Kommende måned og sæson

Månedsprognose

Udsendt tirsdag den 27. januar

Efter onsdagens blæst og regn er vi fra torsdag og fredag i uge 5 tilbage til det, som vi kan betegne vintervejr, dvs. stedvise slud- eller snebyger samt dagtemperaturer mellem frysepunktet og ca. 3 varmegrader. Et større, men relativt svagt, lavtryksområde ventes frem til slutningen af weekenden at befinde sig nær Danmark. Dette giver os efterhånden ret svag vind og nattemperaturer ned mellem frysepunktet og 5 graders frost. Solen vil i begyndelsen gemme sig lidt bag skyerne, men bliver en mere hyppig gæst, når vi kigger ind i næste uge.

I uge 6 bygger en højtryksryg op vest for De Britiske Øer. Det bringer vinden rundt i det nordvest- og nordlige hjørne. I tilfælde af opklaring kan vi derved nå ned på tocifrede minusgrader om natten de steder, hvor der er faldet sne. Udsigten bliver mere usikker, som vi kigger videre frem på ugen. Vejrtypen bestemmes nemlig af højtrykket vest for Danmark. Får det lov at blive liggende eller bevæger det sig ind over Skandinavien eller Rusland, så beholder vi kulden lidt længere. Holder det sig derimod mere vest for De Britiske Øer, åbner det efterhånden op for en mildere og mere vest-nordvestlig strømning med lavtryk, der fra Atlanten bevæger sig ind over Nord- og Mellemskandinavien og videre mod Sydøsteuropa. Sidstnævnte er nok det mest sandsynlige.

I løbet af uge 7 vil vi således efterhånden se et omslag til en lidt mildere vejrtype med frontpassager fra vest og lidt regn fra tid til anden, ret skyet vejr det meste af tiden og mere ensartede døgntemperaturer (typisk mellem 3 og 6 grader) samt knapt så hyppig nattefrost. Indtil mildningen slår igennem, kan vi dog en overgang få vinden til at gå rundt i det kølige, sydøstlige hjørne og tiltage. Tager vi chillfaktoren i betragtning, kan dette komme til at føles bitterligt koldt.

I uge 8 er der indtil videre ikke tegn på de store ændringer fra den forventede mildere vejrtype. Det kan dog ikke udelukkes, at den normale vinterkulde endnu engang vender tilbage for en kortere periode i lighed med, hvad vi har tidligere har oplevet denne vinter. Decideret langtidsholdbart vintervejr er fortsat ikke i kikkerten.

Samlet set ender de kommende 4 uger formentlig lidt på plussiden, hvad angår temperatur (nok omkring 1 grad over normalen). Dog ventes en periode med 1-2 grader under normalen fra slutningen af januar (fredag/lørdag i uge 5) og frem til slutningen af den første uge i februar (uge 6).

Nedbørsmæssigt havner vi omkring eller lidt under normalen grundet højtrykkets beliggenhed ikke så langt vest for landet.

Fyrkat Engsø ved Hobro den 25. januar 2015. Foto Liselotte Kahns.

Mølleåen mellem Ravnholm og Raadvad den 25. januar 2015. Foto Jørgen Bjerring.

Store Okssø, Rold Skov, Himmerland den 25. januar 2015. Foto Svend Petersen.

Tremånedersprognose for februar, marts og april

Udsendt tirsdag den 13. januar

Den kommende tremånedersperiode ser generelt ud til at blive lidt mildere og vådere end normalt.

Efter den forventede ret kolde indledning på februar kan vi igen få en mild og ret våd periode med overvejende vind fra mellem syd og vest og 0 til 5 plusgrader. 

Senere i februar kan vinteren dog vende tilbage. En overgang opstår der formentlig et nyt højtryk over Nordøsteuropa, som giver os overvejende kolde, østlige vinde med mulighed for snebyger og temperaturer fra 0 til ned omkring 10 frostgrader.

De milde og kolde perioder ser dog ud til at 'ophæve hinanden' set over måneden som helhed, så vi får en gennemsnitstemperatur tæt på (eller lidt over) normalen. Det mest sandsynlige er en mere nedbørrig måned end normalt med regn i de milde perioder og snebyger i de kolde.

I marts ser ret mild sydvest- eller vestenvind ud til at dominere. En del regnvejr vil nok passere vestfra, så måneden som helhed bliver lidt vådere end normalt. I gennemsnit skal vi forvente en temperatur op omkring 1 grad over det normale. I praksis er det dagtemperaturer, som typisk ligger mellem 0 og 10 grader og nattemperaturer omkring 0 eller lidt over.

Den overvejende milde vejrtype ser ud til at fortsætte i april, som formentlig ender varmere end normalt. Dagtemperaturen vil generelt stige fra 5 til 10 grader først på måneden til mellem 10 og 15 grader længere henne. Nedbørmæssigt kan april blive lidt tørrere end marts; sandsynligvis med omkring normal nedbør. April er klimatologisk set Danmarks tørreste måned med et landsgennemsnit på 37 mm.

En nedbørdag er i 10 års normalen antallet af dage hvor der falder 0,1 mm nedbør eller mere. For 30 års normalerne er det antallet af dage hvor der falder 1 mm nedbør eller mere. Siden 2002 er antallet af solskinstimer blevet observeret ved hjælp af globalstrålingsmåling i stedet for ved hjælp af solautograf som tidligere.

Redaktion Niels Hansen og Marianne Brandt, kommunikation@dmi.dk
© DMI, 2014.

Medier kan kontakte energi- og erhvervsmeteorologerne via DMI's pressekontor på telefon 39 15 75 09.