Udsendt den 2. marts (gældende til og med 31. marts).
Vejen mod foråret er to skridt frem og et tilbage. Marts måned byder på flere markante vejrskift mellem kold luft fra nordøstlige retninger og varmere luft fra Atlanten. Marts byder derfor både på nattefrost og måske lidt slud, men vil også bringe dage med to-cifrede varmegrader midt i måneden. Vejret i slutningen af marts er en joker med to scenarier i spil – koldt og skyet vejr - eller roligt solskinsvejr med store temperaturudsving mellem nat og dag.
Uge 10 (8/3 – 14/3): Prognosen viser fortsat et skifte i vejret i løbet af uge 10. Først på ugen vil højtryk øst for landet give en kold øst- til sydøstlig strømning. Det vil give solskin, men også stedvis lave skyer, der trækker ind fra vandet over land. Det er heller ikke udelukket, at der kan komme lidt slud eller måske let sne.
I løbet af ugen vil vi opleve et mærkbart skifte til varmere luft fra sydvest, som ledsages af både skyer, dis og regn samt en overgang kraftig blæst. Vejrskiftet kommer af, at lavtryk vil trække ind over Sydskandinavien fra vest, og trække varmere luft med sig fra sydvest op over Danmark.
Overgangen mellem den kolde østlige strømning til en lunere sydvestlig strømning, vil sandsynligvis markeres af en front fra vest med både regn, slud og sne.
Dagtemperaturen ventes først på ugen at ligge mellem frysepunktet og 4 graders varme, men stiger efterhånden til mellem 3 og 8 graders varme, og muligvis op til to-cifrede varmegrader. Om natten ned mellem frysepunktet og ca. 5 graders frost, men senere på ugen op mellem frysepunktet og 5 graders varme.
En kold start med en varm afslutning på ugen vil gennemsnitligt give en middeltemperatur omkring det normale. Nedbørsmængderne forventes omkring eller måske lidt under det normale, og vil falde mest sidst på ugen.
Uge 11 (15/3 – 21/3): Lavtryk vil fortsat trække ind over Skandinavien fra Atlanterhavet. I løbet af ugen vil et mindre højtryk bygge op omkring Storbritannien, og presse lavtrykkene til at tage en nordligere bane. Det vil ændre strømningen til at blive mere nordvestlig. Vejret i uge 11 vil derfor præges af en vestlig og senere nordvestlig strømning med passerende regnvejr efterfulgt af korte perioder med opklaring. Mildere luft, lidt blæsende til tider og med passerende regnvejr. Flere af prognoserne giver dog plads til at højtrykket kan skyde ryg ind over Danmark, hvilket vil betyde, at prognoserne kan ændre sig til en lidt mere tør og solrig side i et par dage. Det mest usikre i denne uge er antallet af solskinstimer.
Samlet for uge 11 vil temperaturen blive lidt over det normale, mens nedbørsmængderne forventes omkring det normale og blive ret jævnt fordelt over landet.
Uge 12 og resten af marts (22/3 – 31/3): Uge 12: En vejrmæssigt meget usikker uge 12, hvor Danmark er placeret midt imellem højtryk mod vest og lavtryk mod øst. Danmark vil generelt ligge i en nordlig strømning, skabt mellem det dette høje og lavere tryk. Dog vil vejret i uge 12 være meget afhængig af, hvordan disse store tryksystemer forskyder sig over Danmark.
Skubbes højtrykket længere mod vest, kan vi forvente kold luft med flere skyer og enkelte byger, der kan blive med hvidt i sig. Men skubbes højtrykket længere ind over Danmark fra vest, kan vi forvente mere solrigt og roligt vejr, med morgentåge og større temperatursving mellem kolde nætter og lunere dagstemperaturer.
Det lidt koldere scenarie ser mest sandsynligt ud, og fordi der kan komme lidt nattefrost, så forventes middeltemperaturer omkring eller lidt under det normale for årstiden. Nedbørsmængden forventes omkring eller lidt under det normale.
Af langtidsmeteorolog Lisette Strauss Grenbom
Bemærk: Den normale temperatur og nedbør, der refereres til i prognoserne, er niveauet for de seneste 30 år (se klimanormal for 1991-2020).