twitter google+ facebook

Hårdtarbejdende havsatellit fejrer verdens vanddag i rummet

FN har udnævnt den 22. marts til verdens vanddag, og i år er temaet 'vand og job'. Det fejrer vi med en lille video, der viser, hvor hårdt den nyopsendte satellit Sentinel-3 arbejder for at levere data til alle os og alle jer, der arbejder med vand. Videoen er på engelsk, men de charmerende tegninger taler langt hen ad vejen for sig selv. God fornøjelse.

Copyright 2016, ESA

Om Sentinel-3

Sentinel-3 blev sendt op med et ombygget atommissil fra kosmodromen Plesetsk 800 kilometer nord for Moskva på en frostkold, overskyet aften den 16. februar i år.

Sentinel-3 er primært, men ikke udelukkende, en havsatellit. Den måler blandt andet: vandstand, bølgehøjde, havtemperatur, algeopblomstringer og vandforurening. Dertil kommer landtemperatur, istemperatur, vegetation, naturbrande og luftforurening. Med den vifte af anvendelser har forskerne store forventninger til Sentinel-3, der har nogenlunde samme størrelse, form og vægt som en mindre kassevogn.

Sentinel-3 er en del af Copernicus-programmet, som finansieres, koordineres og styres af EU. Rumdelens observationsprogram udvikles af den europæiske rumorganisation ESA, mens den daglige drift varetages af Europas organisation for udnyttelse af meteorologiske satellitter EUMETSAT. DMI er Danmarks største bruger og distributør af satellitdata.

Sentinel-3's forventede levetid er 7 år med brændstof til yderligere 5. I efteråret 2017 får den hjælp til sit arbejde af Sentinel-3B og inden 2020 af Sentinel-3C.

Der er meget mere om Sentinel-3 og verdens vanddag i 'Værd at Vide'-boksen til højre.

Af Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 22. marts 2016.

Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder