Kommende måned og sæson

Månedsprognose

Udsigt udsendt tirsdag den 9. februar gældende for de kommende fire uger (uge 6 til 9; 9. februar - 7. marts)

Efter et par uger med meget mildt og blæsende vejr bliver det en overgang koldere, og vinden tager af. Vintervejret ser ud at komme kortvarigt på besøg fra weekenden og i al fald et stykke ind i uge 7, hvor mange har vinterferie. Det meste peger dog på, at den milde luft fra sydvest efterhånden vender tilbage. Dermed får vi formentlig en mild og ret våd afslutningen på februar og start på marts.

Det er snart slut med den milde og meget blæsende vejrtype. I løbet af denne uge (uge 6) bliver det gradvist koldere i takt med, at temperaturen falder fra omkring 5 grader til omkring frysepunktet. Det bliver mest skyet, og vi får en del nedbør eller byger efterhånden med slud eller sne. Følg løbende med i Landsudsigten for detaljer og daglige opdateringer.

I starten af næste uge (uge 7) er den koldere luft strømmet ned over landet, og en højtryksryg kan give os et par dage ret stille og koldt vejr med chancer til sol. Der er dog også mulighed for enkelte snebyger. Dagtemperaturen falder til omkring frysepunktet eller lidt over, men en dag eller to kan vi få dagsfrost. Om natten er der udsigt til nogle graders frost, og på enkelte nætter med klart vejr kan temperaturen inde i landet falde ned til ca. 10 graders frost. Mod slutningen af ugen er prognosen mere usikker, men det meste tyder på, at fronter med regn og mildere luft når frem til Skandinavien fra vest. Det er dog stadig usikkert, præcis hvornår den milde luft skubber den koldere luft østpå - måske kan der gå yderligere nogle dage ind i uge 8.

Prognosen for både uge 8 og uge 9 er overvejende mildt og ret vådt vejr. Lufttrykket er højere end normalt over Sydvesteuropa, og der er en ret kraftig lavtryksaktivitet i Nordøstatlanten - især mellem Island og De Britiske Øer. Det giver Danmark en dominerende sydvestlig og mild luftstrøm. I den vejrtype passerer flere relativt svage fronter med regn, så nedbørsmængden vil fortsat være lidt højere end normalt. Temperaturen ser generelt ud at holde sig et par grader over normalen, og i forbindelse med frontpassager kan vi opleve vind af kulingstyrke. Du kan se, hvad der er normalt, i grafikken nederst på siden.

Sandsynligheden for yderligere udbrud af rigtigt vinterkold luft fra nord eller øst i slutningen af februar eller starten af marts er faldet i forhold til de seneste månedsprognoser. Det lille vinterintermezzo, vi får den kommende uges tid, kan altså med andre ord blive det sidste, vi for alvor ser til sne og kulde i denne omgang.

Temperatur-gennemsnittet for de kommende fire uger havner sandsynligvis 1 til 2 grader over det normale.

Nedbør ser vi ud til at få noget mere af end normalt i perioden som helhed.

Vind af stormstyrke er der kun en meget lille risiko for. Det sammen gælder snestorm, men det kan dog ikke helt udelukkes i uge 7, hvis et lavtryk passerer lige øst for landet.

Forstå vintervejret 

Vil du gerne forstå vintervejret bedre, så læs 'Vejrkorset - vintervejrets fire hjørner'.

Foto fra Almindsø ved Silkeborg af Michael Bernstorff.

Høj sol og højvande i Kramnitse søndag den 8. februar 2015. Foto Vagn Nielsen.
Foto Liselotte Kahns

Forårsprognose

Udsigt udsendt den 10. februar gældende for marts, april og maj 2016.

Foråret 2016 ser generelt ud til at blive noget varmere end normalt med samlet set omtrent den normale mængde nedbør eller lidt over. Hvad, der er normalt, kan du se nederst på siden.

Marts

I marts ser lavtrykkene ud til hyppigt at tage nordlige baner op over Nordskandinavien. Det betyder, at kun relativt få og ret svage fronter passerer Danmark fra vest. Nedbørsmængden forventes at blive normal eller lidt under den normale. Vi befinder os det meste af tiden i en overvejende sydvestlig luftstrøm, som bringer mild luft frem til landet. Månedens temperaturgennemsnit vil derfor ende ca. 2 grader over normalen. Der er således gode chancer for, at vi en del dage kommer over de 10 grader. Der er fortsat en mulighed for korte tilbagefald, hvor koldt luft strømmer ned over landet fra nord i et par dage, men risikoen for decideret vintervejr er lille.

April og maj

Prognosen bliver tiltagende usikker igennem perioden, men generelt ser både april og maj ud at byde på en temperatur et sted mellem det normal og op til en 1 grad over normalen. Nedbørsmængden ser ud at blive normal; stedvis kan det blive lidt vådere end normalt på grund af bygeaktivitet.

I april ser den friske, vestlige eller sydvestlige strømning ud til fortsat at dominere. I perioder tager lavtrykkene nok baner ind over Sydskandinavien og giver os lidt mere regn end normalt. Dagtemperaturen vil efterhånden kunne toppe omkring de 15 grader, og måske runder vi de 20 grader en enkelt dag sidst på måneden.

I maj aftager lavtryksaktiviteten, og der kommer færre fronter vestfra. Det betyder større muligheder for vejr-stabiliserende højtryksrygge og dermed generelt svagere vind. Vi må dog regne med en del byger, så stedvist kan det blive vådere end normalt. Der er ikke belæg for at forudsige større afvigelser fra normaltemperaturen.

3-månedersprognosen opdateres en gang om måneden.

En nedbørdag er i 10 års normalen antallet af dage hvor der falder 0,1 mm nedbør eller mere. For 30 års normalerne er det antallet af dage hvor der falder 1 mm nedbør eller mere. Siden 2002 er antallet af solskinstimer blevet observeret ved hjælp af globalstrålingsmåling i stedet for ved hjælp af solautograf som tidligere.

Redaktion Liza Bech og Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 2015

Medier kan kontakte energi- og erhvervsmeteorologerne via DMI's pressekontor på telefon 39 15 75 09.

Tilmeld dig DMI's ugentlige, elektroniske nyhedsbrev
Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder