twitter google+ facebook

Pollenkalender

Astma-Allergi Danmark og DMI ejer ophavsrettighederne til Pollenkalenderen. Ønsker du at bruge kalenderen, skal du forud kontakte Astma-Allergi Danmark.
Pollenkalender

Sådan læser du pollenkalenderen

Pollenkalenderen viser dig en gennemsnitlig pollensæson for de vigtigste allergifremkaldende pollen: el, hassel, elm, birk,græs og bynke. På kalenderen kan du se, hvor i sæsonen vi er. Er kurven stadig opadgående og bliver tykkere, kan du forvente flere pollen. Er kurven på vej ned og stregen tyndere betyder det, at vi højst sandsynligt er ovre det værste pollen-boom.

Pollenkalenderen er baseret på døgntallet, som er mængden af pollen pr. kubikmeter luft fra kl. 0.00 til kl. 24.00.

Fortsat flere pollen

Pollenkalenderen er baseret på 25 års data fra København fra 1985-2009. Den forrige kalender, der var baseret på 18 års data fra København fra 1984-2001, viste store ændringer i pollenmængderne og starttidspunktet for sæsonen. Særligt op gennem 1990’erne steg mængderne af birk og græspollen med mange hundrede procent, og starten af sæsonen for el, hassel og birk faldt tidligere på året end i 1980’erne. Det billede fortsætter med den nye kalender. For el, hassel, birk og græs er pollenmængderne generelt fortsat stigende og starten af sæsonen falder tidligere end før. Elm og bynke er de to pollentyper, som viser et fald i pollenmængderne. Pollensæsonen for elm er tilmed afkortet en smule.

Sæsonen for bynke starter nu tidligere, selvom mængderne af pollen er faldet over de senere år.

Fremtiden: Varmere klima vil forlænge pollensæsonen

Det varmere klima forventes at øge planternes vækstsæson med to måneder. Dermed vil vi også få en længere pollensæson pga. tidligere start af blomstring for hassel og el. Samtidig vil den totale mængde af pollen stige, og der vil komme flere dage med meget høje pollental. Hvis den invasive art bynke-ambrosie for alvor får fodfæste i Danmark, vil den forlænge pollensæsonen ind i september og oktober. Pollensæsonen for birk begynder allerede nu tre uger tidligere end dengang, de første pollentællinger blev en realitet. For træarterne el og hassel er sæsonstart helt op til fem-seks uger tidligere. Samtidig er mængden af pollen øget markant for bl.a. birke- og græspollen. Siden 2000 har vi desuden set en klar tendens til flere dage med meget høje pollental.

Vejret og pollen

Vejret har stor indflydelse på mængden af pollen i luften. I sæsonen vil en tør og solrig dag give mange pollen, mens regn og gråvejr vil give få eller ingen pollen i luften. Variationen i pollenmængderne fra år til år er påvirket af de meteorologiske forhold, men er også biologisk betinget. I praksis varierer pollensæsonen meget både fra år til år og fra dag til dag afhængig af vejret. Samtidig varierer pollenmængderne i løbet af et døgn. Der vil normalt være flest pollen i luften om eftermiddagen og færrest om natten. For bynke er der dog normalt flest pollen om formiddagen.

Dagens Pollental: Et her og nu billede

Hver dag i pollensæsonen offentliggøres Dagens Pollental. Pollentallet viser, hvor mange pollen der er registreret i en kubikmeter luft det foregående døgn. Pollentællere hos Astma-Allergi Danmark måler og tæller pollen i København og Viborg. Du kan finde Dagens Pollental på www.astma-allergi.dk og her på siden

Dagens Pollenvarsling: Hjælp til din planlægning

Får du pollen-problemer til et kommende firma-arrangement i det fri eller et udendørs sportsstævne? Skal du tage ekstra medicin med? Dagens Pollenvarsling hjælper dig med svar på dine spørgsmål. Pollenvarslingen er nemlig en udsigt for den forventede mængde pollen i det kommende døgn, og du kan bruge den som et redskab i din planlægning.

Du finder Dagens Pollenvarsling på www.astma-allergi.dk og her på siden

Ring og få råd

Ring til Astma-Allergi Danmarks telefonrådgivning og tal med fagfolk om at få hjælp i din hverdag med pollenallergi. Telefonen er åben alle hverdage og er gratis og for alle. Ring

43 43 42 99.

5 gode pollenråd

  • Husk din medicin
  • Tjek Dagens Pollental og brug Dagens Pollenvarsling til planlægning af næste dag
  • Tør dit tøj i tørretumbler i pollensæsonen
  • Vask eller skyl dit hår inden sengetid, så du ikke får pollen med i seng
  • Mindsk pollen i øjnene ved at bruge solbriller eller cykelbriller

Astma-Allergi Danmark
Universitetsparken 4
4000 Roskilde
Telefon 43 43 59 11
www.astma-allergi.dk

Danmarks Meteorologiske Institut
Lyngbyvej 100
2100 København Ø
Telefon 39 15 75 00