twitter google+ facebook

Oktober halverer og fordobler vejret

Dobbelt nedbør og halveret sol og varme - det er oktober sammenlignet med september

Et - om ikke andet - sjovt forhold har udviklet sig mellem oktober 2016 og dens forgænger september 2016. Det fortæller klimatolog Mikael Scharling

"Sammenligner vi de to første efterårsmåneder; altså hvad september endte med, og hvad vi forventer oktober lander på, er temperaturen og solskinnet 'halveret' fra hhv. 16 til 8°C* og fra 200 til 100 timer. Nedbøren derimod er fordoblet fra 30 til 60 mm", siger klimatologen.

Lidt mere præcist forventer DMI, at oktober lander på 8,8°C, 73 millimeter nedbør og 80 timers sol. Til sammenligning endte den sommerlige september på 16,2°C, 35 millimeter og 201 soltimer.

September bød på 'lange, lyse sommeraftener', selv om de lå lidt tidligere på døgnet, end vi er vant til. Foto Marianne Nysted.
Oktober bød på skyer og ikke mindst tåge - kølige nætter og masser af vind fra nordøst, der bragte den begyndende kontinentale vinterkulde frem til Danmark. Foto Svend Aage Mai.


* Klimatologen er naturligvis til fulde klar over, at det er uvidenskabeligt at betragte en fysisk parameter som temperatur ud fra et relativt arbitrært nulpunkt sat ved den næææsten tilfældige Celcius-skalas 0°C.

Af Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 28. oktober 2016, opdateret den 31. med nye tal for oktober

Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder