twitter google+ facebook

Tal på blæsevejret

DMI’s klimatologer har sat tal på de seneste dages blæsevejr, som flere steder har ført store vandmængder indover landet.

”Tirsdag og onsdag blev to blæsende dage. Thyborøn toppede som det mest forblæste sted med en 10-minutters middelvind på 24,5 m/s.  Da der også blev målt relative høje vindhastigheder andre steder på Vestkysten, kunne blæsevejret klassificeres som den allermindste storm på stormskalaen, altså en lille klasse 1 storm,” siger klimatolog Mikael Scharling.

Grafik Mikael Scharling.
Grafik Mikael Scharling.


Orkan i vindstød

”Natten til onsdag var der orkan i vindstødene ved den jyske vestkyst, hvor højeste vindstød blev målt til 33,2 m/s i Thyborøn, og i forbindelse med en kraftig byge på Rømø blev registreret 37,5 m/s,” fortæller Mikael Scharling.

”Tirsdag og onsdag passerede regnvejr Danmark, og på vestsiden af det tilhørende lavtryk kom der en strømning af kold, ustabil luft fra nord og nordøst. Vindfeltet over Kattegat pressede vandet mod syd.  Tilsvarende pressede kraftig vind fra den centrale Østersø mod syd og sydvest. Resultatet var forhøjet vandstand i Vestlige Østersø, Lillebælt og Storebælt, og Stormrådet har torsdag erklæret stormflod,” fortæller DMI’s beredskabschef Knud-Jacob Simonsen.

Læs mere om stormflod på Stormrådets hjemmeside

Af Pia Svejgaard

© DMI, 4. januar 2017

Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder