Nyheder

Ur i sne

I weekenden går vi over til normaltid

23. oktober 2020. Efteråret er fremskredent, og normaltid er endnu en markør for vinterens komme. Vi skifter til normaltid natten til søndag den 25. oktober, og det munder ud i én time mere at sove i.

Læs mere.

 

Russelgletsjeren

International Arktisk Hub får ny sekretariatsleder

22. oktober 2020. Klimaforandringer påvirker især Arktis, og derfor er der øget fokus på forskning i området. International Arktisk Hub har til formål at skabe en samlende platform i Grønland for grønlandske, danske og internationale polarforskere samt arktiske interessenter. Og netop nu er den nye sekretariatsleder udpeget.

Læs mere.

Solopgang

2000 personer har tilmeldt sig DMI’s brugerpanel

22. oktober 2020. DMI’s brugerpanel, som skal hjælpe med at gøre hjemmesiden mere brugervenlig, er på plads. Deltagerne i panelet, der repræsenterer de mange forskellige typer af brugere, som har interesse i hjemmesiden, skal i den kommende tid teste mulige nye løsninger til et opgraderet dmi.dk.

Læs mere.

Billeder fra MOSAiC-ekspeditionen

Historisk klima-ekspedition i Arktis er slut

12. oktober 2020. For et år siden sejlede den tyske isbryder RV Polarstern fra sin hjemhavn Bremerhaven mod det arktiske ocean nord for Sibirien for at lade sig fryse fast i pakisen og agere base for det største flydende havis-eksperiment nogensinde – MOSAiC-ekspeditionen. Polarstern har nu sat kursen mod Bremerhaven igen med lasten fuld af unik viden om havisen og havmiljøet i Arktis.

Læs mere.

sky

Sæt dit præg på DMI’s hjemmeside

7. oktober 2020. DMI søger brugere af dmi.dk, som vil hjælpe os med at gøre hjemmesiden mere brugervenlig. Brugerne skal indgå i et panel, som repræsenterer de mange forskellige typer af brugere, der besøger siden.

Læs mere.

 

Dis en kølig september-morgen

Solrig september

1. oktober 2020. September måned er passeret, og et kig i bakspejlet fortæller om en tør måned, der både bød på mere sol end normalt, tidlig nattefrost og lune sensommerdage.

Læs mere.

 

Nye klimatal for september i perioden 1991-2020: Knap én grad varmere end ’normalt'

30. september 2020. De nye klimatal for 1991-2020 viser, at september er blevet knap én grad varmere sammenlignet med det, vi tidligere har betegnet som ’normalt’, nemlig klimatallene for 1961-90. Ifølge DMI’s klimaforskning flugter det varmere klima i efterårets første måned, med det vi forventer af fremtidens efterår.

Læs mere.

 

Mikrober, planter og permafrost – klimaforandringer truer arkæologiske fund i Grønland

24. september 2020. Ny forskning har fokus på sammenhængen mellem klimaforandringer og arkæologiske materialer i Grønland. Et varmere klima giver bedre forhold for bakterier, mere plantevækst og mindre permafrost – og det truer bevarelsen af steder med arkæologisk værdi.

Læs mere.

Udsigt over Kangerlussuaq i Grønland

Kulderekord på Grønland bekræftet

23. september 2020. Minus 69,6 grader celsius er den koldeste temperatur nogensinde målt på den nordlige halvkugle. Rekorden i Grønland blev sat d. 22. december 1991.

Læs mere.

 

Havis i Arktis

Næstlaveste havis-udbredelse i Arktis

22. september 2020. Det har været smeltende varmt i store områder i Arktis i år, og isudbredelsen for denne sæson ender på en klar andenplads fra bunden. Ifølge DMI’s havisforsker Rasmus Tonboe er der klart mindre havis end i 2007, 2016 og 2019, som ellers har delt andenpladsen indtil nu, mens 2012 fortsat står med den kedelige rekord, som året med mindste isdække i Arktis siden målingerne startede i slutningen af 1970’erne.

Læs mere.

Mosekonen brygger

Tirsdag er det jævndøgn – fra i morgen bliver natten længere end dagen

21. september 2020. Tirsdag er det efterårsjævndøgn, og det betyder, at vi astronomisk set bevæger os ind i vinterhalvåret. Bøtten vender igen den 20. marts 2021 til forårsjævndøgn, hvor dagen igen bliver længere end natten. 

Læs mere.

Laveste temperaturer den 18. september

Tidligste nattefrost i 15 år

18. september 2020. Sæsonens første nattefrost kom i de sene nattetimer natten til fredag den 18. september, og vi skal hele 15 år tilbage for at finde sidste gang, der kom nattefrost så tidligt på efteråret. Koldeste sted i nat var Isenvad i Midtjylland.

Læs mere.

Ozonlaget under luppen: Det går bedre, men…

16. september 2020. Ozonlaget er i langsom bedring, vi kan dog først forvente et fuldt genoprettet ozonlag i 2060. Især Antarktis er et særligt udsat område, hvilket markeres af et årligt tilbagevendende ozonhul. I år blev der for første gang ligeledes fundet et ozonhul over Arktis. Men hvorfor får vi huller i ozonlaget, når mængden af ozonnedbrydende stoffer er faldet? Det kan hænge sammen med klimaforandringer.

Læs mere.

 

Skruning i havisen

“Varmt” vand i Arktis tærer på havisen

10. september 2020. Luftens temperatur i Nordpolsområdet er nu krøbet under frysepunktet, men havet er fortsat lunt, og havisen smelter stadig. Efter en meget varm sæson i Arktis er udbredelsen af havis lige nu på det næst-laveste niveau, siden målingerne startede i 1970’erne, og kun tiden vil vise om minimums-rekorden fra 2012 står for skud, eller om isudbredelsen 2020 indtager andenpladsen.

Læs mere.

Indlandsisen

Indlandsisen har tabt 152 mia. tons is på et år

9. september 2020. Høje temperaturer i Arktis har givet massiv afsmeltning fra havisen, mens afsmeltning fra Indlandsisen på Grønland ligger lidt under gennemsnittet for de seneste 30 år. Vi gør status for Indlandsisens tilstand.

Læs mere.

Sommerfugl

Bliv klog på usikkerheden i vejrudsigten

4. september 2020. Vejrudsigter bygger på hardcore matematiske modeller, som konstant finpudses for hele tiden at blive mere nøjagtige. Kom med ind i det meteorologiske maskinrum og bliv klogere på prognosernes usikkerheder og begrænsninger med omdrejningspunkt om et par sommerfuglevinger fra 1960’erne.

Læs mere.

Strandvejr

Sommeropgørelse 2020: Helt normal unormal sommer

1. september 2020. Det årlige tilbageblik på den forgangne sommer er klar, og tallene viser – måske noget overraskende – at sommeren 2020 var helt normal, både hvad angår temperatur, nedbør og solskin. Dog dækker gennemsnittet i den grad over både bakker og dale, idet både juni og august kom på top-10 over varmeste sommermåneder, mens juli blev den koldeste i 22 år. August blev den 5. mest solrige august måned siden 1920, og en usædvanlig lang hedebølge tog et solidt greb i den danske sommer.

Læs mere.

Klimanormaler for temperaturen om sommeren

Nye klimatal for august og sommeren i perioden 1991-2020: Varmeregnskabet stiger med ca. én grad

31. august 2020. De nye klimatal for 1991-2020 viser, at både vores sommer og august måned er blevet ca. én grad varmere sammenlignet med det, vi tidligere har betegnet som ’normalt’, nemlig klimatallene for 1961-90. August er ligeledes blevet noget vådere sammenlignet med de forrige klimatal. 

Læs mere.

Ny forskning: Verdenshavene stiger med rekordfart

31. august 2020. Den hastigt tiltagende afsmeltning fra Grønland og Antarktis betyder, at is nu er den vigtigste årsag til at verdenshavene stiger. Ny forskning fra Nationalt Center for Klimaforskning og University of Leeds sætter tal på: 1,8 cm siden 1990’erne, alene på grund af afsmeltning.

Læs mere

Byge over havet

Opdateret app: Hjælp med at gøre vejrudsigten bedre

24. august 2020. Viden om, hvordan vejret er her og nu, er helt essentielt, for at en vejrprognose bliver så rigtig som mulig. Så hvorfor ikke benytte sig af, at vi alle går rundt med en måler i lommen? Et nyt forsøg, hvor DMI’s forskere indsamler data om lufttrykket ved hjælp af DMI’s APP, skal være med at gøre vejrudsigten bedre i fremtiden.

Læs mere.

kort over skybrud

20. august 2020. Gårsdagens meget kraftige skybrud gik i denne omgang ud over det nordlige Sjælland. 12 steder blev der registreret skybrud, altså over 15 mm nedbør på 30 minutter. På hele fire af målelokaliteterne kunne man rapportere om ”dobbelt” skybrud, dvs. mere end 30 mm nedbør på en halv time.

Læs mere

Isbjerge i Ilulissat

Klima: Grønlands smeltende indlandsis kan få verdens have til at stige med 10 cm

18. august 2020. Ny forskning forudsiger, at afsmeltningen af den grønlandske indlandsis vil resultere i en stigning på mindst 10 cm i det globale havniveau omkring år 2100. Forskningen er baseret på analyser af næsten 30 års videnskabelige data om afsmeltning af den grønlandske indlandsis, og viser hvordan den grønlandske indlandsis reagerer på klimaforandringer.

Læs mere.

 

DMI

DMI er klar til samarbejde om nedbørdata

16. august 2020. Aarhus Universitet og GEUS har konstateret en afvigelse i resultaterne fra deres hydrologiske model, der bruges til miljøberegninger. Aarhus Universitet peger på, at ændringerne skyldes DMI’s modernisering af nedbørmålinger for omkring 10 år siden. DMI kan ikke umiddelbart se, at der er afvigelser i de nedbørdata, som bruges til modellerne. DMI er klar til at samarbejde om at finde årsagen bag afvigelserne.

Læs mere.

Nedbørmåleren i Kangerlussuaq, Grønland

Vilde nedbørrekorder i Vestgrønland

13. august 2020. Et par fronter har kastet usædvanlig meget nedbør af sig fra Diskobugten og sydover langs den grønlandske vestkyst. Sisimiut topper med at have fået over fire gange så meget nedbør som normalt. Nabo-bygden Kangerlussuaq kommer lige i hælene og sætter også en markant nedbørrekord for juli.

Læs mere.

Kølig sommerdag ved stranden

Juli var efterårsagtig mod vest, men tør mod øst

3. august 2020. Juli 2020 vil for de flestes vedkommende huskes som værende ustadig og kølig, og det faktum understreges af, at vi kun fik to meteorologiske sommerdage, hvor temperaturen oversteg 25 grader. Et nærmere kig på julis tal fra vest mod øst, viser dog, at der har været store kontraster henover landet. Det medvirker til, at tørkeindekset over det østlige Danmark er relativt højt.

Læs mere.

Middeltemperatur i juli opgjort i klimanormaler

Nye klimatal for juli i perioden 1991-2020: Tilbage i det varme spor

3. august 2020. Nye klimatal viser, at juli er blevet 1,3 grader varmere sammenlignet med det, vi tidligere har betegnet som ’normalt’ for juli. Vi kan hermed konstatere, at klimaet i alle årets første syv måneder, med undtagelse af juni, aldrig har været varmere i dansk vejrhistorie end nu.

Læs mere.

Havisen i Arktis er rekordlav for årstiden

30. juli 2020. Havisen smelter hurtigere end normalt. På dette tidspunkt af året er havisen omkring Nordpolen aldrig blevet målt til at være så lille, som den er nu.

Læs mere.

 

Isbjerg ud for Nuuk

Klima: Opvarmningen i Arktis går hurtigere end ventet

29. juli 2020. De fleste har efterhånden hørt, at opvarmningen går hurtigere i Arktis end nogen andre steder på jorden. Et nyt studie, som tre af DMI’s klimaforskere har medvirket i, viser, at opvarmningen i Arktis, går hurtigere end forventet, og at de sidste årtiers temperaturændringer i Arktis ligner de kraftige og hurtige temperaturstigninger, som skete under istiden for over 10.000 år siden.

Læs mere.

 

 

Langtidsmeteorolog: Det ustadige sommervejr ser ud til at fortsætte

Langtidsmeteorolog: Det ustadige sommervejr ser ud til at fortsætte

21. juli 2020. Langtidsprognosen, altså det mest sandsynlige vejr-scenarie de kommende uger, giver ikke ret meget håb for dem, der savner sol og varme. Meget tyder nemlig på, at det ustadige og lidt kølige sommervejr fortsætter, og antallet af regulære sommerdage den resterende del af juli og august ser ud til at blive få.

Læs mere.

Meteorologiske sommerdøgn

Den koldeste juli i 41 år – i hvert fald indtil videre

17. juli 2020. Juli har indtil nu vist sig fra en overordentlig kølig side – faktisk en af de køligste, vi har registreret, siden målingernes start i 1874.

Læs mere.

 

 

Danmarkskort over temperaturfordeling

Halv opgørelse af sommeren: Modsatrettede yderligheder giver normalt gennemsnit

16. juli 2020. De fleste går nok rundt med opfattelsen af, at oven på en meget varm og sol-stabil slutning på foråret, er fulgt en underfrankeret sommer med skyer, blæst og utilregnelige regnvejr. Kombinationen af en ret varm juni og en halvkold juli giver dog det resultat, at vi alt i alt indtil videre har en ret normal dansk sommer.

Læs mere.

Bølge rammer hus

Hvor stor kan en stormflod egentlig blive i Danmark?

10. juli 2020. Hvilket niveau skal man kystbeskytte til, hvis man vil gardere sig mod den værst tænkelige stormflod? I Nationalt Center for Klimaforskning samarbejder DMI og Kystdirektoratet på at finde svaret

Læs mere

Operationen på DMI

Er du varm på vind, vand og vejr?

1. juli 2020. Så skal du måske være meteorolog på DMI? Bliv en del af det meteorologiske maskinrum, hvor vi laver vejrudsigter til hele Rigsfællesskabet, der favner alt lige fra den rolige ’vejrdag’ til dage, hvor vejret viser tænder. DMI’s arbejde hviler på en solid bund af meteorologisk knowhow, teamwork tilsat de nyeste modelberegninger. Mød både nye og erfarende meteorologer fra DMI her.

Læs mere.

Middeltemperatur for juni

Nye klimatal for juni i perioden 1991-2020: Juni er unik

30. juni 2020. De nye klimatal for juni viser, at måneden er blevet vådere siden målingernes start. Middeltemperaturen har derimod stort set ikke ændret sig sammenlignet med det, vi tidligere har betegnet som ’normalt’ for juni. Faktisk er temperaturen for juni stort set uforanderlig, når vi kigger på klimatal siden målingernes start, og det er unikt. Forklaringen ligger sandsynligvis i det skiftende danske vejr.

Læs mere.

Valmuer kigger op mod den bagende sol

Danmark ramt af landsdækkende varmebølge

26. juni 2020. Efter tre varme dage har DMI’s klimatologer fredag formiddag kunne konstatere, at landet er ramt af en landsdækkende varmebølge. Varmebølgen ser ud til at nappe lørdagen med, og derefter daler temperaturen til mere svale temperaturer.

Læs mere.

 

Afspærring på DMI's gange

I praktik på DMI under COVID-19

25. juni 2020. COVID-19 har spændt ben for mange ting, og ofte har der skulle tænkes ud af boksen for at finde en løsning. Det var også tilfældet, da to studerende fra Katastrofe- og Risikomanageruddannelsen skulle begynde i praktik på DMI, og selv samme sted lukkede fra den ene dag til den anden. En alternativ løsning blev taget i brug, og både praktikanter og DMI fik gode erfaringer med sig.

Læs mere.

Smuk Sankt Hans aften

Sankt Hans-vejret fra 1993 til 2020

24. juni 2020. 2020 blev et forrygende Sankt Hans-år. Stort set skyfri himmel, svag vind og behagelige temperaturer over det ganske land – hvad mere kan man forlange? Et bål måske...

Læs mere.

 

DMI's Frie Data forside

DMI’s meteorologiske data bliver nu tilgængelige for alle

23. juni 2020. DMI’s omfattende vejrdata bliver nu gjort tilgængelige for alle. Initiativet, som hedder Frie Data, skal udgøre fundamentet for den bæredygtige udvikling i Danmark samt bane vejen for innovation og økonomisk vækst.

Læs mere.

 

Vejret Sankt Hans aften

Sankthansvejret: Flot midsommeraften i sigte

22. juni 2020. Sankthansvejret byder i år på en flot midsommeraften med tørvejr og temperaturer omkring 20 grader samt rolige vindforhold, når bålet… måske tændes. Der er nemlig et forbud mod større forsamlinger, som kan slukke båltørsten mange steder i landet, men vejrudsigten skal I ikke snydes for. 

Læs mere.

Klimaatlas

Den danske sommer bliver mere ekstrem – mere tørke og kraftigere regnvejr

18. juni 2020. Fremtidens danske sommer får flere tørre dage og længere perioder med uafbrudt tørvejr. Til gengæld vil det regne kraftigt, når det endelig sker. DMI’s Klimaatlas er udvidet med ny viden om tørke og nedbør. Og det er værdifuld viden for kommuner og alle de aktører, som arbejder med at sikre os alle mod konsekvenserne af fremtidens voldsommere vejr.

Læs mere.

Sommeraften på stranden

Teknikken bag sæsonprognosen – hvordan er det muligt?

17. juni 2020. Sæsonprognosen for juli, august og september er klar. Konklusionen er, at vi får perioder med varmt og stabilt vejr afløst af mere omskiftelige perioder, hvor vi henter vejret fra vest. I denne udgave af sæsonprognosen står der også lidt om de mekanismer, der har betydning for, hvilken vejrtype vi får over Danmark de kommende måder, og hvilken betydning det har for, hvor pålidelig den er.

Læs mere.

Byge over Karise

Høj luftfugtighed giver risiko for kraftige byger lørdag

12. juni 2020. Ekstrem fugtig luft er på vej op over Danmark til weekenden og kan lørdag give anledning til tordenbyger og lokale skybrud. Læs mere om baggrunden her og følg med i vores varsler.

Læs mere.

 

Havis i Arktis

Smeltesæsonen i Arktis er startet ”til tiden”

11. juni 2020. Temperaturen i det centrale Arktis er nu over frysepunktet. Dermed starter havisen sin smeltesæson omkring Nordpolen præcis samme dato, som den plejer. Nemlig den 11. juni. Ifølge DMI’s havisforsker er der dermed ikke umiddelbart udsigt til rekordlav udbredelse af havisen til efteråret.

Læs mere.

DMI's ny vicedirektør Ulrik Korsholm

Forskningschef bliver DMI’s ny vicedirektør

9. juni 2020. DMI’s direktion styrkes på det klimafaglige område med valget af forskningschef Ulrik Korsholm, som ny vicedirektør. Sammen skal DMI’s direktør Marianne Thyrring og den nye vicedirektør lede instituttet igennem disse års store kald og forandringer.

Læs mere.

 

Dråber på blomster

Dansk sommervejr sat på stand by

3. juni 2020. Frem til fredag vil der falde op til 40 mm regn, og temperaturen tager et pænt dyk. Også i weekenden kan der komme regn og stedvis frisk vind. Men det smukke sommervejr kan være retur allerede i næste uge.

Læs mere

 

Solrigeste forår i 100 år

Solrigeste forår i 100 år

29. maj 2020. Foråret har temperaturmæssigt ligget tæt op ad den nye klimanormal for 1991-2020, men det ser noget anderledes ud med nedbøren. Og så sætter foråret 2020 ny solskinsrekord!

Læs mere.

 

De danske klimanormaler

Nye klimatal for maj og foråret i perioden 1991-2020: Det ER blevet varmere

29. maj 2020. Nye klimatal viser, at foråret er blevet 1,2 grader varmere sammenlignet med det, vi tidligere har betegnet som ’normalt’ for foråret. Nedbørmængden, altså al den regn, slud og sne, som normalt falder i forårssæsonen, har ikke ændret sig nævneværdigt.

Læs mere.

Billede af cumulusnimbus

Lynsæsonen er startet!

19. maj 2020. Normalt er det i maj, vi vinker farvel til det omskiftelige danske forårsvejr. Det er også her, vi normalt oplever de første varme dage som et lille forvarsel til sommeren. I år har vi som bekendt haft en særdeles kølig start på maj, men den sidste del af måneden ser lidt mere normal ud rent temperaturmæssigt. Med varmen følger også et andet sommerfænomen - lyn og torden.

Læs mere.

klog på klima

Bliv klog på klima sammen med DMI

13. maj 2020. Hvad er drivhuseffekten, er der forskel på vejr og klima, og hvordan ved vi, om klimaforandringerne er naturlige eller menneskeskabte? Har du svært ved at finde ud af, hvad der er op og ned, når vi taler om klima - så er der hjælp på vej. DMI klæder dig på til at forstå klimavidenskab med en række videoer, som gør dig klogere på emnet.

Læs mere.

Nikkende kobjælder

Høj risiko for tørke – varer det ved?

12. maj 2020. Trods flere dage med nedbør omkring månedsskiftet fra april til maj, er tørkeindekset igen kravlet over ni. Det svarer til høj risiko for tørke og er ifølge DMI’s klimatolog Mikael Scharling usædvanligt for årstiden. Vejret har dog taget et mærkbart skifte til en mere ustadig, kølig og blæsende vejrtype med byger, men er det nok til at slukke tørkeindekset rødglødende farve? Vi kigger bagud, forud og endnu længere frem.

Læs mere.

Russelgletjseren ved Kangerlussuaq 2010

Overblik: Her er de 18 klimaforskningsprojekter på DMI

11. maj 2020. Med 18 nye klimaforskningsprojekter vil Nationalt Center for Klimaforskning (NCKF) på DMI skabe vigtig viden om klimaforandringerne i Rigsfælleskabet. Målet er at ruste beslutningstagere, myndigheder og borgere til at imødegå klimaforandringerne i fremtiden.

Læs mere.

Klimaminister Dan Jørgensen. Fotograf Ulrik Jantzen

Hør Dan Jørgensen diskutere klimaforskning på Radio4

11. maj 2020. Hvorfor skal klimaforskningen styrkes i Rigsfælleskabet? Og hvilke spændende forskningsprojekter er i støbeskeen i det nyoprettede Nationalt Center for Klimaforskning (NCKF)? Få svarene i Radio4’s program ’Klimatosset’

Læs mere.

 

Shuting Yang

DMI i spidsen for global klimamodel

7. maj 2020. Klimaforsker ved DMI, Shuting Yang, skal fremover stå i spidsen for et stort europæisk konsortium, der udvikler globale klimamodeller. EC-Earth er et videnskabeligt netværk bestående 27 forskningsinstitutioner fra 10 europæiske lande.

Læs mere.

 

Små lam

Vejret i storebededagsferien: Fra sommertakter til vintertendenser

6. maj 2020. I foråret er vindretning og skydække meget afgørende for, hvordan vejret bliver, og det får vi i den grad at mærke i storebededagsferien. Den forlængede weekend kommer nemlig godt fra start med sommerligt vejr og slutter søndag med vinterlige tilstande med risiko for sludbyger og let nattefrost.

Læs mere.

Lysende natskyer

Sommerens lyse nætter breder sig over landet

5. maj 2020. De lyse nætter har allerede gjort deres indtog i den nordlige del af landet, og fortsætter med at brede sig til hele landet i løbet af denne uge.

Læs mere.

 

Havis der driver rundt

DMI hjælper navigatører i isfyldt farvand

4. maj 2020. Sejlads i isfyldt farvand er både farligt og udfordrende for skib og besætning og stiller høje krav til besætningens kendskab til is og navigation. For at klæde navigatørerne bedst muligt på, har DMI og Marstal Navigationsskole (MARNAV) indgået en aftale, hvor DMI’s istjeneste bidrager til et specialiseret undervisningsforløb for navigatører.

Læs mere.

Russelgletsjeren i Grønland

Danmark og Grønland nedsætter bestyrelse for Den Internationale Arktiske Hub

1. maj 2020. Danmark og Grønland etablerer en international arktisk hub i Nuuk, Grønland, og har sammensat en fælles bestyrelse, som skal styre den vigtige opgave med at få implementeret hub’en.

Læs mere.

 

Middeltemperatur april

Nye klimatal for april i perioden 1991-2020: Varmeregnskabet stiger med halvanden grad

30. april 2020. Nye klimatal viser, at april er blevet 1,5 grader varmere sammenlignet med det, vi tidligere har betegnet som ’normalt’ for en april måned. Måneden er dog stort set lige så tør, som den plejer at være. I april er klimaet altså blevet varmere, men ikke vådere – få hele den nuancerede forklaring her, og et smugkig ind i fremtidens forår.

Læs mere.

Dobbelthaloer, sol og tørke - sådan var april-vejret 2020

Dobbelthaloer, sol og tørke - sådan var april-vejret 2020

29. april 2020. April er statistisk set en måned med omskifteligt vejr, og det holdt da også stik i år. Men april 2020 vil mest blive husket for masser af sol fra en næsten skyfri himmel – og et specielt lysfænomen observeret af de særligt heldige.

Læs mere.

Landmand vander sin mark

Det tørre forårsvejr er på langsom retur

23. april 2020. Efter en virkelig våd vinter og et meget tørt forår ser vejret efterhånden ud til at normalisere sig. Foråret er stadig vores tørreste årstid, så det er ikke de helt store regnmængder, der er i vente. Ifølge SEGES mangler landmændene vand, og lidt er bedre end ingenting. Landmænd og haveejere må dog væbne sig med tålmodighed.

Læs mere.

Kort over temperaturer i Grønland og Arktis

Varme over Arktis giver klimaforskere unik mulighed for at udvikle på vejr- og klimamodeller

20. april 2020. 2020 er ”Year Of Polar Prediction”, og derfor vil der i år være et internationalt øget fokus på vejr og klima i Arktis. Varm luft strømmer til Arktis i disse dage og danner grundlag for et projekt, hvor DMI er med til at grave et spadestik dybere, og samle ekstra observationer ind fra Grønland til at styrke vejr- og klimaforudsigelser for Arktis og Europa.

Læs mere.

Billede af en solskinsdag

Fra våd vinter til tørt forår

15. april 2020. De sidste mange uger har budt på usædvanlig mange timers solskin og tilsvarende meget lidt nedbør. Det startede som et stort plaster på såret for landbrug og husejere, som havde store problemer med oversvømmelser, men det tørre vejr kan nu gå hen og skabe det modsatte problem: Tørke i vækstsæsonen.

Læs mere.

Himlens smil

Bisole, haloer og omvendte regnbuer – et væld af smukke lysfænomener prydede himlen denne morgen

14. april 2020. Himlen eksploderede i et festfyrværkeri af fascinerende lysfænomener denne morgen. Sol og et let strøg af høje cirrusskyer gav optimale forhold for lysfænomener på himlen, og der er både set bisole og haloer, men også de mere sjældne af slagsen som ’himlens smil’ og den øvre tangentbue. Det har kastet en masse billeder af sig.

Læs mere.

Birk

Forårsvejret har kickstartet sæsonen for birkepollen

8. april 2020. A-a-a-tju! Våde øjne og løbende næser. Varmt og solrigt forårsvejr sender birkepollen på himmelflugt, og pollensæsonen er skudt i gang. Vejret har en stor indflydelse på mængden af pollen, og udsigten til endnu et par uger med relativt tørt vejr, er ikke nogen god nyhed for det nysende folk.

Læs mere.

Sol og påskeliljer

Vejret i påskeugen: Solen lokker de første dage, men...

6. april 2020. Påsken står for døren, og mange holder fri i disse dage, hvor vi lægger ud med et solidt solskinsvejr. Temperaturen falder en smule i de næste dage, men der vil stadig være gode betingelser for solskin i perioder frem til langfredag. Herefter presser fronter på med flere skyer, lidt regn og lavere temperaturer. Kort sagt: Der er størst chance for at få sol og varme i de næste dage.

Læs mere.

 

Rosenborg i modlys

Usædvanlig kraftig ozonnedbrydning over Arktis

6. april 2020. Forholdene for ozonnedbrydning har været usædvanligt gunstige i år, og ozonlaget over Arktis er stort set halveret i forhold til normalen for årstiden.

Læs mere.

 

Solskin og rim i landskabet

Marts blev den solrigeste i syv år

1. april 2020. Tør, ganske solrig og kølig på den relative måde – marts blev noget anderledes end de foregående måneder, hvor overskyet og regnfuldt vejr dominerede. Det viser en dugfrisk opgørelse fra DMI.

Læs mere.

 

middeltemperaturen i marts siden målingernes start

Nye klimatal for marts i perioden 1991-2020: Vi fortsætter i det varme spor

31. marts 2020. Nye klimatal viser, at marts måned har ændret sig. Gennemsnitstemperaturen for marts er blevet 1,2 grader højere, sammenlignet med det vi tidligere har betegnet som ’normalt marts-vejr’. Måneden er dog lige så tør som før.

Læs mere.

Middeltemperatur i marts siden målingernes start

Klog på klima: Naturlige udsving eller klimaforandringer?

31. marts 2020. Klimaforskning handler i høj grad om statistik. Dét, der ved første øjekast ligner klimaforandringer, er måske naturlige udsving i vejret – eller omvendt? Få vigtig viden om, hvordan klimaforskeren tager forbehold for statistik, tid og geografi, når vejrdata skal tolkes.

Læs mere.

Smuk solnedgang. Foto: Jens Jakobsen

Derfor har vi sommertid

28. marts 2020. I morgen tager vi en tidsrejse mod mere lys i dagtimerne ved at stille på urene. Men hvornår indførte vi sommertid i Danmark? Hvilke andre lande gør brug af sommertid, og hvad er fremtiden for den lysskabende tidsøvelse?

Læs mere

Regndråber

Nye indikatorer for ekstremnedbør på Klimaatlas

27. marts 2020. DMI lancerer en tilføjelse til Klimaatlas målrettet de kommuner og brugere, som har et behov for nedbørsdata i forbindelse med kommunernes igangværende opdatering af deres oversvømmelseskortlægning.

Læs mere.

Røg fra skorstene

Klima: Midlertidig nedgang i CO2-udledninger er ikke nok til at hjælpe på klimaet

26. marts 2020. Forsøget på at lukke ned for spredning af COVID-19 har nedsat aktiviteten verden rundt, og luftkvaliteten er blevet bedre flere steder. Udledningen af drivgasser som fx CO2 må også antages at være reduceret. Men er der færre drivhusgasser i atmosfæren nu, og kan den hæmmede aktivitet begrænse de globale menneskeskabte klimaforandringer?

Læs mere.

sejlads i isfyldte farvande

Nyt satellitnetværk kan bidrage til sikrere sejlads i isfyldt farvand

26. marts 2020. Et nyt globalt netværk af kommunikationssatellitter giver på sigt mulighed for at udveksle detaljeret information langt hyppigere end i dag mellem skibstrafikken og DMI’s Istjeneste. På den lange bane kan det hjælpe skibstrafikken til en mere sikker sejlads og gavne det grønlandske miljø og samfund.

Læs mere.

Billeder fra MOSAiC-ekspeditionen

MOSAiC-ekspeditionen: På vej hjem fra Nordpolen

25. marts 2020. MOSAiC-ekspeditionen. Efter fire måneder væk fra al civilisation går turen nu hjemad mod Tromsø ombord på den russiske isbryder Kapitan Dranitsyn og derefter videre mod Danmark. På vej hjem har Rasmus sendt denne opdatering på hjemrejsen og en opsummering af, hvad han har fået ud af sit ophold på Polarstern.

Læs mere.

"Bunkering" midt i isen

Dagbog fra MOSAiC-ekspeditionen: Nyt fra 85 grader nord

18. marts 2020. DMI’s havisforsker Rasmus Tonboe er på vej hjem fra MOSAiC-ekspeditionen, hvor forskere fra hele verden på skift bor på isbryderen Polarstern og forsker intenst indenfor blandt andet klima og Arktis. Hjemturen er begyndt, men lukkede landegrænser skaber uvished, om hvordan Rasmus og alle andre ombord skal komme hjem til deres hjemland.

Læs mere.

Solopgang i Bogense

Endelig! Optakt til forår og kun lidt regn i denne uge

16. marts 2020. Foråret er den tørreste årstid i Danmark og nu, godt og vel to uger inde i marts, ser det ud til, at mere forårsagtigt vejr endelig begynder at røre på sig. Nedbørmængderne bliver nemlig begrænsede, og solen kommer også frem i perioder.

Læs mere.

 

Lauras højeste vindstød

Laura gjorde størst indtryk på Røsnæs og Hammer Odde

13. marts 2020. I går den 12. marts blev der varslet for storm i Danmark, og når det sker, skal den potentielle storm navngives. Stormen blev derfor døbt Laura, og med vindstød op til orkanstyrke viste ’damen’ tænder i store dele af landet.

Læs mere.

Satellitbillede af stormøje over Danmark

Følg et blæsevejr med DMI

Er der udsigt til meget kraftig blæst i Danmark, så hold dig opdateret på dmi.dk og få det bedste grundlag til at træffe de nødvendige forholdsregler.

Læs mere.

 

Høj vandstand ved hus

Følg en forhøjet vandstand med DMI

Når DMI's meteorologer varsler forhøjet vandstand, kan du følge med før, under og efter.

Læs mere.

 

 

vindstød torsdag

Blæsende torsdag

11. marts 2020. Torsdag får vi endnu en gang besøg af et kraftigt blæsevejr. Det starter allerede fra morgenstunden og kulminerer omkring middag med middelvind af stormende kuling fra vest, med vindstød op til stærk storm. Blæsevejret giver også forhøjet vandstand i Vadehavet.

Læs mere

 

 

 

Opbrud i havisen

Dagbog fra MOSAiC-ekspeditionen: Isbrydning og rødbedesuppe galore

10. marts 2020. DMI’s havisforsker Rasmus Tonboe er på vej hjem fra MOSAiC-ekspeditionen, hvor forskere fra hele verden på skift bor på isbryderen Polarstern og forsker intenst indenfor blandt andet klima og Arktis. Hjemturen er begyndt, og der skal både brydes megen havis og spises mange portioner rødbedesuppe, før Rasmus er hjemme igen. Læs med i Rasmus’ dagbog og få et indblik i hverdagen i Arktis ombord på den russiske isbryder Kapitan Dransitsyn.

Læs mere.

Klimaatlas og brugere

Vækstsæson, vand og vind – Klimaatlas udvides med ny viden

9. marts 2020. DMI’s Klimaatlas, som kommer med konkrete bud på fremtidens klima i Danmark, skal udvides i år. Der tilføjes blandt andet ny viden om fremtidens vandstand, vækstsæsoner og vindforhold. En tæt dialog med ekspertbrugerne af Klimaatlas skal sikre, at slutproduktet bliver til størst mulig gavn for samfundet.

Læs mere.

Himlen spejler sig i vandpytterne

Fredag og frem - mere regn på vej

5. marts 2020. Weekenden nærmer sig, og mere regn er på vej. Over de næste seks dage er der udsigt til tre omgange med udbredt regn til landet, og det vil betyde mere vand til de i forvejen hårdt ramte områder særligt i Jylland.

Læs mere.

 

Uroligt hav

Fygning af varsler, men ingen storme i februar

4. marts 2020. Trods en blæsende februar, med et utal af varsler for vindstød af stormstyrke og forhøjet vandstand, er vi sluppet igennem februar og dermed også vinteren 19/20 uden en reel storm. Varsler og virkelighed matchede pænt hinanden, men hvornår er et blæsevejr en storm?

Læs mere

DMI's direktør Marianne Thyrring

DMI opruster på klimaforskning i 2020

4. marts 2020: I år lød startskuddet for Nationalt Center for Klimaforskning, og samtidig er DMI udpeget til regeringens klimavidenskabelige rådgiver. Hvad betyder det i praksis, og hvordan vil DMI styrke sit arbejde inden for klimaforskningen? Interview med DMI's direktør Marianne Thyrring.

Læs mere

Skov med anemoner

Er foråret på vej?

3. marts 2020. Kalenderen viser marts, den første forårsmåned. Efteråret fortsatte ind i en rekordvarm vinter, og vinteren 19/20 vil blive husket som vinteren, der aldrig var. Foråret har også bekendt kulør tidligt i år mange steder. Alligevel er der flere, som savner rigtigt forårsvejr i form af mindre nedbør og mere varme. Til glæde for de utålmodige tyder månedsprognosen på, at vi ikke skal vente længe endnu.

Læs mere.

Dranitsyn, månen, Venus og Metcity

Dagbog fra MOSAiC-ekspeditionen: Minus 37 grader og introduktion til det nye hold

2. marts 2020. DMI’s havisforsker Rasmus Tonboe er eneste danske forsker ombord på isbryderen Polarstern, der skal drive rundt fastfrosset i havisen i Arktis i et år. Ekspeditionen hedder MOSAiC og går ud på, at forskere fra hele verden på skift bor på skibet og forsker intenst indenfor blandt andet klima og Arktis. Hold 3 er ankommet efter lang tids isbrydning, og nu er overførsel af matriel og overlevering til det nye hold i fuld gang.

Læs mere.

Gren med dråber på

Varmeste vinter nogensinde som tidsmaskine: Sådan bliver det i slutningen af århundredet

Vinteren 19/20 har været den varmeste og næstvådeste nogensinde målt, og vi har heller aldrig haft en mere nedbørrig februar. Man kan synes, at de fremtidige konsekvenser af klimaforandringerne er svære at forholde sig til, men temperaturmæssigt svarer denne vinter til den forventede gennemsnitlige vinter i slutningen af århundredet.

Læs mere.

Prognosens bud på nedbørmængder

Mere vand på vej: Fortsat risiko for oversvømmelser

28. februar 2020. Den kommende uges tid byder fortsat på store mængder blandet nedbør, hvilket fastholder risikoen for oversvømmelser inde i landet. Jorden er nemlig mættet med vand efter en længerevarende periode med rekordstore nedbørmængder over Danmark. Langtidsprognoser antyder, at det bliver mere tørt i marts, men vandet forsvinder kun langsomt fra terrænet.  

Læs mere. 

Temperatur normaler

Klima: Varmt og vådt er ’new normal’ i februar

27. februar 2020. Nye tal viser, at klimaet i februar aldrig har været varmere og vådere siden målingernes start i 1874. Februar er blevet 1,5 grader varmere og 12 mm vådere, sammenlignet med det vi tidligere har betegnet som ’normalt februarvejr'.

Læs mere.

 

Gruppebillede fra MOSAic-ekspeditionen

Dagbog fra MOSAiC-ekspeditionen: Plan F er sat i gang

24. februar 2020. DMI’s havisforsker Rasmus Tonboe er eneste danske forsker ombord på isbryderen Polarstern, der skal drive rundt fastfrosset i havisen i Arktis i et år. Ekspeditionen hedder MOSAiC og går ud på, at forskere fra hele verden på skift bor på skibet og forsker intenst indenfor blandt andet klima og Arktis. Afløsningsholdet nærmer sig med sneglefart, og plan F er taget i brug, for at holdet kan nå frem.

Læs mere.

 

Ny cookie-boks: ’Nej tak’ er nu det lette valg

24. februar 2020. DMI retter sin cookie-boks til efter den nye vejledning fra Datatilsynet. Med den nye cookie-boks bliver det nemt at sige ’nej tak’ til cookies på hjemmesiden.

Læs mere.

Billede af forskere på havisen

Dagbog fra MOSAiC-ekspeditionen: Uvished om hjemrejse og lys i horisonten

20. februar 2020. DMI’s havisforsker Rasmus Tonboe er eneste danske forsker ombord på isbryderen Polarstern, der skal drive rundt fastfrosset i havisen i Arktis i et år. Ekspeditionen hedder MOSAiC og går ud på, at forskere fra hele verden på skift bor på skibet og forsker intenst indenfor blandt andet klima og Arktis. Afløsningsholdet nærmer sig med sneglefart og de sidste dage er lange.

Læs mere.

 

 

Ilulissat

Ny klimarapport for Ilulissat: Mere varme, mere nedbør og mere ekstremt vejr

20. februar 2020. Fremtidens vejr bliver mere ekstremt, og hvis vi ikke tager højde for det, kan det få voldsomme konsekvenser i Grønland. DMI har i tæt samarbejde med Avannaata Kommunia lavet en klimarapport med den nyeste viden om, hvordan klimaet i Ilulissat ændrer sig frem mod midten og slutningen af dette århundrede. På den måde hjælper klimarapporten borgerne og samfundet med at tilpasse sig fremtidens ekstreme vejr.

Læs mere.

Billede af vintergækker

Rekordvarm vinter 2019/2020

18. februar 2020. Med knap to uger tilbage af vinteren, og temperaturer der nærmer sig tocifrede plusgrader, er DMI’s klimatologer ret sikre på, at vinteren 2019/2020 ender med at blive rekordvarm.

Læs mere.

 

 

Billede af vand på vejen

Februar kan blive rekordvåd

17. februar 2020. Februar er ikke engang ovre endnu, og vi har allerede fået over dobbelt så meget nedbør sammenlignet med hvad vi normalt får i februar måned. Kigger vi fremad er der ikke nogen tegn på tørre tendenser.

Læs mere.

 

 

Billede af vind over havet

Nyt blæsevejr på vej mod Danmark

13. februar 2020. Det ene omfattende og kraftige lavtryk bliver snart afløst af det næste, og meget tyder på, at vi tager en tur mere med kraftige vinde med vindstød af stormstyrke på søndag og efterfølgende forhøjet vandstand langs Vestkysten og Limfjorden søndag og mandag.

Læs mere.

 

 

Billede af Kapitan Dranitsyn

Dagbog fra MOSAiC-ekspeditionen: Efter snestormen og sidste uge på isflagen

12. februar 2020. DMI’s havisforsker Rasmus Tonboe er eneste danske forsker ombord på isbryderen Polarstern, der skal drive rundt fastfrosset i havisen i Arktis i et år. Afløsningsholdet nærmer sig Polarstern, og der går ikke lang tid før Rasmus' rejse går hjemover.

Læs mere.

 

Billede af højt vand i Aalbæk havn

Forhøjet vandstand i det nord- og vestjyske – særligt Limfjorden står for skud

11. februar 2020. Vandstanden i Limfjorden forventes flere steder i løbet af onsdag at stige markant og nå tæt op på en 20-års hændelse. Det skyldes et vedvarende vindpres i form af kraftig blæst fra Nordsøen, som driver havvandet op på land.

Læs mere.

 

frontkort

Langvarig og kraftig blæst i kikkerten

6. februar 2020. Et solidt blæsevejr rammer Danmark fra på søndag og nogle dage frem. Prognoserne svinger lige nu mellem kulingstyrker og storm i middelvinden, mens vindstødene kan nå storm eller måske helt op til orkan. I forbindelse med blæsevejret er der risiko for forhøjet vandstand - særligt i Limfjordsområdet.

Læs mere.

Cookies på dmi.dk

4. februar 2020. Der har i en periode på dmi.dk beklageligvis været sat cookies, inden vores brugere har givet samtykke til dette via samtykkeboksen på hjemmesiden. Fejlen er blevet rettet, så der kun sættes cookies, såfremt brugeren har givet udtrykkeligt samtykke til dette via samtykkeboksen.

Læs mere.

 

Januar 2020: Rekordvarm, våd og solfattig

3. februar 2020. Januar blev en rekordvarm måned. Den gennemsnitlige temperatur landede på 5,5 grader, og hermed blev den tidligere varmerekord på 5,0 grader fra januar 2007 slået godt og grundigt. Måneden var desuden relativt våd, mens solen kun gæstede os i beskedne 36 timer.

Læs mere.

 

Snit fra en isprøve

Dagbog fra MOSAiC-ekspeditionen: Isforskning fra snescooter og genstridige instrumenter

31. januar 2020. Forskningsarbejdet på ekspeditionen afhænger meget af, at måleinstrumenterne virker - og det er ikke altid bare lige, at reparere ting, når man befinder sig flere tusinde kilometer fra civilisationen. Arbejdet inkluderer til gengæld også snescootertur med radarudstyr på slæb.

Læs mere.

Oversvømmelser i Ilulisat

Nyt tidevand for 2020 og 2021: Flere stationer og gensyn med en gammel kending

31. januar 2020. Tidevandsprognoser for 2021 og opdaterede tabeller for 2020 er nu klar. Igen i år har vi øget antallet af målestationer og kan derfor udarbejde tidevandsprognoser for endnu flere lokaliteter. Derudover er den grønlandske station Rifkol vendt tilbage med friske beregninger baseret på nye målinger.

Læs mere.

Klima: Januar sveder og drypper som aldrig før

31. januar 2020. Januar skriver dansk vejrhistorie. Måneden slutter med en rekordhøj gennemsnitstemperatur, derudover viser nye tal, at klimaet i januar aldrig har været varmere eller vådere siden målingernes start i 1873. Januar er simpelthen blevet 1,6 grader varmere og små 10 mm vådere, sammenlignet med det vi tidligere har betegnet som ’normalt januarvejr’.

Læs mere.

Skyet vejr i Aalbæk

Januar er på rekordkurs

27. januar 2020. Denne januar har foreløbig været særdeles mild. Resten af måneden falder temperaturen kun en smule, hvilket betyder, at januar med høj sandsynlighed byder på en ny varmerekord.

Læs mere.

 

Billede af vinden over Tasiilaq

Piteraq med vinde af stormstyrke rammer Tasiilaq for fjerde gang i år

22. januar 2020. I Tasiilaq er Piteraq et velkendt fænomen – en lunefuld og meget kraftig faldvind, som nemt kan nå storm- eller orkanstyrke, og som rammer byen hver vinter. Det er dog alligevel usædvanligt med den fjerde af sin slags på kun tre uger, og denne gang kan der også komme vindstød af orkanstyrke.

Læs mere.

Isflager på havoverflade

2019: Arktis’ havis tæt på minimums-rekord

21. januar 2020. I 2019 fik den arktiske havis den tvivlsomme ære af en andenplads over år med mindst is. Dertil er der en tydelig tendens mod, at den tilbageværende is bliver tyndere og yngre. For havis er dette ikke en positiv ting.

Læs mere.

 

Billede af isbjørn

Dagbog fra MOSAiC-ekspeditionen: Bjørnebesøg og fodbold på isen

21. januar 2020. DMI’s havisforsker Rasmus Tonboe er eneste danske forsker ombord på isbryderen Polarstern, der skal drive rundt fastfrosset i havisen i Arktis i et år. Ekspeditionen hedder MOSAiC og går ud på, at forskere fra hele verden på skift bor på skibet og forsker intenst indenfor blandt andet klima og Arktis. De sidste par dage er tjansen som bjørnevagt givet mere mening.

Læs mere.

Billede af en vintergæk i skovbunden

En halv halvsløj vinter er gået

14. januar 2020. Den første halvdel af kalendervinteren er næsten passeret, og det er tid til at gøre status på, hvordan vinteren har artet sig indtil nu. Ser vi alene på temperaturen, behøver man ikke den store lommeregner for at kende udfaldet: det har været en mild vinter indtil nu. Klimatolog Mikael Scharling og klimaforsker Rasmus Anker Pedersen har her et bud på, om vi skal forvente os mere af denne slags vinter-vejr i fremtiden.

Læs mere.

Få pressemeddelelser fra DMI direkte i indbakken

D. 14. januar 2020. Vil du have sidste nyt fra DMI? Så kan du fremover kan du modtage vores pressemeddelelser i indbakken.

Læs mere

 

 

Månen lyser over den arktiske is

Dagbog fra MOSAiC-ekspeditionen: Vestjysk landskab i is og bidende kulde

13. januar 2020. DMI’s havisforsker Rasmus Tonboe er eneste danske forsker ombord på isbryderen Polarstern, der skal drive rundt fastfrosset i havisen i Arktis i et år. Dagens afsnit giver et indblik i vejret over isen og havet under isen.

Læs mere.

 

Rasmus Tonboe i polarudstyr

Dagbog fra MOSAiC-ekspeditionen: Jul på polarisen og en kabelgnavende ræv

7. januar 2020. DMI’s havisforsker Rasmus Tonboe er eneste danske forsker ombord på isbryderen Polarstern, der skal drive rundt fastfrosset i havisen i Arktis i et år. Han har holdt en noget usædvanlig jul på skibet, og måleinstrumenter og mandskab på isen skal værnes mod pelsede trusler i form af både isbjørn og polarræv.

Læs mere.

regnvejr

Vejret i 2019: Varmt og rekordvådt år

30. december 2019. 2019 bliver kort sagt vådt og varmt. Dette år er foreløbigt sammen med 1999 det mest nedbørrige år, DMI nogensinde har registreret. Et forsigtigt regnvejr passerer landet i nat, og det kan muligvis betyde, at vi slår nedbørsrekorden. Året lander desuden på en delt 4. plads, sammen med 2006 og 2008, på top-10 listen over de varmeste år målt i Danmark.

Læs mere.

 

Regn på rude

Nedbør 2019: Et komplekst regnestykke

20. december 2019. DMI holder skarpt øje med, om vi får en ny nedbørrekord for 2019. Hvis det skal lykkes, kræver det, at vi kommer over 905 mm. Regnestykket bliver straks mere kompliceret, når vi kigger på, hvad der skal til, for at vi får det næstmest nedbørrige år. Der findes nemlig to forskellige opgørelser for det næstmest nedbørrige år i 2015. Forvirret? Så læs med her.

Læs mere.

Billede af nisser i et træ

Julevejret 2019: Flot eller gråt?

20. december 2019. Det har længe ligget i kortene, at den landsdækkende hvide jul ikke har mange chancer i år. Vinden slår godt nok op i det nordvestlige og noget køligere hjørne, hvilket trækker temperaturen en anelse ned i juledagene – alligevel er der ikke mange fnug at spore juleaftensdag. Til gengæld åbner det for lidt mere kig til solen.

Læs mere.

Billede fra Kangerlussuaq

Grønland får fredeligt, frostkoldt og smukt julevejr

20. december 2019. Med 4 dage til jul er placeringen af de store vejrsystemer rimelig fastlagt, og dermed også hvor kulden og varmen befinder sig. Grønland får en jul med dagsfrost, hvilket er meget normalt. Kraftig blæst er også kendt for at hjemsøge verdens største ø, men denne jul ser vejret ud til at blive rimelig fredeligt. Julesneen udebliver formentlig, men det eksisterende snedække hiver den hvide jul hjem.

Læs mere.

Billede af de to isbrydere

Dagbog fra MOSAiC-ekspeditionen: Flytning fra Kapitan Dranitsyn til Polarstern

18. december 2019. DMI’s havisforsker Rasmus Tonboe er eneste danske forsker ombord på isbryderen Polarstern, der skal drive rundt fastfrosset i havisen i Arktis i et år. Han har i flere uger befundet sig nu på skibet Kapitan Dranitsyn, og er endelig kommet ombord på forskningsskibet Polarstern.

Læs mere.

Summeret nedbør for 2019 indtil nu.

Vejret 2019: Rekord indenfor rækkevidde

18. december 2019. Den klimatologiske spændingskurve stiger her på kanten af 2019. Årsrekorden for nedbør er indenfor rækkevidde, men det bliver formentligt et tæt opløb. Vi mangler kun 13 dage af året, og allerede nu ligger 2019 på en 3. plads over de mest nedbørrige år målt i Danmark. Derudover markerer 2019 sig som et meget varmt år, som sandsynligvis kommer blandt de fire varmeste år i dansk vejrhistorie.

Læs mere.

 

 

Lavtryk over Danmark

Weekenden sluttede med kraftig blæst

16. december 2019. Søndag blev der to steder målt middelvind af stormstyrke, og vindstødene pustede sig lokalt op på orkanstyrke.  Sidst, der blev målt storm i Danmark, var i starten af januar. Blæsevejret er af DMI´s klimatologer blevet kategoriseret som en regional klasse 1 på stormlisten.

Læs mere.

Ordet Klimaatls svævende over jordkloden

Massiv interesse for Klimaatlas: 115.000 sidevisninger siden lancering

16. december 2019. Danskerne har taget godt imod DMI’s Klimaatlas, som giver et fælles datagrundlag for, hvor meget havniveauet vil stige samt hyppighed og størrelse af stormfloder og skybrud i fremtidens Danmark

Læs mere.

Ankomst til Polarstern, Isbryderen Polarstern

Dagbog fra MOSAiC-ekspeditionen: Ankomst til Polarstern

13. december 2019. DMI’s havisforsker Rasmus Tonboe er eneste danske forsker ombord på isbryderen Polarstern, der skal drive rundt fastfrosset i havisen i Arktis i et år. Han har i flere uger befundet sig nu på skibet Kapitan Dranitsyn, men er nu endelig nået frem til selve forskningsskibet. 

Læs mere.

Billede af en gråvejrsdag i december

Månedsprognose: Fortsat ingen tegn på landsdækkende hvid jul

11. december 2019. Hvis de lange prognoser holder, er der udsigt til lidt lavere temperaturer hen mod årsskiftet og knap så meget nedbør. Sandsynligheden for hvid jul er dermed lille, selvom det skulle blive koldere.

Læs mere.

 

 

Billede af Indlandsisen

Klima: Indlandsisen smelter hurtigere end ventet

10. december 2019. Tabet af is fra Grønlands indlandsis er syv gange større end i 90’erne, og følger dermed FN’s Klimapanels høje scenarie for den globale opvarmning. Det viser et internationalt studie af Indlandsisens massebalance, som DMI har medvirket i.

Læs mere.

 

Søsyge og iskant i sigte

Dagbog fra MOSAiC-ekspeditionen: Søsyge og iskant i sigte

5. december 2019. DMI’s havisforsker Rasmus Tonboe er eneste danske forsker ombord på isbryderen Polarstern, der skal drive rundt fastfrosset i havisen i Arktis i et år. Han befinder sig nu på skibet Kapitan Dranitsyn og er gennem tallerken-is netop nået frem til iskanten. 

Læs mere.

Prognose for vindstød

7-døgnsudsigten puster sig op til blæst

5. december 2019. De kommende dage løber en lind strøm af lavtryk henover Danmark vestfra – og det giver regn og rusk. Allerede i nat kommer det første blæsevejr, og herefter beholder vinden ’arbejdstøjet’ på.

Læs mere.

Decemberorkanen

Historisk dansk orkan fylder 20 år

3. december 2019. For præcis 20 år siden drog en historisk orkan henover Danmark med store materielle ødelæggelser og desværre også tab af menneskeliv til følge. Orkanen satte ny dansk vindrekord. Ødelæggelserne havde været endnu mere katastrofale, hvis orkanen havde ramt samtidigt med Vadehavets astronomiske højvande.

Læs mere.
 

Våd efterårsdag

Efteråret huskes for mudder, regn og en grå afslutning

2. december 2019. Efteråret skrev sig solidt ind i dansk vejrhistorie med sine rekordhøje nedbørsmængder. September og oktober var meget våde, mens novembers mange gråvejrsskyer kun kastede lidt over den normale nedbørsmængde af sig. Efterårsstormene udeblev trods indslag af kraftig blæst, og der var kun enkelte lokale islæt af vinterstemning med snefnug.

Læs mere.

Solnedgang over havet

Hvordan man træner sin kode: Kunstig intelligens forbedrer din vejrudsigt

29. november 2019. Stråling er en væsentlig del af vejrudsigten. Ved hjælp af machine learning er det lykkes ph.d.-studerende Peter Ukkonen at gøre disse udregninger betydeligt hurtigere og dermed tage et vigtigt skridt i retning af mere præcise vejrudsigter.

Læs mere.

Dagbog fra MOSAiC-ekspeditionen: 9 meter bølger og speciel morgenmad

Dagbog fra MOSAiC-ekspeditionen: 9 meter bølger og speciel morgenmad

29. november 2019. DMI’s havisforsker Rasmus Tonboe er eneste danske forsker ombord på isbryderen Polarstern, der skal drive rundt fastfrosset i havisen i Arktis i et år. Han befinder sig nu på skibet Kapitan Dranitsyn, som skal sejle ham og andre forskere den lange vej fra Tromsø og op til Polarstern.

Læs mere.

Fjord med dis

Vandstandsprognosen for Roskilde Fjord og Isefjorden forbedret med sømileskridt

28. november 2019. Efteråret og vinteren er sæson for forhøjet vandstand og stormfloder. Vi har forbedret vandstandsprognosen i Roskilde Fjord og Isefjorden, og resultatet er en bedre forudsigelse af tidspunktet for den maksimale vandstand. Det har praktisk betydning for blandt andet beredskabet i en krisesituation.

Læs mere.

Rim og skyfri himmel

Tidligere tropisk lavtryk trækker kold arktisk luft ned over Danmark

27. november 2019. Temperaturen falder markant fra torsdag til fredag, og det sker i takt med, at der skrues op for sol og vind. Weekenden og starten af næste uge ser dermed ud til at blive nogle bidende kolde dage, og nogle steder i landet kan man vågne op til et snedækket landskab.

Læs mere.

Mørke skyer på himmel med sol i baggrunden

Klima: Ny rekord for mængden af drivhusgasser i atmosfæren

25. november 2019. Mængden af drivhusgasser i atmosfæren har nået rekordhøjt niveau ifølge WMO. I 2018 nåede den globale gennemsnitlige koncentration af kuldioxid (CO2) op på 407,8 ppm. Når indholdet af drivhusgasser øges i atmosfæren, medfører det blandt andet stigende temperaturer, mere ekstremt vejr og stigende havniveau.

Læs mere.

Grå og fugtig dag i Nordjylland. Foto af @evafcr fra instagram

Vi er 1 mm fra det vådeste efterår i dansk vejrhistorie

21. november 2019. Efter en sjaskvåd september og oktober har det længe ligget i kortene, at efteråret kunne gå hen og blive rekordvådt. Hele 9 dage før efteråret er omme mangler nu kun 1 sølle millimeter, før den tidligere rekord fra 1967 er slået, og det kan meget vel ske i løbet af de næste 24 timer.

Læs mere.

 

 

 

 

Vinter i Danmark

Vinteren 2019/2020 – mild og våd, men Kong Vinter kan spille os et puds

20. november 2019. Langtidsmeteorolog Steen Hermansen har kigget langt frem i prognoserne og har et bud på, hvordan vinteren ser ud til at arte sig. Når vi kigger så langt frem, skal der selvfølgelig tages forbehold for usikkerheder, men det tegner til, at vinteren overvejende vil byde på mildt, blæsende og vådt vejr, og at den største chance for rigtigt vintervejr først skal findes i sidste halvdel af vinteren.

Læs mere.

 

DMI-forsker skal bo to måneder på isbryder under enestående Arktis-ekspedition

DMI-forsker skal bo to måneder på isbryder under enestående Arktis-ekspedition

19. november 2019. Et kæmpestort skib, fastfrosset i havisen, skal drive rundt i Arktis i 1 år. Et spektakulært forskningseventyr er begyndt. Temperaturen kan nå ned på -45 grader, og isbryderen er så langt nordpå, at der ikke er noget nordlys. Havisforsker fra DMI Rasmus Tonboe er en af de heldige, der skal med om bord.

Læs mere.

Fly over lufthavn på Grønland

Stort stormlavtryk lukker flytrafikken i Grønland

14. november 2019. Et usædvanlig omfattende stormlavtryk over Davisstrædet har kurs mod nord op langs Grønlands vestkyst. Lavtrykket er så omfattende og kraftigt, at Air Greenland allerede i går valgte at indstille flyvningerne i størstedelen af det store land. DMI’s Vejrtjeneste i Kangerlussuaq følger vejrudviklingen nøje og hjælper Air Greenland med at planlægge, hvornår de kan genoptage de aflyste flyvninger.

Læs mere.

Figur for temperatur i Nuuk

Grønlands snekonto er i minus

13. november 2019. Oktober har været mild og nedbørsfattig i stort set hele Grønland. Steder, der normalt har et fint snedække her i november, mangler sne. Kulden ser ikke ud til at stabilisere sig over Grønland lige foreløbigt, så den kommende tids nedbør vil mange steder veksle mellem sne, slud og regn.

Læs mere.

 

Figur for summeret nedbør over Danmark

Efterårets drivvåde regnestykke nærmer sig 300 mm

12. november 2019. Det vådeste efterår målt i Danmark bød på 327 mm. Holder meteorologernes og klimatologernes regnestykker vand, ender dette efterår antageligt enten som rekord vådt eller som det næstvådeste målt i dansk vejrhistorie.

Læs mere.

Vejrtjenesten (Operationen) på DMI.

Få stort kørekort til vejrudsigten

8. november 2019. De færreste ved, at nogle særlige ord i vejrudsigten kan ’oversættes’ til brøker, procenter og tal. Du kan med andre ord fx læse ud af en vejrudsigt, hvor mange millimeter regn du kan forvente, eller hvor mange ottendedele af himlen som dækkes af skyer. Kom med ind i det meteorologiske maskinrum og lær de vigtige ord at kende her.

Læs mere.

Hundeslæde på is

Siriuspatruljens sæson skudt i gang med klart og koldt vejr

7. november 2019. Siriuspatruljen oplever barske vinterforhold i Nordgrønland, og med en hundeslæde som transportmiddel er det vigtigt at undgå tynd eller ustabil havis. DMI advarer om disse forhold ved at levere vejrudsigter og iskort til patruljen. Dette års sæson er startet med koldt og fredeligt vejr med usædvanligt lidt sne.

Læs mere.

 

Vissent blad med rim

Oktober: En våd og grå fornøjelse

1. november 2019. Oktober måned har budt på virkelig meget regn. Der er faldet mest regn i den sydvestlige del af landet, mens sydhavsøerne er dem, der har fået mindst. Solen har lidt overraskende formået at skinne igennem til nær normalen, ligesom måneden også blev ganske normal temperaturmæssigt.

Læs mere.

 

Affald på strand

Og det kom flydende i ring og rad - DMI-model som værktøj mod plastikforurening i havene

31. oktober 2019. Vi er ved at udvikle vores havmodel, så den kan hjælpe i kampen mod ophobningen af plastik i Østersøen og Middelhavet. Modellen kan blandet andet beregne, hvilken rute plastik tager rundt i havet, hvor det samler sig og hvilken dybde, det flyder i.

Læs mere.

 

4 billeder af vejret

Vi går mod et rekordvådt efterår

30. oktober 2019. I den nyeste månedsprognose er budskabet, at efterårsvejret fortsætter i et ustadigt spor. Med de store mængder regn, der allerede er faldet i efteråret, ligger et rekordvådt efterår bestemt indenfor rækkevidde.

Læs mere.

 

 

Grå sky over landevej

Endnu en plaskvåd oktober-weekend

28. oktober 2019. Frem mod weekenden var det måske meldingen om risiko for kraftig vind som stjal opmærksomheden. Men samme lavtryk, som truede med vinde af stormstyrke, havde også en front med sig, og den var – modsat vinden, noget ”træg i betrækket”, og dermed regnede det længe de samme steder. Det har givet særligt Midtjylland ekstremt meget vand til en i forvejen mættet undergrund.

Læs mere.

Oversvømmelse med bænk

Nyt værktøj skal styrke beredskabets kamp mod oversvømmelser

25. oktober 2019. Danmark er især udsat for stormflod og forhøjet vandstand her i vinterhalvåret. Et pilotprojekt af DMI og SCALGO skal nu hjælpe kommuner, forsyninger og beredskaber med at vise, hvor havvandet i Danmark kan skabe oversvømmelser.

Læs mere.

 

Solopgang over mark med rim

Nattefrosten lurer i næste uge

24. oktober 2019. Efteråret er en drilsk årstid, hvor temperaturen svinger meget, og det understreger de næste dages vejr også ganske fint. Vejret skifter nemlig fra mildt og blæsende til koldt og klart. Og det kan under de rette betingelser nemt give nattefrost i starten af næste uge.

Læs mere.

 

 

Prognose for placeringen af høj- og lavtryk

Hurtigløber giver usikkerhed om weekendens vindstyrker

23. oktober 2019. Vi kommer i weekenden til at ligge i grænselandet mellem varme og kulde. Sent fredag vil et lavtryk bevæge sig hurtigt mod nordøst henover grænselandet, og meteorologer kalder denne type lavtryk for en hurtigløber. Lavtrykkets styrke er endnu ikke helt tydelig. Det mest sandsynlige er, at Danmark slipper med kraftig blæst, men tingene skal kun ændre sig lidt, førend vi har en storm.

Læs mere.

 

Figur af nedbør over Danmark

Oktober har allerede fået 100 mm nedbør

22. oktober 2019. I går eftermiddag passerede oktober 100 mm nedbør på landsplan. Det er den tredje måned i år, hvor månedssummen skal skrives med et trecifret tal. Men hvor ofte oplever vi egentligt disse meget våde måneder? Klimatolog Mikael Scharling har kigget i klimadatabasen efter svar.

Læs mere.

 

Dyrespor i sne

Ekstreme snemængder i Arktis sidste år udfordrede formering hos flora og fauna

18. oktober 2019. 2018 var et særdeles snefyldt år i Arktis. Mængderne af fnug lå i så lang tid og så højt, at det gjorde det yderste svært for dyr og planter i området at reproducere sig. De store snemængder understøtter antagelsen om, at klimaforandringerne medfører mere ekstremt vejr.

Læs mere.

 

Skyer over Limfjorden

Tour de Regnvejr holder hviledage i næste uge

17. oktober 2019. Efteråret har indtil videre indbudt til hyppigt brug af regntøj, og det danske landskab er blevet vådt, fugtigt og mudret. Den kommende weekend byder også på perioder med regn, men i næste uge holder regnen for en stund pause.

Læs mere.

 

Samlede nedbørsmængder siden 1. august

Drivvåd første halvdel af efteråret giver lokalt 473 mm regn siden august

16. oktober 2019. Efterårets første halvdel har været usædvanlig våd. De store mængder vand giver problemer for kartoffelavlerne, fordi våde marker besværliggør høsten, og kartoflerne derfor risikerer at rådne.

Læs mere.

 

Weekendens samlede nedbørsmængder.

Ekstrem våd weekend med usædvanligt varmepust

14. oktober 2019. Weekenden bød stedvis på kraftig regn og lokale skybrud. Landsgennemsnittet svang sig helt op på 39,1 mm regn. Det er tæt på halvdelen af de 85 mm nedbør, der normalt falder på en hel oktober. Overgangen til mandag blev blæsende, stedvis med vindstød af stormstyrke, og et udsædvanligt varmepust med 19 graders varme lagde sig over os kort før midnat.

Læs mere.

 

Prognose for tirsdagens højeste temperatur

Sensommervarme i skolernes efterårsferie er en by i Tyskland

11. oktober 2019. Efterårsferien står for døren, og vejret kan som bekendt have stor betydning for planlægning af aktiviteter. Flere regnvejr kryber de kommende dage ind over Danmark fra sydvest eller vest, men der kommer også dage med solskin og mest tørt vejr. I næste uge kommer vi til at ligge i grænselandet mellem varme og kulde, hvilket gør det vanskeligt at forudsige det danske vejr præcist de enkelte dage.

Læs mere.

 

Satellitbillede overlagt vejrkort

Over 1 million våde fødder til skolernes motionsdag

10. oktober 2019. I morgen fredag den 11. oktober er der skolernes motionsdag, og eleverne undgår nok ikke våde sokker i løbeskoene. Vejrudsigten byder nemlig på byger, der lokalt kan være med torden, og giver dermed stor risiko for at der dannes vandpytter.

Læs mere.

 

DMI´s direktør og vicedirektør på en tandem.

Grønne dilemmaer, Klimaatlas og en Indlandsis i ubalance

10. oktober 2019. Til Kulturnatten fredag deltager DMI´s direktør Marianne Thyrring i et debatpanel om de grønne dilemmaer, vi står over for set med klimabriller. Eksperter fra DMI vil derudover fortælle om klimamodeller, det nye Klimaatlas og Indlandsisens tilstand.

Læs mere.

 

Temperaturafvigelserne fra normalen for september 2019

Nordgrønland trak op i regnskabet i globalt varmeste september

8. oktober 2019 2019. Udregninger lavet ud fra reanalyser fra European Center for Medium Range Forecast (ECMWF) afslører, at september 2019 marginalt slog ny rekord for den højeste globale middeltemperatur. Grønland var som helhed med til at trække regnskabet op, men faktisk havde toppen af Indlandsisen en koldere september end normalt. 

Læs mere.

 

Stykker af havis flydende i hav

4.583.125 km2 – så lille blev havisen i år

9. oktober 2019. Den 17. september nåede den arktiske havis sin årlige minimums-udbredelse. Nu er det præcise tal blevet verificeret: 4.583.125 km2 skulle vi ned på, før ismassen igen begyndte at tage på. Det placerer 2019 på en delt andenplads over mindste arealudbredelse ved et minimum.

Læs mere.

 

Satellitbilede overlagt et vejrkort

Fronter og blæst vifter weekendens nattefrost væk

7. oktober 2019. I weekenden havde vi efterårets første nattefrost. Kigger man på meteorologernes landsudsigt, kan vi i aften stedvis nå ned omkring frysepunktet, hvorefter temperaturen stiger i løbet af natten. Herefter ventes nattefrosten ikke at vende tilbage resten af ugen.

Læs mere.

 

Her ses Klimaatlas

Klimaatlas: Klar til fremtidens vejr

6. oktober 2019. Stormflod, skybrud, tørke… fremtidens vejr bliver mere ekstremt, og hvis vi ikke tager højde for det, kan det få voldsomme konsekvenser for os alle. For at afdække, hvor ekstremt vejret bliver i fremtiden, har DMI udviklet et Klimaatlas med den nyeste viden om, hvordan det danske klima ændrer sig frem mod midten og slutningen af dette århundrede. Klimaatlas er skabt gennem et værdifuldt samarbejde med kommuner og en lang række aktører, som er i berøring med klimatilpasning i Danmark. På den måde hjælper Klimaatlas os og vores samfund med at tilpasse sig fremtidens ekstreme vejr.

Læs mere.

 

Snemålinger fra oktober 2018

Danskernes snemålinger er vigtige for DMI´s vejrudsigter

4. oktober 2019. DMI har fra perioden 1. oktober til 30. april ca. 80 daglige snemålinger til rådighed. Målingerne foretages manuelt hver morgen af frivillige folk rundt om i landet og indtelefoneres herefter til DMI. Snemålingerne har betydning for kvaliteten af vejrudsigten og er derfor vigtige både i meteorologisk og klimatologisk sammenhæng.

Læs mere.

 

Temperaturprognosekort

Efterårets første nattefrost lurer i 7-døgnsudsigten

2. oktober 2019. Efteråret er overgangen mellem sommer og vinter.  I oktober mister vi omkring ½ times dagslys om ugen, hvilket øger muligheden for kolde nætter og dermed nattefrost, som måneden skrider frem. Og oktober byder faktisk næsten altid på nattefrost.

Læs mere.

 

Diagram over de daglige nedbørsmængder i september

Store regionale udsving i 7. vådeste september

1. oktober 2019. Med et landsgennemsnit på 130 mm endte september meget våd i år. Dog var der store forskelle i nedbørsmængden på tværs af landet: Tønder Kommune fik mest regn med 205,3 mm, mens Bornholms Kommune kun fik 76,1 mm.

Læs mere.

 

 

Deltagere ved det 20. årlige IICWG møde 2019

Verdens istjenester: Hvordan imødekommer vi konsekvenserne af klimaforandringer?

30. september 2019. DMI har netop været vært for et møde mellem verdens 14 istjenester i København. Her var der fokus på, hvordan den nyeste forskning kan operationaliseres og bruges i istjenesterne – så sikkerheden til havs og i isfyldt farvand forbedres. Det er særligt vigtigt i en tid, hvor klimaforandringer resulterer i nye sejlruter.

Læs mere.

 

Billede af en mark

NORDMET: Klimaforandringer kender ingen grænser

25. september 2019. Direktørerne fra de nordiske og baltiske meteorologiske institutter varmer i en fælles udmelding op til rapporten fra FN’s Klimapanel om hav og is, som offentliggøres på onsdag den 25.9. Budskabet er klart: Samarbejde på tværs af landegrænser er nødvendigt for at afværge klimaændringerne og tilpasse vores hverdag til fremtidens klima.

Læs mere.

 

Skematisk fremstilling af teknikken bag radio-okkultation

DMI stiller skarpt på radio-okkultation

19. september 2019. DMI er vært for to workshops, som handler om radio-okkultation i den kommende uges tid. Radio-okkultation er en teknologi, der vinder mere og mere indpas inden for meteorologiens verden. Teknologien giver vigtig information om atmosfærens sammensætning, men kan også bruges til at belyse klimaændringer.

Læs mere.

 

Billede af Kangerlussuaq fjord

Klima: Ændringer i isens struktur giver øget afsmeltning

18. september 2019. Klimaforskere fra blandt andet DMI, GEUS og Colorado University har i et studie vist, at de seneste årtiers temperaturstigninger har ændret på iskappens struktur og gjort det sværere for smeltevand at sive ned i indlandsisen. Smeltevandet løber derfor i højere grad ud i havet end tidligere, og iskappen mister hurtigere masse. Med de temperaturstigninger, som forventes i fremtiden, vil denne proces tage til og medføre et yderligere bidrag til det globale havniveau på 7 til 74 mm frem mod 2100.

Læs mere.

 

Udsnit af SGL modellen over Sydgrønland

DMI leverer bedre vejr til Sydgrønland

17. september 2019. I Grønland oplever man oftere voldsomt vejr, og det kan både koste menneskeliv og have store økonomiske konsekvenser. Derfor er rettidig varsling af voldsomt vejr for Grønland yderst vigtig. Det grønlandske terræn gør det dog særligt komplekst at forudsige vejret, og derfor har DMI’s forskere lavet en vejrmodel for Sydgrønland, der netop kan håndtere store lokale variationer og give både vejrudsigter og varslingen af voldsomt vejr et mærkbart kvalitetsløft.

Læs mere.

 

Ozonlagets Dag

I dag er det Ozonlagets Dag

16. september 2019. Ozonlaget har en enorm betydning for livet på jorden, og derfor skal vi passe på det. For at gøre opmærksom på ozonlagets betydning, har FN udnævnt den 16. september som “International Dag for bevarelse af ozonlaget”. Og netop opmærksomhed har, hvad angår ozonlaget, bidraget til noget godt. Læs med her og få mere viden om, hvordan ozonlaget egentlig har det i dag.

Læs mere.

 

Billede af regnvejr

En måneds nedbør på 35 timer

11. september 2019. Normalt falder der 73 millimeter nedbør i løbet af september måned i Danmark. Denne uge er dog startet ualmindeligt vådt. Danmark er blevet skyllet godt igennem de sidste par dage, og skyerne har smidt over 70 millimeter af sig et enkelt sted.

Læs mere.

 

Præsentation ved EMS

Særlig fokus på Arktis og Antarktis i disse dage: DMI bidrager med vigtig viden

9. september 2019. European Meteorological Society (EMS) mødes i disse dage i København for at dele viden om meteorologi og klimatologi. I år er der særligt fokus på Arktis og Antarktis, og derfor har DMI en vigtig rolle, da instituttet har omfattende meteorologisk viden og data om Arktis. På mødet deltager 800 til 1000 forskere, meteorologer og andre, som alle arbejder med vejr og klima.

Læs mere.

 

Billede af lyn

Sommeren 2019 blev den 9. varmeste siden 1874

2. september 2019. Sommeren 2019 blev den niendevarmeste sommer siden 1874 efter en usædvanlig varm periode i slutningen af august. Hermed skriver denne sommer sig ind i den klimatologiske udvikling, som peger mod et varmere klima i Danmark. Nedbøren blev samlet set ’normal’, mens solen skinnede ganske pænt. 

Læs mere.

 

Kort over temperaturer

Sommeren 2019 kan gå i top 10

30. august 2019. Sommeren 2019 nærmer sig top 10 over varmeste somre siden 1874 efter en usædvanlig varm periode i slutningen af august. Hermed skriver denne sommer sig ind i den klimatologiske udvikling, som peger mod et varmere klima i Danmark. Nedbøren blev samlet set ’normal’, mens solen skinnede ganske pænt. 

Læs mere.

 

Billede af lyn og kraftig byge

Danmark ramt af ”tropisk” sommeruvejr

28. august 2019. Tropenat, lyn og skybrud på én gang. Flere dage med usædvanligt varmt sensommervejr kulminerede tirsdag og natten til onsdag med kraftige byger, skybrud og lyn mange steder. Læs flere detaljer om varmen og uvejret her.

Læs mere.

 

Nordvestpassagen

Mindre is i Arktis kan åbne for en genvej

19. august 2019. Havisen smelter i takt med, at temperaturen stiger. Det åbner for nye og kortere sejlruter til gavn for skibsfarten i Arktis. Sejlads i et isfyldt farvand er dog yderst farlig, og derfor stiller det høje krav til at afdække, hvor isen er, og vurdere om den er til fare for sejladsen. DMI’s Grønlandske Istjeneste laver iskort for grønlandsk farvand, og behovet er større end nogensinde.

Læs mere.

 

Kort over nedbørsmængder

Regnfuld august - eller hvad?

13. august 2019. August er normalt den måned, hvor der falder mest nedbør. Men allerede halvvejs gennem august 2019 er der nogle steder faldet, hvad der svarer til en hel måneds nedbør. Andre steder langt mindre. Læs med her og se hvor tørt eller vådt det har været, der hvor du bor.

Læs mere.

 

Lag af is der smelter

Grønland og Arktis: En smeltende varm sæson

12. august 2019. Grønland har været igennem et varmt og tørt forår og sommer. Varmen har både konsekvenser for afsmeltning af indlandsis samt havisen, som flere gange i år har ligget rekord lavt i udbredelse.

Læs mere.

 

Bygesky

Hvad skal du forvente, når DMI varsler skybrud?

8. august 2019. DMI varsler skybrud. Skybrud kommer fra byger, og byger er svære at styre - en slags vejrets ’trold i æske’.

Læs mere.

 

 

Forfattere af IPCC klimarapport

Ny rapport fra FN's klimapanel: Landsektor udgør både problem og løsning i klimaforandringer

8. august 2019. FN's klimapanel har i dag udgivet en særrapport om landsektorens rolle i klimasystemet, og hvordan den bliver påvirket af klimaforandringer. Rapporten beskriver klimaforandringer inden for landbrug, skovbrug og anden arealanvendelse og peger samtidig på mange muligheder for både reduktionstiltag og klimatilpasning.

Læs mere.

 

Danmarks repræsentanter i FN's klimapanel

I disse dage arbejder FN’s klimapanel på højtryk

6. august 2019. DMI er Danmarks repræsentant i FN’s klimapanel (IPCC), som i disse dage arbejder på højtryk for at få godkendt en særrapport om klimaforandringer og landsektoren. Rapporten er den første af to vigtige særrapporter, som skal godkendes i år.

Læs mere.

 

Højtryk- og lavtrykskort over arktis

Da vejrudsigten fik et gevaldigt skub og udviklingen sidenhen

2. august 2019. Fra håndtegnede kort til supercomputere. I går d. 1. august var det 40 år siden, at den første vejrmodel fra det internationale meteorologiske samarbejde ECMWF så dagens lys. Det var første skridt mod at kunne forudsige vejret mere end 1-2 dage frem og dermed begyndelsen på den stille revolution af vejrmodellens kvalitet.

Læs mere.

 

Radioaktivt udslip og dets spredning i 2017

Kilden til radioaktivt udslip i 2017 kendes nu

31. juli 2019. En gruppe europæiske forskere mener at have vist, at kilden til et radioaktivt udslip tilbage i 2017 stammede fra det nukleare anlæg Mayak i Ozersk, Rusland. DMI’s forskere var dermed på rette spor, da de i sin tid hjalp med til at fastlægge, hvor udslippet kom fra.

Læs mere.

 

Summeret nedbør over Danmark for 30. til 31. juli

Koldfront med en hel måneds nedbør

31. juli 2019. Det har regnet voldsomt meget mange steder i landet siden i går eftermiddags, og på Femø er der registreret dobbelt skybrud. Vi har kigget nærmere på, hvor meget det har regnet fra i går og frem til onsdag morgen. Læs de sjask våde tal her.

Læs mere.

 

Brandindeks for Danmark d. 25. Juli 2019

Nyt brandfareindeks

24. juli 2019. DMI har udviklet et brandfareindeks til Brandfare.dk. Det nye brandfareindeks viser risikoen for,hvor hurtigt en ild kan sprede sig i forhold til det tilgængelige brandbare materiale – to dage frem i tiden. Brandfareindekset kan findes på Brandfare.dk, som drives af Beredskabsstyrelsen, Danske Beredskaber og KL.

Læs mere.

 

Skyer over Roskilde fjord

Sol og varme over Danmark – fortsætter det?

23. juli 2019. Sommervejret træder for alvor i karakter i denne uge og vil byde på hedebølge flere steder i landet fra onsdag. Men fortsætter varmen, eller vender vi tilbage til det danske ustadige sommervejr? Vi har gransket prognoserne og har et kvalificeret bud.

Læs mere.

 

Kort over Danmarks middeltemperatur i første havldel af Juni

Den halve sommer: Klassisk dansk sommervejr

17. juli 2019. Vi er nu nået halvvejs gennem kalendersommeren. Vores klimatolog har derfor kigget tallene efter, og det har resulteret i denne ’midtvejrs-status’ for sommeren 2019 – som lige nu placerer sig et sted imellem sommeren 2018 og sommeren 2017 – og tæt på normalen.

Læs mere.

 

Hund på strand

Udsigt til varm uge 30

17. juli 2019. Næste uge ser ud til at blive varm – rigtig varm. I stor kontrast til juli 2018, har juli 2019 endnu ikke haft et eneste sommerdøgn. Altså en dag hvor temperaturen overstiger 25° C. Men selvom månedsprognosen melder om fortsat almindeligt dansk sommervejr de næste 4 uger, så er der alligevel udsigt til et solidt varmepust fra syd i næste uge, og dermed også udsigt til de første sommerdøgn i juli i år.

Læs mere.

 

Meteorologiske sommerdøgn i Danmark fra 2009-2019

2019: Foreløbig fattig på sommerdøgn

16. juli 2019. Dette år har indtil videre været lidt karrig med sommervarmen, i hvert fald når vi sammenligner antallet af sommerdøgn med andre år.

Læs mere.

 

 

Satellitbilleder af revner i fastisen

Havisen i Nordvestgrønland er brudt tidligt op i år

11. juli 2019. Havisen brød tidligt op i Nordvestgrønland efter et lunt forår og en usædvanlig varm periode i juni. Men hvor usædvanligt er det egentligt, at havisen på disse kanter bryder op midt i juni? Vi har gransket satellitbilleder og kigget nærmere på statistikken.

Læs mere.

 

Roskilde festival orange scene

Roskildevejret 2019: Ret kølig og blæsende festival med regn alle dage, men også med solskin

8. juli 2019. Så er dette års 'Roskildevejr' gjort op. Det blev den koldeste udgave af festivalen siden 2004 med indslag af både regn og sol.

Læs mere.

 

 

Juni 2019: Varm og solrig med normal nedbør

1. juli 2019. Juni blev kort sagt en ganske lun måned, hvilket rækker til en plads i bunden af top 10 listen over varmeste juni måneder siden 1874. Derudover var der lidt flere soltimer end almindeligt, mens mængden af nedbør landede tæt på det normale.

Læs mere.

 

Mark med skyer og sol

Varme dage - forud og bagud

27. juni 2019. De sidste par dage har været meget varme – særligt hvis man bor i den sydlige del af landet. Vestenvinden har dog sat ind og sætter varmen på pause for et par dage, indtil et sydligt pust igen trækker varme op til os på søndag.

Læs mere.

 

 

Sankt Hans på Islands Brygge

Sankt Hans-vejret siden 1993

25. juni 2019. 2019 blev et godt Sankt Hans-år. Vejret holdt tørt, vinden var let og temperaturerne så tilpas høje, at man ikke behøvede sidde helt inde i gløderne, for at holde varmen ud på aftenen. Her kan du se, hvordan vejret har været på Sankt Hans aften siden 1993.

Læs mere.

 

Sankt Hans bål

Vejret til Sankt Hans: Tørt og vindroligt

21. juni 2019. Bunker af grene og kviste har den seneste tid hobet sig op i haver, på marker og små platforme i søer. Forberedelserne er gjort, og nu er resten op til vejret, som heldigvis ser ud til at være med på idéen om en festlig aften og byder på tørvejr og kun lidt vind.

Læs mere.

 

Grønlands indlandsis

Klima: Om tusinde år kan Grønlands indlandsis være væk

20. juni 2019. Hvis den grønlandske iskappe smeltede i dag, ville den bidrage med 7.2 m til havniveaustigninger. Det sker heldigvis ikke på en dag – men DMI har medvirket i et nyt studie, som viser at det nok vil ske indenfor de næste 1000 år.

Læs mere.

 

Hundeslæde på is med smeltevand

Poterne blev våde usædvanligt tidligt

19. juni 2019. DMI's klimaforsker Steffen Olsen tog i torsdags et billede, som har vagt stor opmærksomhed over hele verden. Men hvad ligger der bag det spektakulære billede, og er det klimaforandringer eller ej? Forskere og klimatologer ved DMI slår fast, at det særlige er det tidlige tidspunkt, som får vandet til at lægge sig på isen. Afsmeltning sker hvert år.

Læs mere.

 

Skyer over huse

Mødet mellem kold og varm luft slog gnister

17. juni 2019. Lyn og skybrud har præget vejret særligt meget den seneste uges tid. De kraftige byger har bredt sig godt ud både i tid og sted, og på den måde har stort set alle landsdele haft besøg af en eller flere kraftige byger i den forgangne uge.

Læs mere.

 

 

Is og smeltevand på Nordpolen

Klima: Nu smelter Arktis

11. juni 2019. Varmen er kommet tidligt til området omkring Nordpolen i år. Faktisk har Nordpolen nået smeltepunktet lige så tidligt som i 2012, der er rekordåret for mindste isudbredelse i slutningen af sommeren. Det er bekymrende – da en mindre isudbredelse resulterer i en forstærket global opvarmning.

Læs mere.

 

 

Skyer og blå himmel over mark

Klimatologen har det sidste ord

7. juni 2019. Der er målt 40 grader i Danmark… i januar - nej, vel? Vejrobservationer er ikke altid retvisende, det har vi heldigvis klimatologer til at hjælpe med at afgøre. Læs mere om, hvorfor målinger altid kigges efter af klimatologer her.

Læs mere.

 

 

 

Blomstrende japansk kirsebærtræ

'Almindeligt' forår gemte på flere ekstremer

3. juni 2019. Foråret blev i gennemsnit en almindelig størrelse, men det bød også på flere ekstremer. Først fik vi en rekordvåd marts, så blev tørkeindekset sendt på himmelflugt af en knastør samt rekordsolrig april – og afslutningsvis endte vi med en kølig maj.

Læs mere.

 

Billede af skybrud

Skybrudssæsonen er begyndt

23. maj 2019. Skybrud og kraftige byger er mest et sommerfænomen, og selvom maj måned har været til den kølige side, har de første kraftige skybrud alligevel huseret i denne uge. Skybrudssæsonen er derved sat i gang med op til flere brag og glimt på himlen i tirsdags.

Læs mere.

 

 

Isbjørn på havis

Forstå fænomenet: Tipping Points

20. maj 2019. Tipping Points er et brugt begreb indenfor klimaændringer og betyder kort sagt, at en proces er eskaleret og kan passere en grænse, hvorefter processen ikke kan gå tilbage igen – eller har meget svært ved det. Er du nysgerrig efter mere uddybning? Så læs med her.

Læs mere.

 

 

Mariehøne på blad

Sommeren 2019 byder på både sol, varme og regn

15. maj 2019. I lyset af den historisk tørre sommer vi havde i 2018, er der mange der venter med spænding på at høre et første bud på sommervejret. Når man kigger 3 måneder frem, skal der selvfølgelig tages nogle forbehold for usikkerheder, men det tegner til sommer med lidt mere afveksling i vejret end 2018 – men alligevel en sommer som snildt kan kaste strandvejr og måske en hedebølge af sig.

Læs mere.

 

Mørke skyer

Din smartphone kan forudsige voldsomt vejr

10. maj 2019. DMI’s prognoser kan blive endnu mere præcise ved hjælp af smartphones. Smartphones kan nemlig måle lufttryk og på den måde registrere voldsomme og pludseligt opståede vejrtyper som f.eks. skybrud.

Læs mere.

 

IPCC møde i kyoto. Japans miljøminister, Yoshiaki Harada, på storskærm

Klima: Opdaterede retningslinjer venter på grønt lys

8. maj 2019. Ny og bedre videnskab gør, at retningslinjerne for opgørelsen af drivhusgasudledning skal opdateres. DMI deltager i FN’s klimapanel (IPCC), som i disse dage arbejder på at godkende opdateringen.

Læs mere.

 

Lyse nætter breder sig over landet

Nattehimmel med stjerneskud

6. maj 2019. I disse dage breder de lyse nætter sig over Danmark. De startede i Skagen den 28. april, og over de kommende dage breder fænomenet sig til hele landet.

Læs mere.

 

 

Smeltevand på gletsjer

Klima: Smeltesæsonen er startet tidligt i Grønland

3. maj 2019. Smeltesæsonen i Grønland er begyndt en måned tidligere end normalt, hvilket gør det til den 2. tidligste start siden 1980’erne. Den tidlige smeltesæson understøttes yderligere af flere temperaturrekorder målt i april på Summit og i det sydøstlige Grønland.   

Læs mere.

 

Summeret solskinskort af Danmark for april

April 2019: En solstrålehistorie på godt og ondt

1. maj 2019. April blev en solstrålehistorie med et rekordhøjt antal soltimer i Danmark. Det tørre og solrige vejr viste sig dog at være en udfordring, da det resulterede i en rekordtidlig tørke i Danmark. I slutningen af april kom regnen dog og skyllede rekorden som den mest nedbørfattige april ned på en 10. plads – men det var ikke nok til at få bugt med tørken.

Læs mere.

 

Tulipan og blå himmel

1. maj: Himlen går fra grå til blå

30. april 2019. Den 1. maj byder på tørvejr, men dagen begynder med mange skyer – senere klarer det op med sol til de fleste. Vinden frisker desuden op, hvilket nok skal sætte sving i de røde faner under 1. maj-talerne.

Læs mere.

 

 

Smeltende havis på Nordpolen

Klima: Havisen smelter i Arktis

24. april 2019. Havisudbredelsen i Arktis er rekordlav for tiden. Isudbredelsen for marts måned 2019 løb ind på en 8. plads af laveste udbredelser, siden vi begyndte at måle med satellit for 40 år siden. Afsmeltningen de sidste par uger er tilmed gået så stærkt, at vi fortsat har rekord for årstiden. Alt tyder dermed på at april får en rekord lav udbredelse af havis.

Læs mere.

 

Kort over Danmarks tørkeindeks for 23. April 2019

Tårnhøjt tørkeindeks

23. april 2019. Jorden er knastør. Efter en påske med masser af sol og en tør østenvind er tørkeindekset nu oppe på næsten 9 på landsplan - der er med andre ord ´høj risiko for tørke´ i Danmark. I løbet af de kommende dage er der dog håb om vand til de tørre marker og jorde, men hvor meget det bliver til rundt om i landet er usikkert.

Læs mere.

 

Træ med solnedgang i baggrunden

Sommeren ser ud til at komme solrigt og tørt fra start

17. april 2019. Langtidsmeteorolog, Mette Tilgaard Zhang, har kigget langt frem i prognoserne, og har et bud på, hvordan vejret arter sig den første del af sommeren. Kan man lide sol og dansk sommer-varme, så er det god læsning.

Læs mere.

 

 

Sti med blomster

Påskeøsten varmes op frem mod påsken

12. april 2019. Mange holder ferie i næste uge, og for dem som har planer om at blive hjemme i Danmark i fridagene, er der pænt vejr i sigte og gradvist stigende temperaturer. I påsken kan vi nemlig nærme os 20 grader. Ved kyster med pålandsvind vil det altid være lidt køligere i foråret, men ellers ser det ud til at sol, varme og skyer vil være nogenlunde lige fordelt over landet.

Læs mere.

 

Solopgangen farver skyerne til havs

Klimaforandringer påvirker havmiljøet i Østersøen

11. april 2019. Verdenshavene påvirker vores klima, vejr og økosystemer og har derfor stor betydning for livet på jorden. Derfor er det vigtigt, at vi passer på dem og overvåger dem. DMI indgår i et europæisk samarbejde, hvor der holdes øje med havene i Europa, og et kig på Østersøens tilstand, efter et varmt 2018, viser klare tegn på, at vejret og klimaet ændrer sig.

Læs mere.

 

Danmarks tørkeindeks for 10. april 2019

Tørkeindeks på himmelflugt

10. april 2019. Selvom marts var rekordvåd, er jorden meget hurtigt blevet tør. Tørkeindekset er med andre ord: Rekordhøjt - så tidligt på sæsonen. Det tørre forårsvejr ser ud til at fortsætte i de kommende uger, og derfor kan tørkeindekset stige markant.

Læs mere.

 

 

Østenvindens opståen

Nu er det sæson for 'påskeøsten'

8. april 2019. Efter en lun forårsweekend spidser vejret albuer – vi kommer i selskab med et bidende koldt forårsfænomen, nemlig 'påskeøsten'. Påskeøsten hænger - som navnet antyder - sammen med noget fra øst og perioden, hvor påsken normalt falder.

Læs mere.

 

Solnedgang og rød himmel

Forårsvarme over Danmark, men…

5. april 2019. Weekendvejret byder på solskin og temperaturer inde i landet helt op mod 18 grader. Men april er lunefuld, og allerede på mandag melder en kold nordenvind sig på banen og giver temperaturen et nøk ned og i næste uge vender nattefrosten tilbage.

Læs mere.

 

 

 

Årlig middeltemperatur i 30-års perioder

Klima: Det er blevet vådere og markant varmere i Danmark

2. april 2019. DMI har smugkigget på den kommende klimanormal for Danmark – og tallene taler tydeligt: Det er blevet 1 grad varmere og 40 mm vådere på 30 år. Klimaforandringerne er med andre ord noget, som foregår lige nu. 

Læs mere.

 

 

 

Regndråber i vand

Vådeste marts nogensinde

1. april 2019. Aldrig har nedbørsmålerne arbejdet så hårdt i en marts måned, som tilfældet har været i 2019. Og det bemærkelsesværdige stopper ikke her, for måneden blev samtidig den sjettevarmeste marts nogensinde.

Læs mere.

 

 

Hejre på græsplæne

Søndag rykker vi frem til sommertid

28. marts 2019. Natten til søndag går vi til sommertid. Og hvordan er det nu, det er? Skal uret ... ? Eller skal det ... ? Ja - hvad skal det?

Læs mere.

 

 

 

Rim på mark i Hadsten

Rim i græsset og plusgrader, hvordan hænger det sammen?

25. marts 2019. Foråret er efterhånden godt i gang, og mange nætter ser det ud til, at temperaturen holder sig over frysepunktet. Men betyder det så også, at man kan skifte vinterdækkene ud med sommerdæk?

Læs mere

 

 

Summeret nedbør over Danmark i første halvdel af marts

Rekordvåd marts

18. marts 2019. Regntøj og gummistøvler har været flittigt i brug i denne marts, hvor regnvejr har været hverdagsvejr. Dugfriske tal fra vejrarkivet viser da også, at marts allerede nu har slået den 41 år gamle nedbørrekord.

Læs mere.

 

 

Gæslinger i regnen

Regn og rusk fortsætter – men der er lys forude

15. marts 2019. Det danske forårsvejr er kendt for sine mange ansigter, og det er marts i år da også et rigtig godt eksempel på. Den har stået på vindstød af stormstyrke flere dage, og regnen har væltet ned og når efter kun 15 dage næsten det dobbelte af, hvad vi normalt får i marts måned.

Læs mere.

 

Vejrkort med farvede ikoner

DMI sætter kulør på hjemmesiden

12. marts 2019. Brugerne af dmi.dk har bidraget med forslag til forbedringer, og det har nu resulteret i flere tiltag. En af de mest iøjefaldende ændringer er de farvelagte vejrikoner og et lettere overblik over flerdøgnsvejret.

Læs mere.

 

 

Slud og fugl

Blæsende og vådt – senere blæsende og måske hvidt

8. marts 2019. Fredagens blæsevejr er bare én perle på snoren ud af flere. Danmark ligger nemlig i disse dage midt på lavtrykkenes motorvej, og det giver masser af regn og blæst både i dag, i weekenden og i næste uge.

Læs mere.

 

Billede af vintergæk

Vinteren uden vinter

1. marts 2019. Foråret står i den grad for døren, og det er blevet tid til at kigge tilbage på, hvordan vinteren ender med at se ud i tal. Klimatolog Mikael Scharling har gransket vinterens tal, og her er en kort opsummering.

Læs mere.

 

 

 

Billede af hasseltræ

Rekordhøjt antal pollen i luften over Danmark

1. marts 2019: Pollensæsonen er i den grad blæst i gang. Både el og hassel blomstrer i disse dage, og det giver rekordhøje pollentællinger i både det østlige og vestlige Danmark for tiden.

Læs mere.

 

 

 

Sten med tang på strand

Opdaterede og mere nøjagtige tidevandstabeller for 2019 og 2020

28. februar 2019. Igen i år er der kommet flere lokaliteter til med beregnede tidevandsdata. Det betyder flere og bedre prognoser for tidevandet både i Grønland og i Danmark.

Læs mere.

 

 

Maksimum temperatur i februar

Tangering af 29 år gammel vejrrekord

26. februar 2019. Foråret er i den grad blevet sparket tidligt i gang i år. De seneste dage har været ekstraordinært varme, og vi har allerede haft bemærkelsesværdigt mange dage med temperaturer over 12 grader i februar. I - den 26. februar – har vi tilmed tangeret den 29 år gamle varmerekord for februar måned.

Læs mere.

 

Dage med maksimum temperatur >=12 grader for februar

Flest dage med 12 grader i en februar i 29 år

19. februar 2019. Danmark har netop oplevet en periode med usædvanligt høje maksimumtemperaturer i en februar måned. Man skal helt tilbage til 1990, for at møde noget lignende.

Læs mere.

 

Billede fra video af havprognose

Find farvandsudsigter og havprognoser

15. februar 2019. Vi har lavet en kort video, der guider dig til, hvor du finder farvandsudsigterne og prognoserne til havs angående strøm, bølger og vind på den nye hjemmeside.

Læs mere.

 

DMI.dk forside

Borgerne bidrager til forbedringer af dmi.dk

14. februar 2019. DMI har modtaget mange værdifulde henvendelser fra borgerne efter lanceringen af den nye hjemmeside. De første justeringer er allerede tilføjet på dmi.dk og nye forbedringer kommer ud til brugerne i takt, med at de bliver klar.

Læs mere.

 

DMI.dk's nye vejrkort

DMI vinker farvel til ”femdøgneren”

4. februar 2019. Gennem de sidste små 20 år har ”femdøgneren” - det landsdækkende femdøgnsskema - været en fast del af DMI’s vejrudsigter. Nu erstattes den af en endnu mere nøjagtig lokal forankret vejrudsigt, når DMI’s nye hjemmeside den 4. februar tager over med et hav af forbedringer og et nyt design.

Læs mere.

 

 

Billede af lille vejrudsigt

Sådan får du mest ud af det nye dmi.dk

4. februar 2019. Det nye dmi.dk har masser af nyskabelser - både i den måde, vi viser dig data på, og i den måde, vi har struktureret det på. Læs hvordan det er gjort for netop din del af Rigsfællesskabet: Danmark, Grønland og Færøerne.

Læs mere.

 

 

DMI.dk ny radar

Radar på det nye dmi.dk: En byge af forbedringer

4. februar 2019. Radaren, der viser nedbørens bevægelser over Danmark, er DMI's allermest populære enkelt-produkt. Alene i 2017 blev den set flere end 39 mio. gange. Derfor bringer vi den naturligvis med over på det nye dmi.dk, og undervejs får den flere spændende opdateringer, som gør den endnu mere brugbar.

Læs mere.

 

DMI.dk forbedret varsel

DMI har forbedret dine varsler

4. februar 2019. Nu bliver det nemmere for dig at følge med, når DMI varsler farligt vejr. Med ny grafik får du varsler for der, hvor du er og på dine favoritsteder, varselskategorierne er blevet mere enkle, og så har vi tilføjet en ny, grafisk femdøgnsudsigt. 

Læs mere.

 

 

Båd i havn

Tragisk forlis søsatte DMI’s Istjeneste i Grønland

30. januar 2019. For præcis 60 år siden i dag, den 30. januar 1959, forliste skibet M/S Hans Hedtoft under sin jomfrurejse syd for Kap Farvel og samtlige 95 ombordværende omkom. Det tragiske forlis førte til oprettelsen af DMI’s Istjeneste i Grønland.

Læs mere.

 

 

Snedybde for 28. januar 2019

Det blev til en snes sne

28. januar 2019. Weekendvejret var en broget affære med flere forskellige nedbørtyper i spil over Danmark. I Nordjylland var vintervejret i topform og det gav op til 21 centimeter snedybt kælkevejr, mens vejret i resten af landet efterhånden mest kaldte på gummistøvler. 

Læs mere.

 

Smeltende snemand med dannebrog

DMI hjælper Danmarks-Stafetten i mål

28. januar 2019. I den kommende uge samler Danmarks-Stafetten penge ind til den store Danmarks Indsamling. DMI bistår de deltagende cyklister med en særlig vejrudsigt, for vejret kan meget vel blive en udfordring på denne tid af året. 

Læs mere.

 

 

Varselssymbol for isslag

Følg et isslag

25. januar 2019.Danmark har 121 nedbørdage om året. De fleste af dagene regner eller sner det, men et par gange om året er de rette forhold tilstede for isslag. Isslag er et af de farligste vejrfænomener, vi har.

Læs mere.

 

 

 

Billede af sne

Vintervejret banker på døren i weekenden

24. januar 2019. Vejret har tænkt sig at vise tænder. Præcis hvor meget, vi får af hvilken type nedbør, er endnu svært at sige, men der er så afgjort noget i gære.

Læs mere.

 

 

Måneformørkelse

Blodig måne starter næste uge

18. januar 2019. Hvis du på mandag kan frigøre dig fra den varme dyne lidt tidligere end normalt, har du mulighed for at starte ugen med et af naturens sælsomme fænomener – blodmåne.

Læs mere.

 

 

 

Oversvømmelse under stormen Bodil

Forstå fænomenet: 20-års hændelse

17. januar 2019. Danske kyster oversvømmes fra tid til anden, og i den forbindelse tales der ofte om 20-årshændelser, 50-årshændelser eller 100-årshændelser. Her kan du blive klogere på, hvad en 20-års hændelse dækker over. 

Læs mere.
 

 

 

Oversvømmelse ved Roskilde fjord

Varsler trumfer altid prognoser

7. januar 2019. I varslingssituationer skal myndigheder og borgere orientere sig i DMI’s varsler. I kølvandet på sidste uges usikkerhed omkring forskellen mellem prognoser og varsler for vandstandsstigning, er der nu udsigt til endnu en omgang med høj vandstand. Derfor kommer her en hjælpende hånd til, hvordan borgere og myndigheder skal forholde sig til informationer fra DMI.

Læs mere.

 

Lyserøde skyer over havet

Vandstandsvarsler er i vater

3. januar 2019. DMI har gransket tal for den varslede forhøjede vandstand i Danmark de første dage i det nye år. Varslerne ramte udbredt plet med et par enkelte afstikkere.

Læs mere.

 

 

 

Tryk frontkort

Stormen Alfrida var ikke en dansk storm

3. januar 2019. Nytårsblæsevejret, som viste tænder i hele landet i form af langvarigt og kraftigt blæsevejr fra nytårsaften til og med onsdag den 2. januar, blev ikke klassificeret som en officiel dansk storm. Men hvordan hænger det sammen, når der blev registreret vindhastigheder af stormstyrke flere steder?

Læs mere.

 

 

Oversvømmelser under stormen Bodil

2019 starter med vindstød af stormstyrke og forhøjet vandstand flere steder

31. december 2018. Vinden tiltager i løbet af i dag og giver nytårsraketterne kamp til stregen. Men det bliver ikke kun ved det. Vinden fortsætter nemlig med at tiltage og drejer op i det nordlige hjørne i løbet af nytårsdag, og presser vandstanden op i de indre danske farvande.

Læs mere.

 

Kraftige bølger

Følg en forhøjet vandstand med dmi.dk

Når DMI's meteorologer varsler forhøjet vandstand, kan du følge med før, under og efter. Forhøjet vandstand betyder risiko for stormflod og skader, hvor saltvand ødelægger infrastruktur eller indbo.

Læs mere.

 

 

Billede af fyrværkeri

Vejret i 2018: To podiepladser og et hæderligt forsøg

28. december 2018. Mens 2018 næsten ikke har flere dage at give af, er vores databaser ved at være fyldt til bristepunktet med målinger og observationer af årets vejr. Slutresultatet lyder på rekordhøje niveauer for både soltimer og temperaturer samtidig med, at nedbøren har holdt sig på afstand.

Læs mere.

 

Julevejret - en grå gyser

Torv med juletræ

21. december 2018. Med ikke ret mange dage til juleaftensdag, bliver vejrprognoserne gransket grundigt. Og der er faktisk tegn på, at der lokalt kan falde lidt slud eller sne frem til den 24. december. Men der er også meget der tyder på at en lyseslukker i form af 1-6 plusgrader, vil smelte drømmen væk om en landsdækkende hvid jul. Lokal hvid jul kan stadig ikke afvises.

Læs mere.

 

 

 

Målestation på is

Små målestationer rummer svar på store emner

20. december 2018: Nu er målestationerne i Qaanaaq endelig kommet på isen. Og netop disse målestationer har stor betydning for vores forståelse af sammenhængen mellem klimaforandringer og et stigende havniveau. 

Læs mere.

 

 

Solnedgang over havet med orange himmel

Vintersolhverv vinker forude

20. december 2018. Selvom det kan føles, som om vinteren ikke engang er kommet over startlinjen endnu, begynder vi om lidt at mærke mere og mere til solens stråler.

Læs mere.

 

 

 

Sne på gren

Nyt år - nyt vejr?

19. december 2018. På trods af at julevejret ikke engang er sikkert endnu, så har vores langtidsmeteorolog alligevel vovet pelsen og giver sit bud på, hvordan vejret arter sig de første tre måneder af 2019.

Læs mere.

 

 

 

Figur af højde og vindhastighed

Gigantisk hul i ozonlaget over Antarktis

17. december 2018. I 2018 blev ozonhullet over Antarktis betragteligt større end sidste år. Men når vi ser på udviklingen over en længere årrække, er vi heldigvis på rette vej, ozonhullet bliver langsomt mindre.

Læs mere.

 

 

Vej med sne

Var det altid hvid jul, da far var dreng?

Hvornår var der sidst hvid jul i Danmark? Ifølge DMI’s opgørelser var det i 2010, at Danmark sidst kunne fejre hvid jul. Og siden 1900 har vi kun haft hvid jul 9 gange i Danmark.

Læs mere.

 

 

 

Gletsjer på Grønland

2018 - en ekstraordinær is-sæson i Arktis

I en tid hvor klimaforandringer og afsmeltning af havis og indlandsis næsten er daglig tale, er det særligt interessant at se, hvordan isen i Arktis har det. På polarportal.dk har DMI’s klima- og isforskere derfor gjort sæsonen op for isen i Arktis, og den adskiller sig på flere punkter fra de fleste andre år. 2018 har både budt på en kold sommer i Grønland og svækket havis.

Læs mere.

 

Solnedgang ved havet

2018: Ny rekord i soltimer

5. december 2018. Sol, sol, tørke og atter sol.  Sommeren 2019 vil helt sikkert blive husket for sine mange solskinstimer. Solskinstimerne tikkede ind i en lind strøm fra maj til juli, og lagde en solid base for, at 2019 skulle gå hen og blive det mest solskinsrige år i 99 år. I går, den 4. december, blev det endelig klart, at denne lyse og varme rekord var i hus.

Læs mere.

 

 

Strand med lavvande

Hvor blev vandet af?

29. november 2018. Går man en tur langs de danske kyster i dag, vil man hurtigt bemærke, at der, hvor der normalt er vand, kan man nu se sand, sten og andre spændende ting fra havbunden. Både der er væltet rundt på siden vidner om, at det bestemt ikke er hverdagskost i dansk område. Men hvad er det, der sker?

Læs mere.

 

 

Is afsmeltet mod jordoverflade

Ny klimastatus fra WMO: 2018 bliver det fjerde varmeste år til dato

29. november 2018. FN-organisationen for vejr og klima, WMO, udsender hvert år op til årets klimatopmøde en foreløbig status over verdens klima og årets vejrbegivenheder. I år er nogle af nøgleordene hedebølgen i Skandinavien og naturbrandene i Californien, Sverige og Grækenland.

Læs mere.

 

Ugen starter piv koldt

Minimumtemperaturer for 26. november 2018

26. november 2018. Vinteren nærmer sig med hastige skridt, og hvis vanter og halstørklæder ikke allerede er taget frem, så blev de det forhåbentlig her til morgen. Mandag morgen blev nemlig efterårets koldeste morgen.

Læs mere.

 

 

Målinger fra EUMETNET samarbejdet

Meget bedre meget billigt – europæisk samarbejde sikrer høj kvalitet af din vejrudsigt

23. november 2018. EUMETNET - mange bogstaver, stor betydning for din vejrudsigt. EUMETNET er en slags EU for de europæiske meteorologiske institutter. Samarbejdet skaffer DMI store mængder af de målinger, som vejrudsigterne baseres på. DMI har netop forlænget den aftale, som sikrer os en stol ved bordet i yderligere 10 år.

Læs mere.

 

Træ på mark

Før klimatopmøde – her er WMO’s dystre tal om drivhusgasser

22. november 2018. I 2017 er niveauet af drivhusgasser i atmosfæren nået en ny rekordhøjde. Og der er ingen tegn på, at trenden ændres. Det er en af konklusionerne i den årlige status om drivhusgasudledning fra FN-organet for vejr og klima, WMO, som offentliggøres i dag.

Læs mere.

 

Grøndlands overflademassebalance

Varm luft har givet mere sne på Grønlands iskappe

22. november 2018. De sidste par dage har meget varm luft over den sydøstlige del af Grønland, medført ekstraordinært meget sne langs Grønlands østkyst. Det lyder umiddelbart som en modstrid, men der er en god forklaring.

Lær mere.

 

 

Tasiilaq kortudsnit

DMI går forrest med ultra nøjagtig vejrmodel

15. november 2018. I Grønland oplever man oftere voldsomt vejr, og det kan både kan koste menneskeliv og have store økonomiske konsekvenser. Derfor er rettidig varsling af voldsomt vejr for Grønland yderst vigtig. Derfor har DMI’s forskere lavet en vejrmodel, der netop kan håndtere store lokale variationer og give varslingen af voldsomt vejr et mærkbart kvalitetsløft.

Læs mere.

 

Bær og grene med rim

Vinterprognosen er klar - og lidt kold

14. november 2018. Langtidsmeteorolog, Martin Lindberg, har kigget langt frem i vejrprognoserne og har givet et bud på hvordan vinteren 2018/19 kommer til at tage sig ud. Vi lover ikke hvid jul endnu, men vinteren ser også ud til at bekende kulør i december.

Læs mere

 

Sol og skyer over havet

Ny indsats sikrer mere præcise varslinger og bedre statistik om fremtidens stormfloder

14. november 2018. Data fra vandstandsmålere i vores kystvande er et vigtigt redskab til at kunne beregne vandstande, når stormfloderne rammer. De gør os endvidere klogere på fremtidige stormfloder. Kystdirektoratet og DMI sætter gang i en indsats for at højne kvaliteten af data fra marine vandstandsmålere over hele landet.

Læs mere.

 

Havis

Workshop afholdes for at styrke dansk forskning i kommende IPCC-rapport

12. november 2018. FN’s klimapanel, IPCC, udgiver om 2-3 år sin næste hovedrapport. Det lyder måske af lang tid, men hvis den danske forskning på klimaområdet skal have en så fremtrædende position som muligt i rapporten, er det bestemt ikke for tidligt at trække i arbejdstøjet.

Læs mere.

 

Døgnets middeltemperatur for isen

Kæmpesatellit på størrelse med minibus forlænger lang dataserie

9. november 2018. Onsdag morgen i denne uge blev den 3. europæiske Metop Satellit sendt i kredsløb om jorden af den europæiske rum-organisation EUMETSAT. Det skete i samarbejde med søsterorganisationen ESA.

Læs mere.

 

 

 

Anja Fonseca - DMI's pressechef

Anja Fonseca ny pressechef hos DMI

5. november 2018. DMI henter ny pressechef hos DR. Anja Fonseca har siden 2006 leveret vejrudsigter til både TV, radio og de skrevne medier hos DR. Gennem de sidste år har hun desuden været redaktør på et af Danmarks mest sete nyhedsprogrammer "Vores Vejr".

Læs mere.

 

 

 

Summeret solskin for oktober 2018

Oktober opgjort - lun, tør og solrig

1. november 2018. Når de først julekalendre begynder at snige sig frem i massive antal ved kasserne i supermarkederne, ved vi godt, hvad tid på året, det er - halvvejs gennem efteråret. Med allehelgensaften i går sluttede oktober. Vi har gransket månedens tal og giver jer her et overblik over, hvordan den tog sig ud. 

Læs mere.

 

Billede fra DMI's nye vejr-app

I dag lancerer DMI ny vejr-app

31. oktober 2018. DMI’s vejr-app relanceres nu med en byge af forbedringer og i nyt design, der skal gøre det nemmere for dig at følge vejret og få varsler for de steder, der har særlig betydning.

Læs mere.

 

 

 

Oversvømmelse med bænk og lygtepæl

Vejledning i udledningsscenarier

30. oktober 2018. Kommunerne får nu en hjælpende hånd, når de skal anlægge fremtidens infrastruktur, så den kan modstå fremtidens klima. Sammen med Miljøstyrelsen vejleder DMI i, hvilken klimafremtid Danmark skal forberede sig på.

Læs mere.

 

 

Satellit

40 års målinger af havisen giver klare svar

24. oktober 2018. For præcis 40 år siden, d. 24. oktober 1978, blev et nyt instrument til måling af havis sendt ud i rummet. Måleinstrumentet hedder SMMR og blev sendt ud i rummet ombord på NASA's NIMBUS 7 satellit. Disse målinger giver afgørende information omkring havisudbredelsen i Arktis og er uundværlige for klimaforskere og FN's klimapanel, når de undersøger de markante ændringer, som er sket.

Læs mere.

 

Smartphone

Er du med til at gøre vejrudsigten mere nøjagtig?

23. oktober 2018. Det er ikke usandsynligt. I hvert fald ikke hvis vi kigger lidt ind i fremtiden, hvor det er sandsynligt, at alle med en smartphone kan blive til små mobile vejr-målestationer. Disse crowdsourced data kan måske gøre vejrmodellerne bedre. Dansk Meteorologisk Selskab (DaMS) inviterer til Efterårsmøde den 1. november, hvor der bl.a. vil blive fortalt om brugen af crowdsourced data i vejrmodeller. Alle er velkomne.

Læs mere.

 

Orange måne over isbjerg

Dansk-kinesisk forskningsworkshop om Arktis

DMI og Styrelsen for Forskning og Uddannelse slår i dag dørene op for en ny type videnskabelig workshop. Emnet er Arktis og gæsterne er forskere fra Kina.

Læs mere.

 

 

Maksimumtemperatur for 13. oktober 2018

En usædvanlig varm start på efterårsferien

15. oktober 2018. Et solidt højtryk øst for Danmark har de sidste par dage trukket varm luft op over landet fra syd, og har kastet en usædvanlig varm weekend af sig. Lørdag blev den varmeste dag, men hvor meget nåede vi egentlig op på, og hvor usædvanligt er det?

Læs mere.

 

Blade på træ

Bedst at være sønderjyde i efterårsferien

12. oktober 2018. Mojn…er en almindelig hilsen i Sønderjylland, men der er ikke meget almindeligt over det vejr, der venter sønderjyderne i efterårsferien.

Læs mere.

 

 

Visne blade under træ

Danmark går sen ”Indian Summer” i møde

9. oktober 2018. Efteråret er godt i gang, og træerne lyser landet op i en smuk gylden farve. De kommende dage kombineres efterårets farver med usædvanligt varmt vejr, og vi begynder at tale om ”Indian Summer”. Men hvordan er det nu lige med ”Indian Summer”?

Læs mere.

 

IPCC rapport forfattere

Stor forskel på 1,5 og 2: FN's klimapanel udgiver særrapport om 1,5 °C global opvarmning

8. oktober 2018. FN's klimapanel har udarbejdet en særrapport, der vurderer, hvilke effekter en opvarmning på 1,5 °C i år 2100 vil have sammenlignet med en global opvarmning på 2 °C, og hvad der skal til, for at begrænse den globale opvarmning til 1,5 °C.

Læs mere.

 

Havoverflade-temperatur anomalier

Rekord sent minimum i Arktis havis

3. oktober 2018. Det årlige minimum i udbredelsen af Arktisk havis kom sent i år, hvilket resulterer i at smeltesæsonen har været længere end normalt. Desuden åbnede den normalt tykke og robuste havis sig nord for Grønland to gange i år. Det sker ellers yderst sjældent og er ikke noget godt tegn for det globale klima og dyrelivet under og over havisen.

Læs mere.

 

 

Minimumtemperaturer for 25. september 2018

Efterårets første nattefrost

26. september 2018. Billund fik endnu en gang glæden af efterårets første meteorologiske frost. I går morges var der måske behov for at vanterne lå klar til brug, for efteråret er så småt begyndt at bekende kulør og har kastet den første nattefrost af sig.

Læs mere.

 

 

Billede af skyer

Knud gjorde knæfald – endte ikke som officiel storm

24. september 2018. Torsdag udsendte DMI både stormvarsel og varsel om forhøjet vandstand. Det var særligt Nordvestjylland, der stod for skud, men det kom heldigvis ikke til at gå så voldsomt for sig.

Læs mere.

 

 

Billede af satellit

Ny NASA-satellit holder øje med isen ved polerne

21. september 2018. Lige som isen i Arktis er ved at nå sit årlige minimum, har NASA sendt en ny is-satellit i kredsløb. Satellitten kan give forskerne de hidtil mest præcise målinger af, hvor meget Grønlands indlandsis og tykkelsen af havisen i Arktis ændrer sig.

Læs mere.

 

Vind og vand

Stormen hedder Knud

21. september 2018. DMI har udsendt varsel for storm og forhøjet vandstand. Stormen hedder Knud. Stormen forventes at tage fat i morgen eftermiddag fredag og vare frem til midnat. 

Læs mere.

 

 

Blæsevejr ved Storebælt

Følg et blæsevejr på dmi.dk

Er der udsigt til meget kraftig blæst i Danmark, så hold dig opdateret på dmi.dk. Så kan du træffe de nødvendige forholdsregler. Husk også at du kan følge DMI's varsler på Twitter.

Læs mere.

 

 

DMI-app på smartphone

Nu får du vejret 10.000 steder i Danmark på mobilen

13. februar 2018. Vejret rykker tættere på dig. I dag lancerer DMI en smagsprøve på en helt ny udgave af en af Danmarks mest populære hjemmesider - dmi.dk. Skal det være gummistøvler eller shorts i dag? Picnic eller tur på museum? Vinterjakken eller sommerkjolen? Spørgsmål, der fremover bliver enklere at finde svar på hos dmi.dk. 

Læs mere.

 

Solnedgang ved Vejle

DMI klar med bud på, hvordan 2018 kommer til at se ud i tal

19. september 2018. Vi er vel inde i efteråret, og 2018 lakker mod enden. Faktisk er vi så tæt på, at vi kan komme med et første gæt på, hvordan året slutter. Vi har regnet på, hvor den samlede mængde af sol, nedbør og temperatur for hele 2018 højst sandsynligt lander.

Læs mere.

 

 

Træer foran sø med skyer

Klimaforandringer nødvendiggør internationalt samarbejde

11. september 2018. Direktørerne fra de nordiske og baltiske meteorologiske institutter gør sommerregnskabet op. Sommeren 2018 var usædvanlig, og klimaændringer kan have bidraget til de rekordhøje temperaturer. Samarbejde på tværs af landegrænser er nødvendigt for at afværge klimaændringerne og tilpasse vores hverdag fremtidens klima.

Læs mere.

 

Billede af tørkesprækker

2018 - Det mest tørkeramte år i 99 år

6.september 2018. Sommeren 2018 har været ekseptionel varm, solrig og tør, og hårdest ramt har nok været landbruget og naturen. Tørken gik nemlig værst for sig i vækstperioden fra maj til juli, og det har fået os til at regne på hvordan tørkeperioden 2018 ser ud i forhold til de foregående næsten 100 år.

Læs mere.

 

Solsenge på strand

Trængsel på podiepladserne i opgørelse over sommeren 2018

Opdateret 3. september 2018. Sommeren 2018 har sat slutspurten ind, og giver i morgen stafetten videre til efteråret. Dermed er det tid til at gøre status over, hvordan den varme årstid har klaret sig i forhold til tidligere somre.

Læs mere.

 

Valmuemark med farverig himmel

Trods halvtrist august - Sommeren 2018 er nu den solrigeste i dansk vejrhistorie

25. august 2018. Fredag kort før solnedgang tikkede sommerens solskinstime no. 771 ind i DMI's store database. Dermed sætter årstiden rekord. Drevet af en flot juni og en rekordsolrig juli - og på trods af en lidt halvtrist august - har 2018 nu slået den 71 år gamle solrekord for en dansk sommer.

Læs mere.

 

Sol og mælkebøtte

To potentielle guldmedaljer til sommeren 2018

20. august 2018. Vi er nu tilstrækkeligt langt henne i august til, at fremkaldervæsken begynder at gøre sin indvirkning, og billedet af sommeren 2018 står tydeligere og tydeligere frem. Se her, hvordan data tegner sig.

Læs mere.

 

Regnbue over grøn mark

Der er regnbuer i vejrudsigten

16. august 2018. DMI understreger budskabet om mangfoldighed og skifter logo til regnbuens farver. I denne uge afholdes Copenhagen Pride i København, hvor DMI’s hovedkontor ligger. I den forbindelse skiftes DMI-logoet på vores hjemmeside og vores Twitter ud med en regnbuefarvet udgave.

Læs mere.

 

Tørkeindeks for 13. august 2018

Tiltrængt hjælp til tørkeindekset

13. august 2018. I weekenden valgte festens længe ventede gæst endelig at melde sin ankomst. Både sodavand og serpentiner var henover sommeren blevet noget flade, før regnen fredag trådte ind af døren med manér.

Læs mere.

 

Billede af lyn

Johanne kom med længe ventet regn

10. august 2018. Efter en sommer med historisk mange solskinstimer og et alarmerende rødt tørkeindeks, trak kraftige regn og tordenbyger ind over landet fra sydvest og gav lige over 10 mm regn på landsplan. Men det var ikke et helt almindeligt regnvejr, der passerede landet. Det indeholdt nemlig både skybrud og virkelig mange lyn.

Læs mere.

 

Ældre nyheder

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011