twitter google+ facebook

Prognose for kommende måned og sæson

Månedsprognose

Udsigt udsendt den 25. oktober gældende til og med uge 46 (25/10 - 20/11)

Et højtryksområde vest for landet giver os efterhånden en nordlig strømning af ret kølig, men tør, luft med pæne solchancer. Ind imellem passerer enkelte fronter og lavtryk fra vest eller nordvest. Den lidt kølige vejrtype ser ud at fortsætte frem til omkring midten af november, måske længere.

I denne uge (uge 43) befinder et højtryk sig lige sydvest for Danmark over De Britiske Øer og Frankrig. Af og til kan højtryksrygge derfor brede sig ind over landet fra sydvest, men sandsynligvis passerer også et par fronter fra vest med regn og blæst. Både temperatur og nedbør ser samlet set ud at havne lidt under det normale for årstiden. Følg løbende med i Landsudsigten for detaljer og daglige opdateringer.

I uge 44 ser det ud til, at højtrykket rykker lidt mod vest. Dermed strømmer ret kølig luft ned over Danmark fra nord, så temperaturen ligger et par grader under normalen. Det er dog samtidigt en ret tør luftmasse, vi får ned over landet, så der bliver nok lidt plads til Solen ind i mellem. Nedbørmængden vil ligge lidt under det normale. Den kølige og tørre luft betyder samtidigt, at risikoen for nattefrost er relativt høj.

I uge 45 ser den kølige vejrtype med vind primært fra nordlige eller nordvestlige retninger ud til at fortsætte. Den forventede gennemsnitstemperatur ligger omkring 1 grad under normalen og vi får normal eller lidt under normal nedbør.

Også i uge 46 ventes temperaturer en smule under det normale med omkring eller lidt under normal nedbør, men udviklingen er selvfølgelig noget usikker så langt ud i fremtiden.

Nederst på siden kan du se, hvad der er normalt for årstiden.

Forstå efterårsvejret

Vil du gerne forstå efterårsvejret bedre, så læs 'Vejrkorset - efterårsvejrets fire hjørner'.

Fantastisk solnedgang fotograferet af Liselotte Kahns. Klik for stort foto

Foto Liselotte Kahns. Klik for stort foto

Foto Marianne Nysted. Klik for stort foto

Tremånedersprognose

Udsigt udsendt den 12. oktober gældende for perioden november 2016 til januar 2017

Det er endnu for tidligt at lave en detaljeret prognose for den kommende vinter, men i de seneste prognosekørsler er der fra december tegn på højere end normalt lufttryk over det nordligste Europa og Islandsområdet. Til gengæld er trykket lavere end normalt fra Azorerne til Vesteuropa og Middelhavet. Hvis den prognose holder, betyder det en svækkelse af jetstrømmen. En svag jetstrøm øger sandsynlighed for blokerende højtryk over det nordligste Europa og Sibirien. I den vejrsituation forekommer hyppige frembrud af kold luft fra nord eller nordøst ned over Danmark.

For november, se månedsprognosen ovenfor. 

Fra december tiltager usikkerheden i prognosen, men der er svage tegn på højtryk nord for Danmark. I så fald forekommer hyppigere frembrud af kold luft fra nord eller nordøst ned over Danmark. Fronter nærmer sig fra sydvest eller syd, men hvis højtrykket i nord er stærkt nok, og kold luft dækker Skandinavien, kan fronterne stoppe op, og nedbøren falder så som sne. I de tilfælde, hvor højtrykket ikke bygges op over Nordskandinavien eller er svagt, passerer fronterne Danmark og Skandinavien fra sydvest med regn og mildt vejr. I gennemsnit får vi sandsynligvis omkring de normale nedbørsmængder og en temperatur omkring eller noget under den normale.

I januar er der mulighed for højtryksblokeringer over Nordeuropa med udbrud af kold luft fra nord eller nordøst ned over Danmark. Lavtrykkene og den milde luft kan så i længere perioder befinde sig langt vest for landet og sågar vest for De Britiske Øer. Prognosen er dog stadig meget usikker. Nedbøren bliver sandsynligvis omkring eller måske lidt under den normale. Temperaturen ser ud at blive normal eller en del under den normale, og der er potentiale for betydeligt koldere vejr end normalt.

Risikoen for et stormvejr tiltager i november, men derefter falder risikoen efterhånden i løbet af december.

Du kan se, hvad der er normalt, nedenfor.

En nedbørdag er i 10 års normalen antallet af dage hvor der falder 0,1 mm nedbør eller mere. For 30 års normalerne er det antallet af dage hvor der falder 1 mm nedbør eller mere. Siden 2002 er antallet af solskinstimer blevet observeret ved hjælp af globalstrålingsmåling i stedet for ved hjælp af solautograf som tidligere.

Redaktion Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 2016

Medier kan kontakte energi- og erhvervsmeteorologerne via DMI's pressekontor på telefon 39 15 75 09.

Tilmeld dig DMI's ugentlige, elektroniske nyhedsbrev
Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder