Kommende måned og sæson

Månedsprognose

Udsigt udsendt den 21. april gældende for uge 17 til og med uge 20.

Man bør nyde det smukke forår i denne uge. Det bliver nemlig ustadigt fra weekenden og derefter efterhånden køligere.

Et stort højtryk ligger næsten stille over De Britiske Øer, hvilket giver os yderligere nogle fine dage med tørt vejr og gode solchancer - dog efterhånden med lidt flere skyer. I løbet af uge 17 svækkes højtrykket, mens et lavtryk nærmer sig Skandinavien vestfra. Fra weekenden passerer regn og regnbyger landet vestfra, men indimellem får vi også lidt sol og temperaturer op mellem 8 og 15 grader.

I starten af næste uge (uge 18) strømmer der køligere luft ind over Danmark fra vest og sydvest. Det bliver primært ustadigt med svage fronter med regn eller regnbyger, der passerer landet, men en overgang omkring tirsdag kan en svag højtryksryg give en del sol. Temperaturen falder til mellem 7 og 12 grader om dagen og til mellem 2 og 6 grader om natten. Enkelte nætter med opklaring kan temperaturen dog nå ned omkring frysepunktet. Temperaturfaldet betyder, at vi kommer ned på 1 til 2 grader under normalen. Kombineret med skyer og regn vil det nok ikke føles specielt forårsagtigt, selv om vinden dog ikke bliver kraftig. Valborgsaften (aftenen før 1. maj) ser desværre ud til at byde på køligt vejr med stedvis regn eller regnbyger, mens udsigten for 1. maj ser en anelse bedre ud - mest tørt og måske med nogen sol.  

Fra starten af uge 19 kan en højtryksryg passere Skandinavien og give et par dage med mere stabilt vejr og en del sol. Ellers ser det ustabile vejr ud til at dominere. Der vil sandsynligvis komme en del svage fronter med regn eller regnbyger fra sydvest, men det bliver også en anelse mildere. Dagtemperaturen stiger op til typisk mellem 12 og 16 grader, mens nattemperaturen også stiger nogle grader og med mindre risiko for frost.

Mod slutningen af uge 19 stiger usikkerheden i prognoserne, men der findes en tendens til stabilisering i løbet af uge 20, da et højtryk ser ud at bygges op over Nordskandinavien. Med et højtryk nord om Danmark bliver vinden overvejende østlig og sandsynligheden for tørrere, varmere og mere solrigt vejr øges. Kristi himmelfartsdag kan med lidt held byde på en del sol og op mellem 15 og 20 grader, dog vil der være risiko for enkelte kraftige regn- eller måske tordenbyger især over den sydlige del af landet. Nætterne ser også ud at blive lidt lunere - mest mellem 5 og 10 grader. Risikoen for en enkel og lokal frostnat vil være lav.                

Samlet set vil de kommende 4 uger temperaturmæssigt ligge ret tæt på normalen - dog med lidt varmere start og slut. Derimellem kan vi få 1 til 2 uger med ned til 2 grader under normalen. Efter en tør start får vi 2 til 3 uger med lidt vådere vejr end normalt for så til sidst at slutte af med mere tørt vejr (stadig ret usikkert). Alt i alt en nok lidt vådere periode end normalt.     

Lejre den 19. april 2015. Foto Marianne Brandt.

Vendsyssel den 19. april 2015. Foto Liselotte Kahns.

Bispebjerg Kirkegård den 20. april 2015. Foto Marianne Brandt.

Tremånedersprognose

Udsendt tirsdag den 14. april gældende for maj, juni og juli.

De kommende tre måneder ser som helhed ud at blive lidt varmere end normalt. Nedbørmængden bliver sandsynligvis normal eller en smule over den normale.

Maj bliver sandsynligvis både lidt varmere og lidt vådere end normalt. En del lavtryk eller fronter kommer ind over landet fra sydvest med kortvarige perioder af højtryksrygge og mere stabilt vejr ind imellem. Dagtemperaturen stiger fra omtrent 10 til 15 grader i starten af måneden til 15 til 20 grader mod slutningen. Nattemperaturen holder sig omkring 5 grader i starten, men stiger efterhånden til mellem 5 og 10 grader.

I juni vil vi sandsynligvis ofte have højtryk, der ligger nordøst for landet over nordvestligste Rusland og østlige Finland samt lidt forøget lavtryksaktivitet nordvest for De Britiske Øer. Det giver os ret skiftende vejr med svage fronter, der passerer, men også risiko for kraftige regnbyger. Sandsynligheden for perioder af stabiliserende højtryksrygge ser også ud til at være højere end i maj. Alt i alt havner både nedbør og temperatur omkring det normale for måneden. Det vil i gennemsnit betyde dagtemperaturer på lige under 20 grader og nattemperaturer på omkring 10 grader.   

I juli er der en chance for, at højtrykket over Nordøstskandinavien kan rykke lidt mod vest og samlet set give os en måned med lidt tørrere og måske også lidt varmere vejr end normalt. Det indebærer temperaturer, der generelt havner mellem 20 og 25 grader om dagen og 10 til 15 grader om natten.

En nedbørdag er i 10 års normalen antallet af dage hvor der falder 0,1 mm nedbør eller mere. For 30 års normalerne er det antallet af dage hvor der falder 1 mm nedbør eller mere. Siden 2002 er antallet af solskinstimer blevet observeret ved hjælp af globalstrålingsmåling i stedet for ved hjælp af solautograf som tidligere.

Redaktion Marianne Brandt, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 2015

Medier kan kontakte energi- og erhvervsmeteorologerne via DMI's pressekontor på telefon 39 15 75 09.