Kommende måned og sæson

Månedsprognose

Udsendt tirsdag den 24. februar

Efter en ret våd og ustabil slutning af februar og start på marts, kan vi forvente en relativt nedbørfattig periode med gode solchancer og efterhånden forårsagtige temperaturer. Der er fortsat ikke udsigt til kulde og sne i større mængder, så med stor sikkerhed får vi tidligst regulært vintervejr igen til næste vinter.

I gennemsnit byder den kommende måned på 1 til 2 grader over normalen og en del mindre nedbør end normalt. Nedbøren falder hovedsagligt i starten af periode fulgt af 2-3 ret tørre uger.

De dominerende vejrsystemer

Det ret ustabile og milde vejr fortsætter et stykke ind i marts, men efterhånden bygges et højtryk op over Nordeuropa, så vejret stabiliseres. Det betyder, at de atlantiske lavtryk tager nordligere baner; typisk op omkring Island.

En overgang kan højtrykket flytte sig over til Nordøsteuropa. Så får vi en østlig og lidt køligere luftstrøm. Det vil dog ikke betyde rigtig vinterkulde, men det kan give os nogle dage med kun små plusgrader og dertil nattefrost.

Det meste af tiden ser det dog ud til, at højtrykket ligger vest og sydvest for Danmark. Det giver os relativt milde, vestlige vinde og overvejende tørt og ret solrigt vejr.

Den detaljerede udsigt

I denne uge (uge 9) og frem til midten eller slutningen af uge 10, som er første uge i marts, bevæger ret dybe lavtryk sig mod nordøst op over Norskehavet. Tilhørende fronter med regn, måske til dels slud, passerer landet fra vest. Det giver os en blæsende vejrtype med vind fra mellem syd og vest. Stedvist - men kun kortvarigt - kan vi få op til kulingstyrke. Mellem frontpassagerne bliver der dog også plads til en del sol. Dagtemperaturen svinger mellem ca. 3 og 7 grader, mens nattemperaturen mest holder sig mellem 0 og 4 grader. Vi får fortsat enkelte nætter med let nattefrost.

I slutningen af uge 10 peger prognoserne på, at et højtryk opstår over Nordvesteuropa. Det tvinger lavtrykkene til at følge nordligere baner; nordvest om Skandinavien. Så får vi mildt og overvejende tørt vejr med ret gode solchancer.

I uge 11 eller uge 12 er det mulighed for, at det styrende højtryk en overgang flytter sig over til Nordøsteuropa. I givet fald blæser køligere luft fra mellem nord og øst ned over Danmark, så vi får en uges tid med omkring 5 graders frost om natten og kun mellem 2 og 5 grader i dagtimerne. Vejret er heldigvis fortsat tørt og solrigt. Placeringen af højtrykket er dog stadig meget usikker. Det mest sandsynlige er, at tyngdepunktet vil ligge mellem Vesteuropa, De Britiske Øer og Sydskandinavien. Det giver en overvejende tør og ret mild luftstrøm fra omkring vest, i perioder nordvest eller nord, og solrigt vejr. Enkelte ret svage fronter passerer nok landet, men giver kun en smule regn. Efterhånden stiger temperaturen med Solens hjælp, så vi kan se frem imod dagtemperaturer typisk mellem 5 og 10 grader; i uge 12 nogle dage måske op omkring 12 grader. Nattemperaturen stiger også til generelt mellem 0 og 5 grader i uge 12, men der er dog fortsat risiko for let nattefrost.

Herligt vejr ved Moesgaard Strand ved Aarhus den 22. februar 2015. Foto Liselotte Kahns.

Herligt vejr ved Moesgaard Strand ved Aarhus søndag den 22. februar 2015. Foto Liselotte Kahns.

Herligt vejr ved Moesgaard Strand ved Aarhus søndag den 22. februar 2015. Foto Liselotte Kahns.

Sol og blå himmel får hurtigt has på sneen efter et snevejr passerede Bryrup i Midtjylland den 23. februar 2015. Foto Torben Nielsen.

Forårsprognose

Udsigt udsendt tirsdag den 10. februar

Der er udsigt til et rigtigt fint forår for dig, der gerne vil færdes udendørs. Perioden marts til maj bliver mildere end normalt, mens nedbøren enten bliver normal eller lidt under det normale.

Højtryk dominerer første halvdel af marts. I perioder, hvor højtryk ligger over Nordøsteuropa, får vi en nordlig eller nordøstlig strømning af ret kold luft. Det giver nattefrost ned til omkring minus 5 grader; måske lokalt ned til minus 10 grader. Dagtemperaturen kommer med Solens hjælp op mellem 2 og 5 grader, og vi har ret gode solchancer. I perioder, hvor højtrykket ligger nærmere Danmark, bliver vinden svag, og dagtemperaturen kan nå op omkring 10 grader.

I anden halvdel af marts befinder et højtryk sig over Europa. Dermed følger de dybere, atlantiske lavtryk nordlige baner op over Island og Norskehavet. Det giver os overvejende milde vinde fra mellem syd og vest. I perioder kommer ret svage fronter ind over Danmark fra vest med regn, men mest i små mængder.

Som helhed ser marts ud at ende 1 til 2 grader mildere end den seneste tiårsnormal (2001-2010), der lyder på 3,0 grader. Prognosen for nedbørmængden er som altid usikker - og med større lokale variationer. Det mest sandsynlige er en nedbør noget under den normale, som lyder på 43 mm.

Både april og maj ser ud at blive lidt varmere end normalt; omkring 1 grad over tiårsnormalen, som er 7,5 grader i april og 11,4 grader i maj. De dybere lavtryk holder sig fortsat langt vest og nord for Skandinavien, mens højtryk eller højtryksrygge dominerer over Centraleuropa og til tider også over Sydskandinavien. Det betyder, at vi i Danmark hovedsagligt får vores luft fra milde sydlige og vestlige retninger.  De fronter, som passerer landet, er typisk svage og medbringer kun let regn, så den samlede nedbørsmængde ser ud at ende noget under normalen, som er 37 mm i april og 53 mm i maj.

En nedbørdag er i 10 års normalen antallet af dage hvor der falder 0,1 mm nedbør eller mere. For 30 års normalerne er det antallet af dage hvor der falder 1 mm nedbør eller mere. Siden 2002 er antallet af solskinstimer blevet observeret ved hjælp af globalstrålingsmåling i stedet for ved hjælp af solautograf som tidligere.

Redaktion Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk
© DMI, 2014.

Medier kan kontakte energi- og erhvervsmeteorologerne via DMI's pressekontor på telefon 39 15 75 09.