Rapporten der summerer den videnskabelige viden om Jordens klima konkluderer, at:
- nettoeffekten af menneskets klimapåvirkning er næsten sikkert en opvarmning,
- den globale opvarmning foregår hurtigere nu end tidligere observeret.
- det er meget sandsynligt, at det meste af den globale temperaturstigning siden midt i det 20. århundrede skyldes de menneskeskabte øgninger af drivhusgas-koncentrationerne.
"For at kunne fastslå årsagen til de danske klimaforandringer, er det nødvendigt at forstå, hvordan den kraftige opvarmning hos os hænger sammen med temperaturudviklingen omkring os, og herfra er der endnu et godt stykke vej til at kæde hele striben af rekorder sammen med en menneskeskabte global opvarmning".
Varmen er kommet for at blive
Med 17 nye rekorder det seneste år er det nærliggende at spørge, om det fortsætter på den måde.
"Jeg tvivler på, at de nye rekorder bliver slået lige med det samme. Det danske vejr vil fortsat variere fra måned til måned og fra år til år. Mange af de ekstreme hændelser siden sidste sommer tog udgangspunkt i det ekstremt varme hav og med mindre vi får skruet endnu højere op for vandtemperaturen i år, så er det nok ved at være slut for denne gang. Men i takt med at den globale opvarmning tager til, vil vi også på vore breddegrader bevæge os mod flere varmerekorder".
Jens Hesselbjerg er desuden overbevidst om, at vi ikke får rigtig kolde år som f.eks. 1879 i Danmark igen. Her blev den gennemsnitlige temperatur for de 365 dage kun 5,9°C. Til sammenligning endte rekordåret 2006 på 9,4°C.
"Vi sammenfatter godt nok vejret i en varmere verden som 'mere ekstreme ekstremer', men det er næppe kuldeekstremer i vores del af verden", slutter Jens Hesselbjerg.
4. juli 2007.