twitter google+ facebook

Vejrets detektiver: Sky snebyger på rad og række

Skyer skyr ingen midler for at forundre, forbløffe og fornøje. Disse gardinbærende af slagsen blev dog hurtigt afsløret som halve sommerlige snebyger

Tirsdag dukkede det samme motiv op i både indbakken hos DMI's kundeservice, på DMI's billedmail og på det sociale medie Twitter. I horisonten på samtlige fotos stod en række små skyer i positur og fremviste hvert deres halvt nedrullede gardin. Vejrets Detektiver tog sagen.

Kernen i Vejrets Detektiver er pensioneret grønlandsmeteorolog Leif Rasmussen og seniorklimatolog John Cappelen. De får overdraget sagen, når eksempelvis læserne af dmi.dk indsender billeder med 'mystiske' vejrfænomener, eller vi får spørgsmål af 'mystisk' karakter. Denne gang var der dog tale om en grænsende til kedelig hurtig opklaring.

Skyer med gardiner. Foto Ole Jørgensen.
Skyer med gardiner. Foto Peter Friis Rechnagel.

Skyerne stod pænt der på rad og række i horisonten. Foto Peter Friis Rechnagel.

Planløs sne

"Det, vi ser øverst, er altocumulus - en blandingsky af underafkølede vanddråber og iskrystaller", forklarer John Cappelen.

"Fra skyerne er der såkaldte faldstriber; altså et lodret eller skråt gardin af nedbør. På grund af skyernes højde i atmosfæren, er nedbøren formentlig sne. Men skyerne og deres nedbør er lidt sky af sig, og nedbøren har ingen planer om at nå jordoverfladen", forklarer klimatologen. 

Snekrystallerne fordamper altså simpelthen undervejs på deres tur ned gennem atmosfæren, så selv om det sner i højden, har der formentlig været helt tørt under skyerne. Havde snefaldet været kraftigere eller fugtigheden i den nedre del af atmosfæren højere, så ville der være faldet nedbør i form af regn. 

Før den skyldige kunne udpeges med sikkerhed, skulle atmosfærens tilstand på tidspunktet (mandag aften kort efter solnedgang) dog lige tolkes. Og under det arbejde opdagede Leif Rasmussen noget interessant på satellitbilledet fra et par timer tidligere. Her lå de små snebyger nemlig allerede pænt på rad og række ude over Nordsøen.

Omkring kl. 20 lå skyerne allerede pænt på rad og række et stykke ude over Nordsøen.

Sagen om de sky skyer med de halve gardiner slutter sig hermed til den lange række sager, som Vejrets Detektiver gennem tiden har opklaret.

Tilmeld dig DMI's ugentlige, elektroniske nyhedsbrev
Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder