twitter google+ facebook

Workshop: Hvad kan gratis data fra rummet gøre for dig?

Sentinel-2a blev sendt op den 23. juni 2015 og i marts følger makkeren Sentinel-2b efter. For hver satellit, der bliver sendt op, bliver Copernicus' dækning af Jorden bedre og mere detaljeret; en dækning du nu kan få adgang til. Foto ESA.
En Sentinel-2-satellit på arbejde.

Astronaut Andreas Mogensen indleder, når alle med interesse for satellitdata inviteres til workshop om udnyttelse af Copernicus-programmet den 9. marts

Myndigheder, virksomheder, forskere og studerende inviteres til workshop den 9. marts 2017 i Aarhus om EU-kommissionens jordobservationsprogram Copernicus. Copernicus øger hele tiden mængden, kvaliteten og leveringstiden af frit tilgængeligt data om atmosfære, hav, land og klima.

De fleste data skal bearbejdes og tilpasses lokale forhold, men det er en række danske virksomheder og myndigheder allerede i fuld gang med. Mange flere kan dog være med - og endda tjene penge på det. På workshoppen kan du høre hvordan. Der er tilmeldingsfrist 7. februar.

Satellitter skal udnyttes fuldt ud

DMI er naturligvis også på plads; blandt andre med Matilde Brandt Kreiner - projektleder på DMI's leverance af satellit-baserede hav- og is-produkter i Copernicus Marine Environment Monitoring Service (CMEMS).

"Jeg er med for at tilbyde DMI's store ekspertise i at skabe værdi for brugerne fra satellitdata. Vi er supergode til at omsætte data til nyttige produkter og viden om vejr, hav, is og klima. Det skal vi selvfølgelig signalere til brugerne og mulige offentlige og private samarbejdspartnere", siger hun.

Matilde Brandt Kreiner påpeger vigtigheden af, at udnytte satellitterne fuldt ud.

"Det er ikke gratis at sende satellitter op, så når de er der og sender data, skal vi have så meget valuta for pengene som muligt", siger hun.

Sentinel kaster lys over land

Copernicus-data fra Europas flåde af Sentinel-satellitter giver forskerne mulighed for at se, hvad der foregår omkring os i en langt højere tidslig og rumlig opløsning end tidligere.

"I Arktis, som jeg og mine kolleger beskæftiger os med, giver de så at sige lys over land, hvor vi før var holdt hen i mørke uden data pga. manglende infrastruktur", fortæller hun.

"Det lækreste eksempel er den optiske sensor på Sentinel-2A, som giver både os og brugerne billeder af vores klode i ti-meters opløsning. Alle kan se, hvad der foregår, når der ikke er skyer".

Sentinel-2B - den femte Sentinel-satellit - bliver efter planen sendt op den 7. marts, og så har forskerne og alle andre brugere adgang til endnu flere data. Satellitter har været brugt til at observere Jorden i årtier, men Copernicus leverer hidtil uset gode og lange tidsserier.


Workshoppen indledes for øvrigt af den eneste dansker, der har set Jorden med egne øjne fra satellit-højde: ESA-astronaut Andreas Mogensen.

Det detaljerede program for workshoppen er netop offentliggjort. Præsentationerne holdes på enten dansk eller engelsk. Du finder program, tilmelding m.m. under 'Værd at Vide' til højre.

Matilde Brandt Kreiner kan kontaktes via DMI's pressetelefon på 39 15 75 09 eller kommunikation@dmi.dk

Teksten er delvist baseret på nyhed fra

Niels Hansen

DMI, 23. januar 2017

Tilmeld dig DMI's ugentlige, elektroniske nyhedsbrev
Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder