twitter google+ facebook

En måneds regn på en 'sommer'-dag

Flere områder med intens regn bevægede sig søndag og søndag nat op over landet. Lokalt faldt der op til 66 mm, mens Danmark i gennemsnit fik 18,3 mm. Det svarer til 788 millioner tons vand på landsplan!

Søndag blev en pladdervåd dag mange steder i Danmark. Mest nedbør fik de ved Voerså Hede syd for Frederikshavn, hvor der faldt hele 66 mm. 66 mm er præcis den mængde, som Danmark normalt fik på hele juli måned i klimanormalperioden 1961-1990.

Nedbøren søndag og frem til kl. 10 mandag formiddag. Grafik John Cappelen.

788 millioner tons

Også Danmark som helhed fik en betragtelig mængde nedbør. I gennemsnit modtog landet 18,3 mm under regnvejret. Heraf faldt de 17,6 mm i løbet af søndagsdøgnet. Det svarer til op mod to store gulvspande vand på hver eneste kvadratmeter, 20 tons vand i en almindelig villahave eller 788 millioner tons samlet set for nationens 43.100 kvadratkilometer.

Enkelte steder faldt nedbøren så tungt, at der var tale om decideret skybrud, hvor der kommer mere end 15 mm nedbør på 30 minutter. Over større områder blev kriteriet for kraftig regn overskredet; dvs. at der kom over 24 mm på 6 timer.

Inden søndagens regnvejr havde juli været relativt nedbørfattig med godt 30 mm som landsgennemsnit frem til og med lørdag den 22. Følgeligt var det såkaldte tørkeindeks ganske højt mange steder, men det blev der ændret på, som grafikkerne nedenfor viser. 

Tørkeindeks før søndagens store regnvejr.
Tørkeindeks efter de store nedbørmængder søndag. Bemærk, at nedbøren, der faldt i mandagsdøgnet, endnu ikke er indregnet.

Af Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk
Data John Cappelen

© DMI, 24. juli 2017

Tilmeld dig DMI's ugentlige, elektroniske nyhedsbrev
Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder