DMI fornyer millionkontrakt med EUMETSAT

Danmarks Meteorologiske Institut har netop indgået en kontrakt til knapt 40 millioner kroner. (5 mio. €) med den europæiske meteorologiske satellitorganistation EUMETSAT.

Aftalen indebærer at en sektion i instituttets forskningsafdeling i de næste fem år skal fungere som en såkaldt ROM SAF (ROM står for Radio Occultation Meteorology og SAF for Satellite Application Facility). Kontrakten løber over fem år med start i marts 2012.

SAF'er er lokale videncentre - typisk placeret ved nationale meteorologiske institutter i Europa - der udfører visse af EUMETSAT's drifts- og udviklingsopgaver. Når EUMETSAT ser en fordel i at lade nogle af organisationens funktioner udføre decentralt, skyldes det at man på den måde søger at udnytte samdriftsfordele ved at henlægge højt specialiserede opgaver til eksisterende forsknings- og driftsmiljøer der har specialiseret sig i det pågældende fagområde (et såkaldt center of excellence).

Syv andre nationale meteorologiske institutter indgik ligeledes SAF-aftaler med EUMETSAT ved rådsmødet i København 28. og 29. juni.

SAF’en på DMI får til opgave at videreudvikle, bearbejde og distribuere data fra eksisterende og kommende ROM-instrumenter der blandt andet medbringes om bord EUMETSAT's MetOp-satellitter.

ROM-instrumenterne benytter signalerne fra GPS og andre satellitnavigationssystemer til at udlede oplysninger om meteorologiske forhold (specielt temperatur og vanddampindhold) i atmosfæren – en banebrydende teknik som DMI har været med til at udvikle. Den lille forskergruppe på DMI, der har specialiseret sig inden for dette område, anses at være blandt de førende i hele verden på dette matematisk set meget langhårede fagområde.

EUMETSAT’s generaldirektør Lars Prahm og DMI’s direktør Peter Aakjær

EUMETSAT’s generaldirektør Lars Prahm (t.v.) og DMI’s direktør Peter Aakjær underskriver ROM-SAF kontrakten i forbindelse med EUMETSAT's rådsmøde der fandt sted på Børsen i København den 28. og 29. juni 2011.

30. juni 2011.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram