twitter google+ facebook

Global hedetur: Februar slår alle rekorder

Februar 2016 blev den varmeste måned, der er målt på kloden. Og det skete med så stor margin, at DMI måtte ændre i sin farveskala for at kunne vise det. Dermed er den globale varmerekord slået fem måneder i træk.

Februar 2016 var langt den varmeste måned, der er målt på kloden. Det fastslår NASA/GISS i USA, der som de første kom med deres bud på februar-temperaturerne. Målingerne går tilbage til midten af 1800-tallet.

Ifølge amerikanerne var februar 2016 globalt hele 0,92°C varmere end gennemsnittet for perioden 1981-2010. Det er hele 0,47°C varmere end den næstvarmeste februar fra 1998!

Landmasserne opvarmes hurtigere end oceanerne på grund af oceanernes store varmekapacitet. Temperaturerne for land og ocean (tynde linjer), tiårige middelværdier (tykke linjer) og forskellen mellem de to tykke linjer som farvet flade.

Femte rekord i træk

Ser vi kun på landområder, var afvigelsen fra gennemsnittet hele 1,15°C. Dermed bryder måneden en usynlig grænse ved at være den første, der er mere end 1°C varmere end gennemsnittet 1981-2010. Og også her er 1998 forvist til andenpladsen med en kæmpeforskel på 0,50°C.

Når 1998 er et interessant sammenligningsgrundlag for 2016, så er det fordi begge år var under indflydelse af meget kraftige El Niño-hændelser. Du kan læse mere om El Niño i Værd at Vide-boksen til højre.

Den rekordvarme februar betyder desuden, at vi nu fem måneder i træk har sat ny rekord for 'den varmeste måned nogensinde målt'.

Temperaturfordelingen på kloden i februar 2016. Det er usædvanligt varmt på verdensplan.

Ekstrem varme i nord

Ser vi på verdenskortet, er det tydeligt, at der kun er isolerede regioner, hvor temperaturen i februar lå under gennemsnittet for 1981-2010. Det drejer sig f.eks. om sydvest og sydøst for Grønland, over Kamtjatka og i Antarktis.

Derimod var oceanerne - igen - meget varme. En stor del af det østlige, tropiske Stillehav var således mere end 2°C varmere end normalt. Varmt var det også over USA, dele af Afrika, Australien og Europa.

Allermest iøjnefaldende er dog den ekstreme varme over Arktis. I Alaska var det mere end 6°C varmere end gennemsnittet 1981-2010, i Nordvestsibirien mere end 10°C.

På DMI har vi derfor - selv om vi har gjort det én gang for ganske nylig - måtte ændre farvekodningen i grafikken ovenfor for at overhovedet kunne vise temperaturafvigelserne.

Af Martin Stendel

Redaktion Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 14. marts 2016

Tilmeld dig DMI's ugentlige, elektroniske nyhedsbrev
Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder