Kommende måned og sæson

Månedsprognose

Udsigt udsendt tirsdag den 16. december.

Mildt året ud, men så sker der noget.

Det meget milde og ustadige vejr fortsætter i hvert fald frem til jul. Dybe Atlantiske lavtryk bevæger sig i denne uge (uge 51) til Norskehavet, og et lavtryk vil i den kommende weekend passere over Mellemskandinavien. Det medfører flere frontpassager med regn, mildt vejr og frisk til hård vind fra sydvest eller vest; på lørdag sandsynligvis stedvis kuling. Efter koldfronter vil det klare op kortvarigt, og vi kan få Solen at se. Det bliver sandsynligvis fredag og måske igen på søndag. Døgntemperaturen svinger mellem 2 og 9 grader, men fra fredag kan den i forbindelse med opklaring falde til omkring 0 grader. Det giver risiko for glatte vejbaner.

I starten af juleugen (uge 52) vil flere dybe lavtryk passere Sydskandinavien. Det giver regn, mildt vejr og frisk til hård vestenvind; stedvis af kulingstyrke. Detaljerne er endnu usikre, men juleaften og 1. juledag ser et kraftigt kuling- eller måske endda stormlavtryk ud at passere lige nord om landet. Det giver en forhøjet risiko for hård vestlig kuling med vindstød op til storm; især i Jylland. Juleaften bliver med største sandsynlighed mild, og nedbøren kommer som regn eller regnbyger, men når lavtrykket har passeret, vil koldere luft strømme ned over landet. 1. og 2. juledag stiger sandsynligheden for hvid nedbør i form af byger af slud eller tøsne. Størst mulighed for hvid nedbør er der i den nordlige halvdel af landet. I slutningen af juleugen og på årets sidste dage bliver strømningen hovedsagligt nordvestlig, og lavtrykkene tager sydligere baner; enten lige hen over landet eller måske lige syd om. Det medfører, at temperaturen falder til omkring det normale for årstiden, ned omkring 0 grader, og muligheden for snevejr stiger.

Omkring årsskiftet og den første uge af 2015 (uge 1) ser ret kold luft ud at strømme ned over Danmark med en overvejende nordlig strømning. Temperaturen holder sig omkring det normale eller endda lidt under det normale. Nattefrost er sandsynlig, og måske får vi en del dage med let dagfrost. Der er desuden mulighed for en del sne, tøsne eller snebyger.

Prognosen bliver mere usikker, når vi kommer ind i uge 2 af 2015. Atlantiske lavtryk, der når De Britiske Øer fra vest eller nordvest, kan blive hængende vest for Danmark, mens højtryksrygge kan bygges op over kontinentet og Skandinavien. Det øger sandsynligheden for koldere og mindre blæsende vejr. Dagtemperaturen ser ud at skulle ligge omkring nul, og nattemperaturen falder ned til omkring -5 grader.

I slutningen af perioden, hen mod midten af januar, stiger muligheden for en kold, østlig luftstrøm. Det giver os i så fald rigtigt vintervejr med sne og kulde. Mere om det i næste månedsprognose.

Det er den vej, det går - mod rimfrosne morgener. Foto Hans Chr. Katberg Olrik Thoft.

Oceanograf ved DMI, Jacob Woge Nielsen, henter inspiration til sit arbejde. Foto Jacob Høyer.

Tremånedersprognose for januar, februar og marts

Udsendt tirsdag den 9. december

De nyeste beregninger tyder på, at vi går en meget ustabil tremåneders periode i møde. Der er samlet set tegn på, at flere og dybere lavtryk end normalt kommer til at passere tæt på Danmark fra vest.

Dette taler for en vådere og mere blæsende periode, end vi normalt ser, samt en forhøjet risiko for storm. Der er efterhånden også lagt op til, at vi ind i januar kan komme til at se flere lavtryk passere syd om landet, hvilket efterhånden øger risikoen for kuldefrembrud og snestorme, samt en måned, der som helhed godt kan blive lidt koldere end normalt.

Det er endnu for tidligt at sige, hvornår det mulige regulære vintervejr sætter ind, men når vi nærmer os midten af januar tiltager risikoen betragteligt. For februar og især marts er tallene endnu temmelig usikre, men noget tyder på, at vi ind i februar på ny vil se middeltemperaturen stige til lidt over normalen efter en potentiel kold afslutning på januar, mens marts ser ud til at ende nær månedsnormalen.

Samlet set kommer vi formentlig til at opleve omkring 30% mere nedbør end normalt, især først i januar samt ind i februar, mens der i marts nok ikke kommer helt så meget over normal nedbørmængde.

Gælder det temperaturen for de tre måneder, ser det ud til, at vi for første gang længe vil nærme os klimanormalen. Det bliver nok kun op til 0.5 grader over normalen, men som sagt altså potentielt med risiko for en længerevarende kold periode.

Når koldere luftmasser trænger ind over landet efter forbipasserende lavtryk, skal vi fortsat forvente, at det relativt lune havvand omkring Danmark kan udløse ganske kraftige byger. De vil - hvis det er koldt nok - falde som hyppige sne- eller sludbyger. Her vil det - som vanligt - være Østersøområdet og Kattegat, der vil være mest udsat. Man bør derfor indstille sig på, at skifte til vinterdæk og finde vintertøjet frem, inden vi når alt for langt ind i det nye år.

En nedbørdag er i 10 års normalen antallet af dage hvor der falder 0,1 mm nedbør eller mere. For 30 års normalerne er det antallet af dage hvor der falder 1 mm nedbør eller mere. Siden 2002 er antallet af solskinstimer blevet observeret ved hjælp af globalstrålingsmåling i stedet for ved hjælp af solautograf som tidligere.

Redaktion Niels Hansen og Marianne Brandt, kommunikation@dmi.dk
© DMI, 2014.

Medier kan kontakte energi- og erhvervsmeteorologerne via DMI's pressekontor på telefon 39 15 75 09.