Prognose for kommende måned og sæson

Månedsprognose

Udsigt udsendt den 19. juli gældende for uge 29 til og med uge 32 (19/7 – 14/8).

Vi har omsider udsigt til nogle dage med behagelige sommertemperaturer frem til starten af uge 30, hvor temperaturen typiske kommer til at ligge mellem 20 og 25°C – dog ledsaget af lokale tordenbyger. Derefter trænger lidt køligere luft med regn og byger ind over landet fra sydvest og vest. Kigger vi lidt ind i august, er der dog håb om flere varmere perioder, men den præcise timing og varighed er dog temmelig usikker på nuværende tidspunkt.

I uge 29 og frem til starten af uge 30 strømmer ret varm - men ikke helt stabil - luft op over landet fra syd. Vi kan derfor se frem til en eller flere sommerdage, når temperaturen sniger sig op over de magiske 25°C, men også stedvise tordenbyger. Følg løbende med i Landsudsigten for detaljer og daglige opdateringer

Derefter strømmer der i uge 30 lidt køligere luft ind over Danmark fra vest. Dette tager toppen af temperaturen, så vi typisk havner mellem 17 og 23°C - ganske normalt for årstiden. Vi må som helhed indstille os på flere skyer, og i perioder kommer der en del regn eller byger, som stedvis kan være kraftige og med torden.

Videre ind i august bliver prognoserne tiltagende usikre. Både i uge 31 og 32 vil der være tendens til højtryk øst for os, nemlig fra det nordlige Skandinavien til Rusland, samtidig med at flere lavtryk med tilhørende fronter nærmer sig Mellemskandinavien fra sydvest og vest.

I perioder, hvor højtrykket øst for os vil være det stærkeste, kan vi igen få typisk to til fem dage med sommervarme i stil med det, som vi oplever her i uge 29, dvs. mulighed for en eller flere regulære sommerdage, hvor man med fordel kan pakke strandtøjet og nyde solen. Dog vil der fortsat kunne dannes en del cumulusskyer i løbet af dagen, der stedvis kan udvikle sig til tordenbyger.

Tager lavtrykkene derimod en bane tættere på Danmark, kan fronter med forbigående regn- og torden passere fra vest med temperaturfald til følge. Som nævnt ovenfor er det dog ikke på nuværende tidspunkt muligt at udpege en mere præcis timing eller fordeling af de to strømningsmønstre, der ventes at dominere vejret over Danmark den første halvdel af august.

Samlet set ventes temperaturen de kommende fire uger at havne omkring det normale. Nedbørmængderne ser i næste uge ud til at blive lidt over det normale – særligt over Jylland - ellers omkring eller lidt under normalen.

Nederst på siden kan du se, hvad der er normalt.

Forstå sommervejret

Vil du gerne forstå sommervejret bedre, så læs 'Vejrkorset - sommervejrets fire hjørner'.

Lysende natskyer over Danmark omkring den 13. juli 2016. Foto Colin Abbott, Europix Photography. Klik på billedet for at se det i større version.

Lysende natskyer over Danmark omkring den 13. juli 2016. Foto Colin Abbott, Europix Photography. Klik på billedet for at se det i større version.

Lysende natskyer over Danmark omkring den 13. juli 2016. Foto Colin Abbott, Europix Photography. Klik på billedet for at se det i større version.

Lysende natskyer over Danmark omkring den 13. juli 2016. Foto Colin Abbott, Europix Photography. Klik på billedet for at se det i større version.

Tremånedersprognose

Udsigt udsendt den 12. juli gældende for august, september og oktober 2016.

Perioden august til oktober ser ud til at byde på temperaturer omkring eller en smule over det normale og med nedbørmængder omkring eller lidt under det normale.

I starten af august kan det blive ret ustadigt med skyet vejr og en del byger med temperaturer lidt under normalen. Efterhånden ser det dog ud til, at vejret bliver mere højtrykspræget. Højtryksrygge kan i perioder strække sig op mod Skandinavien fra sydvest, hvilket giver mest tørt og solrigt vejr og temperaturer lidt over det normale - kortvarigt evt. op omkring 25°C. Som helhed ser måneden ud til at blive lidt tørrere end normalt med temperaturer omkring normalen - måske en smule over.

Prognosen for september og oktober er usikker. Der er ikke nogle tydelige tendenser i prognoserne. Danmark vil hovedsageligt ligge mellem et højtryksområde over Central- og Nordøsteuropa og et lavtryk mellem Island og De Britiske Øer. I flere perioder kan højtrykket give tørt og stabilt vejr i Danmark, men i perioder vil der også komme fronter med en del regn fra vest og sydvest. I gennemsnit ser vi ud at få omkring den normale nedbørmængde og lidt over den normale temperatur.          

En nedbørdag er i 10 års normalen antallet af dage hvor der falder 0,1 mm nedbør eller mere. For 30 års normalerne er det antallet af dage hvor der falder 1 mm nedbør eller mere. Siden 2002 er antallet af solskinstimer blevet observeret ved hjælp af globalstrålingsmåling i stedet for ved hjælp af solautograf som tidligere.

Redaktion Marianne Brandt, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 2016

Medier kan kontakte energi- og erhvervsmeteorologerne via DMI's pressekontor på telefon 39 15 75 09.

Tilmeld dig DMI's ugentlige, elektroniske nyhedsbrev
Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder