Kommende måned og sæson

Månedsprognose

Udsigt udsendt tirsdag den 26. august.

Den tropiske orkan, Hurricane Cristobal, ligger tirsdag ud for Bahamas. Systemet har en nordlig og senere nordøstlig kurs. Tropiske storme og orkaner, som løber op i vestenvindsbæltet, har det med at påføre udsigterne en stor usikkerhed. Cristobal er ingen undtagelse, så allerede fra på fredag og hen over weekenden er det ret usikkert, hvad der sker i detaljen.

Et højtryk mellem De Britiske Øer og Norge giver os midt i uge 35 et par dage med nordvestlig vind og lidt køligt, men pænt, sensommervejr. Frem mod weekenden ser det ud til, at højtrykket svækkes, og et par fronter passerer Danmark fra vest. Temperaturen stiger langsomt i løbet af denne uge, efterhånden som den nordvestlige strømning svækkes, og sidst på ugen får vi mere syd- eller sydøstlige vindretning. Nedbørsmæssigt ender vi lige under eller tæt på normalen; vådest bliver den sidste halvdel af ugen.

Næste uge (uge 36) starter formentlig noget blæsende og ustabilt og med en frontpassage eller to. Et højtryk ventes dog at etablere sig over Skandinavien i løbet af ugen, og vejret ser ud til at blive mere stabilt. Uge 36 ventes at blive lun, og især sidste halvdel af ugen kan blive rigtig pæn med gode chancer for sol og tørt vejr. Temperaturen ser ud til at ligge mellem 16 og 20 grader i dagtimerne; om natten ned omkring 10 til 15 grader.

Højtrykket over Skandinavien kan godt gå hen og blive ret stabilt, og det ser ud til, at det fortsat giver os overvejende pænt vejr ind i uge 37. Temperaturen ligger fortsat mellem 15 og 20 grader i dagtimerne, og der er ikke megen nedbør. Udsigten bliver dog efterhånden mere usikker, og lavtryk kan af og til passere syd eller vest for Danmark med lidt regn og en anelse lavere temperaturer.

Uge 38 er endnu mere usikker, men det ser ud til, at højtrykket over Skandinavien svækkes, så vi får en generelt vestlig strømning med temperaturer en anelse over normalen og nedbør omkring normalen.

Skypumpe over Vittrup i Nordjylland den 15. august. Foto Michael Bonderup-Knudsen. Klik for stor version.

Solnedgangen den 15. august set fra Agersø. Foto Torben Ryle. Klik for stor version.

Rullesky over Frøslev på Stevns den 22. august. Foto Johnny Jensen. Klik for stor version.

Tremånedersprognose for efteråret 2014

Udsigt udsendt tirsdag den 12. august

September ser ud at begynde med sommervejr. Højtryk eller højtryksrygge over Nordeuropa giver overvejende tørt, solrigt og ret varmt vejr. I første halvdel af måneden er der gode chancer for op omkring 20 grader; enkelte dage måske op til 25 grader. I den anden halvdel af september falder temperauren generelt ned til omkring 15 grader, men det er fortsat muligt med enkelte dage op omkring 20 grader. Som helhed bliver det lidt varmere end normalt - omkring en grad - mens nedbøren sandsynligvis bliver omkring den normale.

Det fleste prognoser peger på lidt varmere vejr også i oktober med op omkring en grad over det normale. I den første halvdel af måneden kan vi få perioder med højtryksvejr og temperaturer mellem 15 og 20 grader. Resten af tiden får vi mere ustabilt vejr og mellem 10 og 15 grader. Mod slutningen af måneden bliver vejr generelt mere ustabilt, og dagtemperaturen falder ned til omkring 10 grader. Nattemperaturen falder fra knap 10 grader til omkring 5 grader i løbet af måneden med tiltagende risiko for nattefrost i 2. halvdel af oktober. Prognosen for nedbøren er meget usikker, men det mest sandsynlige er omkring eller noget mindre end den normale mængde.

Vejret i november er naturligvist endnu mere usikkert. Der er ikke nogen klare tendenser i prognoserne. Mest sandsynligt er det derfor, at både temperaturen og nedbøren bliver normal - måske lidt over det normale.

Som helhed ser efteråret ud at blive omkring en grad varmere end normalt og med ret normale nedbørsmængder.

En nedbørdag er i 10 års normalen antallet af dage hvor der falder 0,1 mm nedbør eller mere. For 30 års normalerne er det antallet af dage hvor der falder 1 mm nedbør eller mere. Siden 2002 er antallet af solskinstimer blevet observeret ved hjælp af globalstrålingsmåling i stedet for ved hjælp af solautograf som tidligere.

Redaktion Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk
© DMI, 2014.

Medier kan kontakt energi- og erhvervsmeteorologerne via DMI's pressekontor på telefon 39 15 75 09.