Aktiv sol giver nordlyschancer

Tre dages soludbrud fra den samme region på solen giver mulighed for nord de kommende dage, hvis vejret spiller med.

"Hvis vejret bare arter sig, så skulle der være gode muligheder for at se nordlys de kommende dage," siger seniorforsker Peter Stauning til dmi.dk.

Den aktive solpletregion AR11261 har med tre udbrud på tre dage gjort væsen af sig:

  • den 2. august omkring kl 8 (dansk tid),
  • den 3. august kl. 16 og
  • den 4. august kl. 06.
variationer af partikeltætheden i solvinden

Variationer i partikeltætheden af solvinden. Animationen fra NASA viser en computerberegning af de tre soludbrud med kurs mod Jorden. De tre udbrud kan ses hver for sig den 4. august, men allerede den 5. august har det seneste udbrud indhentet udbruddet fra den 3. og er godt på vej til det første fra de tre. Jorden er den gule prik, hvor fronten af det første udbrud rammer natten til den 5. august. De stiplede linjer i animationen er strømlinjer i solvinden. De går vinkelret ud fra solen og får deres slangede udseende på grund af solens egen rotation i stil med vandet, der kastes ud af en roterende havesprinkler. Modificeret efter NASA.

Og selvom skyen fra det første udbrud allerede har ramt Jorden, så er det seneste udbrud kraftigere, og natten mellem 5. og 6. august er chancerne således bedst, når vejret tages i betragtning. Mod nord og nordvest er det mest sandsynligt, at man ville kunne se nordlys i gunstigt vejr.

"Sjælland har nok de største chancer for skyfrit - særligt mod sydøst," siger vagtchef Klaus Larsen. "Når temperaturen falder i løbet af aftenen og natten, så skyer det til, og chancerne for himmelkig forsvinder."

Allerede morgenen den 4. august måltes forhøjet stråling af energirige protoner fra Solen. Strålingen ledes af Jordens magnetfelt ned over polarområdet, hvor den bremses i den øvre atmosfære og ikke er nogen direkte fare hverken for befolkningen eller flypassagerer. Derimod kan strålingen give radio-blackout, der eksempelvis generer fly-kommunikationen over polerne.

"De fulde virkninger af soludbruddene i form af mulighed for nordlys over Danmark og global magnetisk storm vil formentlig toppe nu i natten mellem 5. og 6. august, og havde vejrudsigterne været mere gunstige, så havde mulighederne nok også været gode natten mellem den 6. og den 7. De største chancer for at se de spektakulære lysshows er mellem solnedgang, når det er blevet rigtigt mørkt, og midnat," siger Peter Stauning.

Stærke magnetfelter

Solpletter er områder på Solens overflade, hvor magnetfeltet er særligt stærkt.

De stærke magnetfelter bremser energistrømmen fra Solens glødende indre, hvor kerneprocesser (fusion af brint) producerer ufattelige mængder energi, som vi blandt andet nyder godt af her på Jorden.

Når tilførslen af energi falder, så falder temperaturen og området bliver mørkere. Ofte er der flere solpletter med modsat rettede magnetfelter sammen i et solpletområde, og de kan kollidere og udløse voldsomme eksplosioner på Solen. Det er disse soludbrud, der skaber magnetiske storme og heftige nordlys på Jorden.

Nordlys i Danmark

Panorama-foto fra det store nordlys-show over Danmark i januar 2005. Panoramaet er sammensat af syv billeder, og viser en billedvinkel på ca. 180 grader, fra vest (til venstre) til øst (til højre). Fotos Jesper Grønne.

Vi er på vej ind i en mere aktiv periode på Solen. Forskerne regner med, at den nuværende aktivitet topper i 2012, hvor nordlys vil være forholdsvis hyppige helt ned på vore breddegrader. Senest vi havde hyppige nordlys i Danmark var tilbage i en usædvanlig lang periode fra år 1999 og frem til 2004.

Er du natteravn på udkig efter nordlys, så tag et billede og send det til vejrmed@dmi.dk

5. august 2011.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram