twitter google+ facebook

Prognose for kommende måned og sæson

twitter google+ facebook

Månedsprognose

Udsigt udsendt den 23. august gældende frem til og med uge 37 (23/8 – 18/9).

Sensommeren viser sig fra sin bedste side i denne uge, og kalendersommerens sidste weekend ser ud også ud til byde på pænt vejr og ret høje temperaturer. Derefter går det desværre nok lidt nedad bakke med sommervejret, men med lidt held kan vi også i september nyde godt af kortere perioder med sensommerligt vejr.

I indeværende uge (uge 34) bygger et højtryk op over Tyskland, og bevæger sig efterhånden langsomt mod nordøst til Baltikum. Varm luft vil dermed strømme op over landet fra syd, og vi får nogle sommerlige dage med sol og temperaturer over 25 grader de fleste steder. Måske når vi enkelte steder op tæt på de 30 grader, når varmen kulminerer torsdag og fredag. Det kan heller ikke udelukkes, at vi i den forbindelse kan få årets første tropedøgn (hvor temperaturen i løbet af et helt døgn ikke falder under 20 grader). Ifølge de aktuelle prognoser ser det ud til det sommerlige vejr fortsætter det meste af weekenden igennem, dog med en anelse lavere temperaturer. 

Følg løbende med i Landsudsigten for detaljer og daglige opdateringer

I starten af uge 35 ser det ud til, at en mere markant koldfront passerer landet fra vest, efterfulgt af noget køligere og mere ustadigt vejr, med temperaturer omkring de 20 grader. Højtrykket bliver dog liggende over Centraleuropa, ret tæt på Danmark, og kan måske af og til strække en ryg op over landet og give enkelte dage med mere stabilt vejr og temperaturer op mellem 20 og 25 grader.      

Den lidt ustadige vejrtype ser ud til at fortsætte også i uge 36, men der bliver også plads til solen ind i mellem. Temperatur og nedbørmængder ventes at havne ret tæt på normalen.

Lige nu ser vi en svag tendens til højtryksopbygning over Skandinavien i uge 37 med chance for lidt mere tørt og solrigt vejr end hvad der er normalt for midten af september, men sandsynligvis med temperaturer ret tæt på det normale.

Samlet set ventes middeltemperaturen at være omkring en halv til en grad varmere end normalt de kommende fire uger, og nedbøren ser ud at havne lidt under den normale, lokalt kan der dog falde betydeligt mere i forbindelse med skybrud.

 

Nederst på siden kan du se, hvad der er normalt for årstiden.

Denne uges langtidsprognose er produceret af Tim Petersson

Forstå sommervejret

Vil du gerne forstå sommervejret bedre, så læs 'Vejrkorset - sommervejrets fire hjørner'.

Tina Nielbo har fanget denne smukke solopgang

Og Ole Jensen er fotografen på denne flotte aftenhimmel over Hillerød

Marianne Nysted har fotograferet Kronprins Frederiks Bro i Frederikssund fra "kajak-perspektiv"

Høsten er på vej i lade. Foto Marianne Nysted

Tremånedersprognose

Udsigt udsendt den 9. august gældende for september, oktober og november 2016.

De kommende tre måneder ser samlet set ud til at fortsætte den globale tendens til temperaturer på lidt over det normale. Den samlede nedbørsmængde ligger omkring normalen. Det kan dog fordele sig temmelig ujævnt, både på landsplan og i de enkelte måneder.  

I første halvdel af september vil det som helhed nok være noget ustadigt med regn eller byger i perioder og lidt under normal temperatur, men efterhånden kan vi nok regne med flere perioder med lidt mere stabilt og højtrykspræget vejr, hvor temperaturen måske kortvarigt kan nå op omkring 25 grader. Fra sidste halvdel af måneden, bliver prognosen tiltagende usikker, men efterhånden må vi nok indstille os på, at efteråret banker på.

For oktober og november er der endnu ingen kraftige eller signifikante udsving i signalerne i modellerne. Det betyder, som billedet tegner sig lige nu (9. august), at de to måneder kommer til at ligne det efterår vi normalt kender til. 

En nedbørdag er i 10 års normalen antallet af dage hvor der falder 0,1 mm nedbør eller mere. For 30 års normalerne er det antallet af dage hvor der falder 1 mm nedbør eller mere. Siden 2002 er antallet af solskinstimer blevet observeret ved hjælp af globalstrålingsmåling i stedet for ved hjælp af solautograf som tidligere.

Redaktion Christian Lietzen og Marianne Brandt, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 2016

Medier kan kontakte energi- og erhvervsmeteorologerne via DMI's pressekontor på telefon 39 15 75 09.

Tilmeld dig DMI's ugentlige, elektroniske nyhedsbrev
Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder