twitter google+ facebook

Tirsdag byder på en sommerdag - bliver det årets sidste?

Sommer ved Blokhus. Foto Naja Basu.

Sommervarm tirsdag rokker ikke ved mager sommerdagshøst

Varm luft pumper op over Danmark de næste par dage, og tirsdag kommer vi formodentlig lige over 25 grader, som definerer en meteorologisk sommerdag. Selv om det meste af landet får pæne temperaturer over 20 grader, bliver det nok kun sønderjyderne, som når op over de magiske 25 grader.

Sommeren 2017 har ellers ikke leveret mange sommerdage. Kun 11 er det foreløbig blevet til, og så medregner vi endda de tre sommerdage, som kom i maj måned. Siden 2011 har vi ellers været vant til at have mindst 24 meteorologiske sommerdage, og i 2014 fik vi hele 40 af slagsen. 

Antal årlige meteorologiske sommerdage i perioden 2011-2017. Grafik klimatolog Mikael Scharling.

Kølig sommer - men ikke hvis vi kigger en smule tilbage

Middeltemperaturen for sommeren i 2017 ender formodentlig på 15,4°C. Det er en anelse over klimanormalen (1961-1990) på 15,2°C, men alligevel et stykke under seneste dekadenormal (2006-2015) som lyder på 16,1°C.

Sommeren har altså ikke været speciel kold sammenlignet med klimaet sidst i det 20. århundrede, men dog koldere end vi har været vant til de sidste år. Det er nok det sidste, der gør sig gældende, når mange vil huske tilbage på sommeren 2017 som kølig.

Sommerdagen tirsdag ser ud til at blive en enlig svale, og en sådan giver som bekendt ingen sommer. Allerede natten til onsdag passerer en koldfront fra vest, og så er vi tilbage i det halvkølige og ustadige vejrmønster med spredte byger og temperaturer mellem 15 og 20 grader. Der er heller ikke på længere sigt udsigt til sommervarme til danskerne - efteråret nærmer sig.

Af Henning Gisselø, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 28. august 2017

Tilmeld dig DMI's ugentlige, elektroniske nyhedsbrev
Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder