twitter google+ facebook

Prognose for kommende måned og sæson

Månedsprognose

Udsigt udsendt den 19. juni 2018 gældende til og med uge 28 (15. juli 2018).

Sommervejret vender tilbage. Først skal vi dog have overstået uge 25, hvor vi får ustadigt vejr med regn og blæst i perioder. Der kommer ikke regn i store mængder, så Sankt Hans-bålene hænger fortsat i en tynd tråd på grund af afbrændingsforbud. Fra uge 26 vender det tørre og solrige vejr tilbage, og første uge af skolernes ferie byder på rigtig sommervejr med sol og varme. Herefter bliver det sandsynligvis lidt mere ustadigt og lidt køligere, men stadig med fine dage indimellem.

I denne uge (uge 25) får vi ustadigt vejr med blæst, regn og byger i perioder, men der bliver også kig til solen. Temperaturen ender omkring normalen for årstiden, mens nedbørsmængden ligger lidt under normalen.  Følg løbende med i Landsudsigten for detaljer og daglige opdateringer

Vejret i uge 26 domineres af et højtryk sydvest for os, der langsomt bevæger sig lidt mod nordøst og sender højtryksrygge ind over landet.  Det betyder, at vi får overvejende tørt og solrigt vejr, og dagtemperaturen når op mellem 20 og 25 grader. Om natten bliver det typisk mellem 10 og 17 grader. Sidst på ugen antyder prognoserne, at højtrykket ligger meget tæt på Danmark, og det giver mulighed for en varmebølge. Samlet set for ugen ender temperaturen noget over normalen, mens det fortsat er knastørt med nedbørsmængder noget under normalen for årstiden.

I uge 27 antyder prognoserne, at højtrykket ligger lige nordvest eller nord for landet. I så fald får vi vinden fra øst og overvejende tørt, varmt samt ret solrigt vejr. Dog er der en lille risiko for byger, måske med hagl og torden. Ugen ender med temperaturer noget over normalen, mens nedbørsmængderne fortsat ligger noget under normalen.

For uge 28 ser prognoserne på nuværende tidspunkt ud til, at vi får lidt mere normalt vejr for årstiden. Det vil sige, at det til tider bliver varmt og solrigt, men billedet kan forstyrres af fronter, der passerer landet med regn og lidt køligere vejr. Temperaturerne ligger for ugen samlet set lidt over normalen, mens nedbørsmængderne ender lidt under normalen for årstiden.

 

Forstå sommervejret

Vil du gerne forstå sommervejret bedre, så læs 'Vejrkorset - sommervejrets fire hjørner'.

Foto Jan Andersen

Sæsonprognose

Udsendt 12. juni og gældende for perioden fra juli til og med september 2018
Næste prognose kommer den 17. juli kl. 16.00

De lange prognosekørsler indikerer fortsat højere lufttryk end normalt over Nordeuropa i hele perioden. Vi får derfor en betydeligt tørrere og en noget solrigere samt varmere sommer end normalt. Der er således i år ikke den store grund til at rejse sydpå i ferien, og vejret vil opleves som en stor forskel mod sidste års regnfulde og kølige sommer. Jetstrømmen, som overordnet styrer vores vejr, ser ud at blive mere nordlig end normalt og i flere perioder bølge (løbe) op nord for Skandinavien. Det vil betyde, at lavtrykkene fra Atlanten tager en nordlig bane rundt om Danmark. Det giver plads til højtryk med tørt og ret varmt vejr over store dele af Nordeuropa. 

Prognoserne for Juli og august peger på ret højtrykspræget og sommerligt vejr. Vi ser ud til at få flere højtryksrygge op over Skandinavien og dermed vil fronter med regn oftest holde sig langt vest for landet. Vi kan se frem til flere sammenhængende dage med solrigt og varmt vejr, kun kortvarigt afbrudt af skyer og lidt regn. Der vil sandsynligvis også komme kortere perioder med byger, som måske bliver kraftige og med torden. I de forventede perioder med højtryksrygge er det ret sandsynligt, at vi får et par varmebølger. Sandsynligheden for hedebølger er ret lav i starten af perioden. 

Fra slutningen af juli og et stykke ind i august måned kan vi få kortere perioder med meget varm luft, som kan give en hedebølge fra syd eller sydøst. Dermed tiltager risikoen for kraftige byger med torden. I gennemsnit ser både juli og august ud til at blive både tørrere og varmere end normalt. Nedbørsmængderne er ret usikre især i august, grundet muligheden for byger. 

I september er der tendens til fortsat relativt højtrykspræget vejr. Vi kan få perioder med noget tør og køligere luft fra vestlige eller nordligere retninger. I gennemsnit ser måneden ud til at ende tørrere end normalt, mens temperaturen antagelig bliver normal eller lidt over normal.

En nedbørdag er i 10 års normalen antallet af dage hvor der falder 0,1 mm nedbør eller mere. For 30 års normalerne er det antallet af dage hvor der falder 1 mm nedbør eller mere. Siden 2002 er antallet af solskinstimer blevet observeret ved hjælp af globalstrålingsmåling i stedet for ved hjælp af solautograf som tidligere.

Redaktion Trine Pedersen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 2018

Medier kan kontakte energi- og erhvervsmeteorologerne via DMI's pressekontor på telefon 39 15 75 09.

Tilmeld dig DMI's ugentlige, elektroniske nyhedsbrev
Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder