twitter google+ facebook

Parkeret regnvejr indeholder en måneds nedbør

Opdatering lørdag eftermiddag: Regnen beskrevet nedenfor kom og er gået igen. På de godt 1½ døgn faldt der over 30 mm en del steder på Sjælland med 31,8 mm v. Holbæk som den største nedbørsum. I Københavnsområdet kom der lokalt 25 mm fra midnat og frem til midt på formiddagen lørdag. Data og grafik Mikael Scharling.

Oprindelig nyhed

En tung byge ruller ned over Øresund ved Skodsborg den 26. april 2017. Foto John W. Christensen.

Der ligger op til en måneds nedbør og venter i skyerne fredag og lørdag. Derefter ser det noget mere fornuftigt ud - i al fald i forhold til det vejr, vi har vænnet os til i april

Et lavtryk med tilhørende frontzone er den primære vejr-leverandør til Danmark de kommende dage.

”Frontzonen parkerer over Danmark. Samtidigt har vi et lavtryk over den vestlige del af landet”, siger torsdagens vagtchef Jesper Eriksen.
"Til sammen giver det os en blanding af regn og byger. De største nedbørsmængder ender i København og Nordsjælland samt i Nordjylland. Byger kan dog levere våde overraskelser andre steder i landet. Nådigst slipper Bornholm, der måske ikke engang få en dråbe".

Lokalt falder en måneds nedbør

Hovedparten af nedbøren falder mellem fredag morgen og lørdag middag.

”Jeg forventer mellem 10 og 20 mm i København og Nordsjælland. Lokalt kan der falde op til 30 mm, hvor bygerne er særligt energiske”, siger meteorologen.

30 mm er en betragtelig nedbørmængde i foråret, som er vores klart tørreste årstid. I den nyeste vejrdekade fra 2006 til 2015 er gennemsnittet for hele april i Danmark faktisk 30 mm. Lokalt falder der altså op til en måneds nedbør under regnvejret.

Fredag ligger lavtrykket og frontzonen over Danmark

Fordi regnvejret går i stå, er nedbørmængderne dog fortsat noget usikre, forklarer Jesper Eriksen.

”Lægger frontzonen sig blot en smule anderledes, end modellerne forudsiger, så kan Nordjylland få noget mere end det ser ud til i prognoserne torsdag eftermiddag. Nedbøren, der skal falde i København, kan også risikere primært at ende i Øresund eller over hos svenskerne”.

Vagtchefen opfordrer til, at man holder godt øje med både Byvejr og regionaludsigter på dmi.dk.

På bagsiden af uvejret sker der imidlertid noget. Søndag stiger temperaturen op til 13 grader, og vi får solen at se. Og det er blot starten på en periode med noget bedre vejr, end vi har måtte vænne os til i april. Temperaturerne bliver ikke imponerende, men det holder stort set tørt og Solen dukker frem de fleste dage. Ifølge månedsprognosen bliver det pænere vejr hængende mindst en uges tid.

Af Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 27. april 2017.

Tilmeld dig DMI's ugentlige, elektroniske nyhedsbrev
Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder