorado

Snestormen over Colorado, som den var repræsenteret i prognoserne fra det fælleseuropæiske regnecenter ECMWF i søndags.

Civic Center Park

Civic Center Park i mandags lidt før varmerekorden.

Uvejret begyndte tirsdag som først let regn, siden mere massiv, så over til sne, og onsdag morgen lokal tid var der faldet mellem 10 og 17 centimeter uden for byen. I selve Denver kunne sneen ikke rigtigt blive liggende i en lufttemperatur kun lige under frysepunktet, så myldretidstrafikken blev ikke så påvirket som ventet.

I udkanten af byen førte sneen til flere skolelukninger, trafikuheld og nogle få strømafbrydelser, efter bladfyldte grene blev for tunge af sneen og knækkede ned over el-linjer.

Andre dele af Colorado er ramt kraftigere af snestormen.

Der er udsigt til de samme mængder i løbet af onsdagen. I bjergene umiddelbart vest for Denver, venter meteorologerne, at der vil falde op til tre gange så meget.

26. oktober 2011

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram