twitter google+ facebook

23½ graders mere sol siden solhverv

Her på DMI - og sikkert også mange andre steder - nyder vi foråret og de gradvist længere dage. Men så kom vi til at tænke… Hvor mange grader står Solen egentlig højere på himlen nu i forhold til vintersolhverv? Det er faktisk ret logisk.

Ja, det er nørdet, og ja, vi er nørder. Men her kommer det.

Centrum af Solen står direkte over den nedre vendekreds på 23½ grad S ved vintersolhverv. På det tidspunkt hælder Jordens akse væk fra Solen, og det, som ligger nord for det nordlige polarcirkel, ligger i mørke (ikke altsammen - men det er en anden diskussion).

På vores breddegrader kan Solen kun komme 10,8 grader over horisonten ved vintersolhverv, og derfor er dagslængden også kun 7 timer og en lille bid.

Solhøjden udregnet

Formlen for at udregne den maksimale solhøjde på den nordlige halvkugle er følgende:

Solhøjde = 90° - breddegrad + deklination.

Vi har i ovenstående brugt DMI’s position, så breddegraden er  ca 55,7155° og deklinationen er hældningen til Solen. Den er nemmest ved solhvervene, hvor den er henholdsvis plus og minus ca. 23½°

På en græsplæne står en golfspiller og skuer mod nord. Plænen er afgrænset af en linje, der markerer horisonten fra golfspillerens synsvinkel. De tre sole viser højden på himlen ved forskellige tidslige fixpunkter hen over året. Fra de tre sole løber linjer, der rammer horisonten og viser kompasretningen for solopgang og solnedgang. Grafik Bjarne Siewertsen.

På mandag er det astronomisk jævndøgn (ja, der er noget, som hedder horisontalrefraktion, men det skal vi ikke snakke om her), og det betyder, at Solen står direkte over Ækvator og i astronomisk henseende er nat og dag lige lange.

Og nu er solhøjden faktisk noget højere: 34,3 grader over horisonten og en daglængde lidt mere end de 12 timer. Det skyldes naturligvis, at den sydlige vendekreds ligger 23½ grad syd for Ækvator.

Men hvor er det så på vej hen, kunne man passende spørge. Solhøjden tager jo til, indtil vi kommer frem til sommersolhverv, hvor Solen snitter den nordlige vendekreds på 23½ grader N.

Ved sommersolhverv, hvor Solen kommer højest på himlen, er den helt oppe på 57,7 grader over horisonten, og til den tid hælder jordaksen ind mod Solen og giver blandt andet midnatssol nord for polarcirklen. Det skyldes naturligvis alt sammen, at den nordlige vendekreds igen ligger 23½ grad forskudt mod nord og dermed tilføjer lige så mange grader til solhøjden. 

Hos os betyder det også en dagslængde på 17½ time.

Den ekstra solhøjde sætter sit præg på dagen og på himlen. Foto Bjarne Siewertsen

Af Bjarne Siewertsen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 16. marts 2017, første gang publiceret 17. marts 2016

Tilmeld dig DMI's ugentlige, elektroniske nyhedsbrev
Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder