Kommende måned og sæson

Månedsprognose

Udsendt tirsdag den 28. oktober.

Lad det være sagt med det samme - der er ikke meget nyt i prognosen denne uge, i forhold til den temmelig milde vejrtype vi har oplevet i oktober. Men små variationer ser den ud til at fortsætte.

I denne uge (uge 44) finder vi fortsat en ret aktiv lavtryksbane, der går fra vest om De Britiske Øer til Norskehavet og Nordskandinavien. Det giver en tilstrømning af mild luft til Danmark fra sydlige og sydvestlige retninger. Efter en enkelt kølig nat eller to i denne uge bevæger meget lune luftmasser for årstiden sig igen op over landet fra syd- og sydvest. Fredag giver det os en overgang regn i forbindelse med passagen af en varmfront. Derefter kan termometeret på ny svinge sig op nær 16 grader på lørdag og ca. samme niveau over den østlige del af landet om søndagen. Derefter trænger fronter med regn ind over landet fra vest.

I uge 45 fortsætter dette vejrmønster med en overordnet syd- til sydvestlig strømning og fronter med tilhørende regn, der nærmer sig eller passerer fra vest; vådest bliver det i Jylland. Det giver os fortsat høje temperaturer - overvejende mellem 10 og 15 grader; højest over Sjælland. Ligeledes vil chancerne for sol være størst over Sjælland - især om eftermiddagen, når solen får brændt nogle af de lave skyer af. Vi skal dog nok forvente en del skyer, som det er typisk for årstiden. Sidst i uge 45 er der tegn på, at lidt kraftigere lavtryk med landsdækkende skyer, regn og blæst trænger ind over landet fra vest. Det er dog endnu for tidligt at kalde det 'et stormlavtryk', men stedvis kuling ser meget sandsynligt ud. Nedbørsmæssigt ender ugen nok samlet vådere end normalt; især i Jylland.

Fra uge 46 og 47 bliver udsigten tiltagende usikker. Selv om der endnu ikke er tegn på kulde i prognoserne, ligger den efterhånden tæt på, hvis vinden skulle gå om i det østlige hjørne. I det tilfælde - og det kan ikke udelukkes - kan vi sagtens får et temperaturfald til mellem 5 og 10 grader. Det er dog fortsat ikke rigtigt til den kolde side for årstiden. Desuden vil den relativt varme Østersø også bidrage til, at vi ikke får det så koldt i al fald på termometeret. Vindens kølende effekt spiller nemlig også ind på vores oplevelse af temperaturen gennem den såkaldte chill faktor, så hvis det blæser, kan 5 grader pludselig føles meget koldt! Som det ser ud nu, er det dog den milde vejrtype, som dominerer. Og får vi en kold - eller blot en knapt så varm - periode, varer den næppe ret længe.

Samlet set ser det altså ud til, at temperaturen ender pænt på den lune side af normalen for de kommende uger. Nedbøren bliver omkring eller lidt over normalen. Hvad der er normalt, ser du nederst på siden.

Uggerby Å i Nordjylland på en helt almindelig sommerdag i 2014. Foto fra samme punkt som det nedenfor; John Povlsen. Klik for stor version.

Uggerby Å i Nordjylland efter det massive regnvejr den 15. og 16. oktober 2014. Foto fra samme punkt som det ovenfor; John Povlsen. Klik for stor version.

Oktoberskovbund fra Marselisskoven. Foto Liselotte Kahns. Klik for stor version.

Tremånedersprognose for november, december og januar

Udsigt udsendt tirsdag den 14. oktober.

Den sidste efterårsmåned og de to første vintermåneder ser samlet set ud til at ende mildt; det vil sige 1-1½ grader over normalen. Vejrtypen styres af lavtryk, der kulminerer over den østlige del af Atlanten og De Britiske Øer og fortsætter ind over Skandinavien. Dermed er der lagt op til en generel lun strømning over landet fra vest og sydvest.

Især november ventes samlet set at blive lun med temperatur mellem 1 og 1½ grader over normalen, mens december og formentlig også januar nok holder sig op mod 1 grad over klimanormalen.

Fra sidst i november og især i december er der dog tiltagende risiko for, at vinden slår om i det kølige, østlige hjørne og giver os en kuldeperiode eller to. De bliver dog formentlig af begrænset varighed.

I den forbindelse er det værd at bemærke, at det for årstiden varme havvand omkring Danmark kan forstærke bygedannelsen. Især sidst i november og i december kan der opstå en hel del hagl- eller sludbyger, som kan være med torden. Senere på vinteren kan bygerne falde som potentielt kraftige snebyger, men det afhænger af den eventuelle kuldeperiodes varighed og intensitet. Generelt skal vi dog indstille os på overvejende ret mildt gråvejr samt nedbør lidt over normalen.

Fra sidst på julemåneden tiltager usikkerhederne omkring det samlede vejrbillede. Det kan derfor ikke helt udelukkes, at vi som så ofte set før får lukket delvist af for vestenvinden og oplever en kold januar. Det ved vi mere om i næste sæsonprognose den 11. december.

En nedbørdag er i 10 års normalen antallet af dage hvor der falder 0,1 mm nedbør eller mere. For 30 års normalerne er det antallet af dage hvor der falder 1 mm nedbør eller mere. Siden 2002 er antallet af solskinstimer blevet observeret ved hjælp af globalstrålingsmåling i stedet for ved hjælp af solautograf som tidligere.

Redaktion Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk
© DMI, 2014.

Medier kan kontakte energi- og erhvervsmeteorologerne via DMI's pressekontor på telefon 39 15 75 09.