twitter google+ facebook

Prognose for kommende måned og sæson

 

Månedsprognose

Udsigt udsendt den 16. oktober 2018 gældende til og med uge 45 (11. november) 

Efterårsferien fortsætter med tørt og mest pænt vejr, men temperaturen falder efterhånden til et mere normalt leje for årstiden. I starten af næste uge starter en periode med mere ustadigt efterårsvejr. Det betyder generelt køligere og meget skiftende vejr med regn og blæst nogle dage og bedre plads til solen andre dage. Omkring månedsskiftet kan der komme et indslag af kolde nordlige vinde, og her kan det ikke udelukkes at der lokalt kan komme lidt hvidt i bygerne. Havvand og vores omgivelser er dog relativt lune, og eventuel sne vil derfor ikke kunne overleve ret længe. Mod slutningen af perioden er der tegn på at et højtryk bygger op nordøst for landet. Det kan igen give mere stabilt og tørt vejr – men fortsat også køligt.   

I indeværende uge (uge 42) giver en højtryksryg overvejende stabilt og tørt vejr med perioder af sol. Den meget varme luft med op til 20 grader vil dog forskydes østpå, da en koldfront passerer landet natten til torsdag. Så fra torsdag bliver det mærkbart køligere med dagtemperaturer under 15 grader. Efterårsferien ser dog ud til at slutte med mulighed for både sol og skyer men mest tørt vejr og en anelse mildere igen.

Samlet set bliver ugen meget tørrere, solrigere og en del varmere end normalt, til trods den lidt køligere overgang midt på ugen. Følg løbende med i Landsudsigten for detaljer og daglige opdateringer.

I næste uge (uge 43) vil flere ret kraftige lavtryk passere det centrale Skandinavien fra vest, og tilhørende fronter med regn og blæst vil passere Danmark fra nordvest. Den første front med regn og blæst ventes at passere landet allerede på mandag, efterfulgt af byger og kuling fra nordvest. Lidt senere på ugen i forbindelse med den næste front, ser det ud til at blive mere blæsende. Vinden kan stedvis nå stormende kuling - lokalt måske med vindstød af stormstyrke.

Mellem de hurtigt passerende regnvejr og byger vil det dog klare op med en del sol, især i den nordøstlige del af landet, som ligger i læ af de norske fjelde, når strømningen er nordvestlig.

Til trods for det stadig lune havvand bliver ugen i gennemsnit en anelse koldere end normalt, med dagtemperaturer mest omkring 10 grader og nattemperaturer ned omkring 5 grader.

Samlet set ventes nedbørsmængderne at blive omkring det normale i den sydlige halvdel af landet, mens Nordjylland ser ud at få lidt mindre regn end normalt for oktober.

Den ustadige og ret kølige vejrtype ser ud til at fortsætte uge 44 med, idet lavtryk sandsynligvis vil bevæge sig ned over Skandinavien fra nordvest. På denne tid af året vil det medføre en kølig strømning fra nordvest med passerende regnvejr og byger, og går vinden en overgang i nord, vil temperaturen dale yderligere. Sker dette kan der komme et hvidt islæt i bygerne i form af slud eller våd sne. Vi skal dog huske at havvandet og vores omgivelser generelt er relativt lune, og derfor er det ikke sandsynligt, at sneen bliver liggende i landskabet, og det er formentlig heller ikke alle der vil opleve det.

Samlet set ser uge 44 ud til at blive noget koldere end normalt med dagtemperaturer noget under 10 grader og om natten ned omkring eller lidt under 5 grader og mulighed for stedvis frost. Nedbørsmængderne ser ud til at ende omkring det normale for årstiden.

I uge 45 er der tendens til at et højtryk bygger op over Nordskandinavien eller Nordøsteuropa. Sker det kan vi igen få en periode med mere stabilt vejr og en overvejende østlig strømning af relativt tør og kølig luft.

Dagtemperaturerne i uge 45 ser ud til mest at ligge mellem 5 og 10 grader og om natten mest mellem ca. 2 og 8 grader med mulighed for let nattefrost.

Oktober er ikke højsæson for storme, men risikoen for en storm i uge 43 (eller 44) er fortsat til stede.

Sæsonprognose

Udsendt 17. oktober gældende for november og december 2018 samt januar 2019.

November:

I starten af måneden forventes lavtryk at passere Skandinavien fra vest og nordvest, og de trækker køligt og ustabilt vejr ned over Danmark.

Lidt inde i november er der dog tegn på, at et højtryk bygges op over Nordskandinavien og Nordøsteuropa. Det vil give os en periode med mere stabilt og tørt vejr, men fortsat lidt køligere end normalt for november.

Hen mod slutningen af november kan det en overgang igen blive mildere, idet lavtryk med regn ser ud til at nå Danmark og Skandinavien fra vest og sydvest.

Vejret ser altså ud at skifte mellem ustadigt, vådt og mildt vejr, og perioder med mere stabilt og koldt vejr. På grund af de lidt kølige indslag er det muligt, at vi kortvarigt vil opleve den første sne i løbet af måneden.

Som helhed ser november ud at blive lidt vådere end normalt, mens de kolde og milde perioder jævner gennemsnitstemperaturen ud, og november forventes dermed at ende tæt på normalen.          

December og januar:

Ser vi på de to første måneder af vinteren, så tyder det på, at vi kan få en relativt tidlig start på vinteren i år.

Allerede i december kan vi få indslag af koldt vejr med mulighed for sne eller snebyger. Der vil dog også ret sandsynligt komme perioder med mildere vejr, hvor lavtryk med regn og blæst når ind over landet vestfra.

Ifølge de seneste langtidsprognoser fra det Europæiske Vejrcenter (ECMWF) ser det ud til, at et vedvarende højtryk bygges op over Nordskandinavien, Arktis og det vestlige Sibirien.

Det vil sandsynligvis medføre, at vi i flere perioder får kold luft ind over landet fra øst med mulighed for snebyger, som lokalt kan være kraftige i den sydlige del af landet.

I disse perioder vil de atlantiske lavtryk med regn og mild luft tage sydligere baner, ned over den Iberiske halvø og Middelhavet.

Gennemsnitstemperaturen for december og januar ser dog alligevel ud til at ende tæt på eller lige under normalen, idet vejret ventes at veksle mellem koldt og mildt vejr.

Tendensen til højtryksdannelse mod nordøst forventes at give flere dage med tørvejr end normalt, og derved ender december og januar til den lidt tørre side.

Det er stadigvæk for tidligt at sige om det bliver en kold vinter eller ej med sikkerhed. Men som nævnt er der tegn på, at vi generelt får færre lavtryk med regn og mild luft fra vest, og i stedet får flere perioder med mere tørt og koldt vejr.

Så der er stadig håb for dem som godt kan lide vinter med kulde og sne.

 

En nedbørdag er i 10 års normalen antallet af dage hvor der falder 0,1 mm nedbør eller mere. For 30 års normalerne er det antallet af dage hvor der falder 1 mm nedbør eller mere. Siden 2002 er antallet af solskinstimer blevet observeret ved hjælp af globalstrålingsmåling i stedet for ved hjælp af solautograf som tidligere.

Redaktion Kommunikationen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 2018

Medier kan kontakte energi- og erhvervsmeteorologerne via DMI's pressekontor på telefon 39 15 75 09.

Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder