twitter google+ facebook

Vendsyssel er vådest - og tørrest

Opdateret med friske tal mandag den 31. juli.

Der er 60 km fugleflugt og 112,8 mm nedbør til forskel på Skagen og Voerså

Danmarks vådeste vejrstation i juli ligger i Vendsyssel, i Frederikshavn kommune*. Det er Voerså Hede på Kattegatkysten 40 km nord-nord-øst for Aalborg, som til og med den 30. har modtaget hele 140,7 mm nedbør. Det er mere end dobbelt så meget som normalt i juli.

Danmarks tørreste vejrstation i juli ligger imidlertid også i Vendsyssel og i Frederikshavn kommune. Det er Skagen Fyr godt 60 km nord for Voerså, som i juli har modtaget 27,9 mm nedbør. Det er under halvdelen af det normale for måneden.

Nedbøren i det nordligste Jylland i juli 2017.

Regnvejr undgår Skagen

Voreså har altså fået 112,8 mm eller 5 gange så meget regn som Skagen på de 30 juli-døgn hidtil til trods for den begrænsede afstand mellem de to stationer.

Klimatolog John Cappelen fortæller, at det ikke er så tit, vi ser så kort afstand mellem vådest og tørrest.

Det KAN regne i Skagen, som Jørgen Muncks foto fra sommeren 2016 viser.

"Normalt oplever vi den slags markante forskelle mellem f.eks. det østlige og vestlige Danmark; ikke inden for samme landsdel", siger han.

Forklaringen er, at mange af julis større regnvejr lige præcis ikke er nået helt op til Skagen.

"Søndag den 23. var f.eks. temmelig regnfuld i Vendsyssel. Voerså fik 34,7 mm og de fleste stationer i regionen fik mere end 10 mm, undtagen Skagen. Her kom er der 0,2 mm", siger klimatologen.

* Tak til vores læser Alice Eriksen for at påpege, at ikke nok med at begge stationer ligger i Vendsyssel, de ligger også begge i Frederikshavn Kommune.

Af Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 28. juli 2017

Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder