twitter google+ facebook

Se fremtidens klima i øjnene på verdens vejrdag

Den verdensomspændende Meteorologiens Dag sætter i år klima på dagsordenen. Budskabet er enkelt: Fremtidens klima bliver kun varmere, tørrere og vådere.

På Meteorologiens Dag den 23. marts sætter WMO fokus på fremtidens klima. Du kan læse mere på WMO's hjemmeside ved at klikke på billedet.

Vi skal se fremtidens klimaforandringer i øjnene, lyder det fra den meteorologiske verdensorganisation WMO, der på Meteorologiens Dag den 23. marts sætter fokus på fremtidens klima med titlen: ”Hotter, Drier, Wetter. Face the future.”

Ifølge WMO udgør ekstremt vejr så som hedebølger, tørke og voldsomme regnskyl i langt højere grad verdens fremtidige vejr. Årets tema på dagen har derfor til formål at fremhæve seneste fremskridt inden for klimavidenskab samt at sætte fokus på, hvad vi skal gøre for at begrænse fremtidige klimaforandringer, herunder hvilken betydning den globale klimaaftale, som verdens nationer aftalte i Paris i december sidste år har for vores fremtid.

Den meteorologiske verdensorganisation

WMO blev oprettet i marts 1950 som afløser for Den Internationale Meteorologiske Organisation fra 1873 og har 191 medlemsstater og territorier som medlemmer. WMO er en særorganisation under FN, der fastsætter normer og retningslinjer for det internationale samarbejde, som blandt andet omfatter de globale observations- og kommunikationssystemer.

DMI er medlem af WMO for Rigsfællesskabet og bidrager dermed til det globale observationsnet og monitering af klimaudviklingen. Vi er forpligtet til at opretholde observationsstationer i Danmark og Grønland og på Færøerne, som vi har en særaftale med, samt at deltage i den internationale udveksling af observationsdata.

Danmark har været med i det internationale meteorologiske samarbejde siden starten i 1873.

Chef for Forskning og Udvikling Katrine Krogh Andersen. Foto Palle Bo Nielsen, DMI. Klik for større version.

DMI's rolle i WMO

”WMO spiller også en vigtig rolle på forskningsområdet. Udover WMO’s ansvar for globale meteorologiske målinger fungerer WMO blandt andet som moderorganisation for FN’s klimapanel sammen med FN's organisation for miljø (UNEP). DMI’s forskning understøtter WMO’s tiltag inden for klima- og meteorologisk forskning samt ekspertgrupper på det arktiske område,” lyder det fra Katrine Krogh Andersen, som er chef for DMI’s afdeling for Forskning og Udvikling. 

Verdens vejrrekorder

I forbindelse med Meteorologiens Dag har WMO udgivet en brochure, hvori du kan læse mere om meteorologi i et klimaperspektiv. Links til denne samt til den officielle hjemmeside for Meteorologiens Dag, hvor du kan se mange af verdens vejrrekorder for 2015, finder du under 'Værd at vide' øverst til højre.

Af Marianne Brandt, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 23. marts 2016

Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder