Kommende måned og sæson

Månedsprognose

Udsigt udsendt den 24. maj gældende for uge 21 til og med uge 24 (24/5 - 19/6)

Højtryk nord og nordvest for Danmark giver os overvejende ret varmt og sommerligt vejr de kommende to uger (uge 21 og 22) med mest østlig eller nordøstlig vind. I perioder bliver det dog ret ustadigt med skift mellem sol, mere skyet samt risiko for regn- og tordenbyger. I den anden halvdel af perioden (uge 23 og 24) er prognosen meget usikker. Sandsynligvis får vi en overgang med ustadigt vejr og omkring normal temperatur, men ellers bliver det nok ret tørt, og vi har gode chancer for sol. 

Efter en ret varm og ustabil indledning på denne uge (uge 21) bliver det en overgang køligere, men efterhånden også mere stabilt. Vi får mest tørt vejr og en del sol. Hele landet får temperaturer op til omkring 20 grader i weekenden. Følg løbende med i Landsudsigten for detaljer og daglige opdateringer.

I starten af uge 22 dannes et lavtryk over kontinentet. Herfra bevæger det sig videre til Nordfrankrig. Det medfører, at varm luft strømmer ind over Danmark fra øst. Samtidigt bliver det dog en overgang ret ustadigt med en del skyer og risiko for regn- eller tordenbyger. Dagtemperaturen ser ud at stige til mellem 20 og 25 grader, mens det om natten bliver meget mildt - grænsende til lummert - med temperaturer noget over 10 grader. Enkelte nætter kan temperaturen endda blive hængende på den lune side af 15 grader. Efterhånden som ugen skrider frem, ser det dog ud til at blive tørrere vejr med større chancer for sol. Dagtemperaturen falder lidt til omkring 20 grader. Muligvis bliver det sidst på ugen igen ustabilt med køligere vejr - i så fald falder dagtemperaturen ned til omkring 15 grader, men detaljerne er stadig meget usikre.         

Udsigten for uge 23 er endnu meget usikker. I prognoserne er der en tendens til lavtryk over Østeuropa og højtryk vest for Danmark. Det betyder i så fald en nordvestlig luftstrøm over landet med gode chancer for sol og mest tørt vejr. Det bliver nok ikke helt så varmt som tidligere, sandsynligvis mest mellem 15 og 20 grader, og vi skal nok regne med nogle dage præget af flere skyer og regnbyger.  

I uge 24 kan det igen blive varmere, måske omkring 20 grader, med størst chance for over 20 grader i den østlige del af landet. I gennemsnit vil temperaturen sandsynligvis ligge op til en grad over det normale, mens nedbørsmængden nok bliver normal eller under normalen. Prognosen er dog meget usikker grundet muligheden for kraftige lokale byger. Sandsynligheden for koldt vejr er dog lille, mens sandsynligheden for varmere end normalt er forhøjet.        

Samlet set ser temperaturen de kommende fire uger ud at havne på omkring en grad over det normale, mens nedbørsmængderne ser ud at blive lavere end normalt, dog med lokale variationer. 

Nederst på siden kan du se, hvad der er normalt.

Forstå sommervejret

Vil du gerne forstå sommervejret bedre, så læs 'Vejrkorset - sommervejrets fire hjørner'.

Kalvebod fælled i Ørestad Syd den 20. april 2016. Foto Mads Dreier. Klik for større version.

Kalvebod fælled i Ørestad Syd den 20. april 2016. Foto Mads Dreier. Klik for større version.

Kalvebod fælled i Ørestad Syd den 20. april 2016. Foto Mads Dreier. Klik for større version.

Prognose for sommeren 2016

Udsigt udsendt den 11. maj gældende for juni, juli og august 2016.

Sommeren 2016 ser ud blive en ret almindelig dansk sommer med afvekslende vejr og plads til både regn og solskin. Temperaturen ser ud at havne ret tæt på, hvad vi har vænnet os til de seneste 10-20 år, hvilket trods alt er noget varmere (ca. 1 grad) end klimanormalen (1961-1990).

I juni vil vejret være temmelig skiftende med primært vestlige eller sydvestlige vinde. Der kommer nok perioder med mere højtrykspræget vejr, men der passerer også fronter og nedbørområder af og til. I løbet af måneden stiger risikoen for kraftige tordenbyger, som lokalt evt. kan give store nedbørmængder. Temperaturen havner sandsynligvis ret tæt på det normale, hvilket indebærer dagtemperaturer på mellem 15 og 20 grader de fleste af dagene og nattemperaturer omkring de 10 grader. Nedbørmængderne ser ud at havne tæt på det normale i gennemsnit, men kan som nævnt fordele sig ret ujævnt i forbindelse med f.eks. kraftige tordenbyger.

I juli stiger temperaturen noget, men den holder sig fortsat omkring det normale for årstiden, dvs. lige over 20 grader om dagen i gennemsnit og mellem 10 og 15 grader om natten. Vejret vil fortsat være ret skiftende, og der vil nok blive plads til både regnvejrsdage samt mere sommerlige perioder med temperaturer over 25 grader. Der er endnu ikke noget i prognoserne, der tyder på længerevarende perioder med varme- eller hedebølge, men det kan ikke udelukkes. Med hensyn til nedbør ser vi ud til at få omkring det normale, evt. en smule mindre regn end normalt for landet som helhed. Nedbørmængderne kan dog stadig være meget ujævnt fordelt som i en typisk dansk sommer.

August ser ud at fortsætte i samme spor. Der er ikke noget i prognoserne, der tyder på store afvigelser fra det normale, hvilket indebærer stort set uforandrede temperaturer i forhold til juli samt nedbørmængder, der ligger på det normale eller måske lidt under.

En nedbørdag er i 10 års normalen antallet af dage hvor der falder 0,1 mm nedbør eller mere. For 30 års normalerne er det antallet af dage hvor der falder 1 mm nedbør eller mere. Siden 2002 er antallet af solskinstimer blevet observeret ved hjælp af globalstrålingsmåling i stedet for ved hjælp af solautograf som tidligere.

Redaktion Marianne Brandt og Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 2016

Medier kan kontakte energi- og erhvervsmeteorologerne via DMI's pressekontor på telefon 39 15 75 09.

Tilmeld dig DMI's ugentlige, elektroniske nyhedsbrev
Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder