Kommende måned og sæson

Udsigt udsendt den 28. juni gældende for uge 26 til og med uge 29 (28/6 - 24/7)

Den kommende måneds tid byder - i al fald indledningsvist - på overvejende ustabilt vejr. Der er dog et vist håb om, at det bliver mere sommerligt, som juli skrider frem

Den nærmest tropiske luftmasse, som befandt sig over landet i slutningen af sidste uge med både lummervarme og uvejr med torden og skybrud, er nu blæst videre mod øst. I dens sted strømmer en noget køligere luftmasse i denne uge (uge 26) ind over landet fra vest. Temperaturen får svært ved at nå meget over 20 grader, og den vestlige strømning fører en del regn og byger med sig. Det bliver dog næppe så voldsomt, som vi så det i sidste uge. Følg løbende med i Landsudsigten for detaljer og daglige opdateringer

I uge 27 ser det ud til, at højtrykket og sommervarmen fortsat holder sig et stykke øst for landet. Imens huserer lavtrykkene primært over Norskehavet og De Britiske Øer. Af og til vil fronter og lavtryk fra vest også trænge ind over Skandinavien og Danmark. Det indebærer, at vi højst sandsynligt får ret omskifteligt vejr med temperaturer lidt under det normale. Vi får regn og byger en stor del af tiden, selv om der selvfølgelig også bliver lidt plads til solen ind i mellem.

I uge 28 indikerer prognoserne, at lavtryksaktiviteten omkring Danmark aftager noget. Måske bliver der dermed lidt mere plads til, at højtryksrygge kan bygge op over landet - i hvert fald i perioder. Det ser fortsat ud til at være den lidt kølige, maritime luftmasse, der dominerer, så temperaturen stiger nok ikke voldsomt. Vi kan håbe på op omkring normal temperatur, og der er også tegn på lidt mindre nedbør end normalt.

Den lidt mere højtryksprægede tendens ser ud at forstærkes noget i uge 29. Dermed øges chancerne for, at den rigtige sommervarme kan vende tilbage til Danmark, men det er selvfølgeligt meget usikkert endnu.

Samlet set ventes temperaturen de kommende fire uger ud at havne omkring eller en smule under det normale - især på grund af den ret kølige indledning. Nedbørsmængderne ser ud at havne omkring eller lidt over de normale - igen mest på grund af den ustadige indledning.

Nederst på siden kan du se, hvad der er normalt.

Forstå sommervejret

Vil du gerne forstå sommervejret bedre, så læs 'Vejrkorset - sommervejrets fire hjørner'.

Lige inden regnen kom på Amager søndag den 29. maj. Foto Mads Dreier. Klik for stor version.

Lige inden regnen kom på Amager søndag den 29. maj. Foto Mads Dreier. Klik for stor version.

I kajak tur/retur Skuldelev-Eskildsø søndag den 29. maj. Foto Marianne Nysted. Klik for stor version.

I kajak tur/retur Skuldelev-Eskildsø søndag den 29. maj. Foto Marianne Nysted. Klik for stor version.

Tremånedersprognose

Udsigt udsendt den 10. juni gældende for juli, august og september 2016.

Perioden fra juli til september ser ud til at byde på temperaturer omkring eller en smule over det normale med i gennemsnit ret normale nedbørmængder.

I juli ser højtryk ud til at dominere øst for Danmark. I perioder kan det måske strække sig ind over landet med varmt og tørt vejr. Men fordi vi sandsynligvis ligger tæt på grænsen mellem den varme luft mod øst og den lidt køligere luft mod vest, er der risiko for, at ret kraftige nedbørområder af og til kan berøre landet. Temperaturen havner nok omkring eller måske en smule over det normale, ligesom nedbørmængderne også sandsynligvis havner ret tæt på det normale i gennemsnit. Det meget af nedbøren falder som byger, kan der dog være store forskelle hen over landet.

August og september ser ifølge prognoserne også en smule varmere ud end normalt med omkring, eller måske lidt under, normale nedbørmængder.

En nedbørdag er i 10 års normalen antallet af dage hvor der falder 0,1 mm nedbør eller mere. For 30 års normalerne er det antallet af dage hvor der falder 1 mm nedbør eller mere. Siden 2002 er antallet af solskinstimer blevet observeret ved hjælp af globalstrålingsmåling i stedet for ved hjælp af solautograf som tidligere.

Redaktion Marianne Brandt og Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 2016

Medier kan kontakte energi- og erhvervsmeteorologerne via DMI's pressekontor på telefon 39 15 75 09.

Tilmeld dig DMI's ugentlige, elektroniske nyhedsbrev
Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder