twitter google+ facebook

Kloden i april: køligere, men stadig rekordvarm

Den globale temperatur faldt en smule i april i forhold til de foregående måneder. April 2016 er dog stadig den varmeste april målt på Jorden.

På DMI holder klimaforsker Martin Stendel løbende øje med den globale temperatur som en del af sit arbejde. Søndag oplyser han, at apriltallene fra det amerikanske forskningscenter NASA/GISS nu er tilgængelige.

"April 2016 blev 0,32 grader varmere på kloden, end nogen anden april vi har målt", fortæller han. Den tidligere rekord var fra 2014.

Måneden blev samtidigt den tredjevarmeste overhovedet i måleserien, der går tilbage 1880.

"April 2016 deler tredjepladsen på listen over de varmeste måneder på kloden med januar 2016 - kun overgået af februar og marts 2016", siger Martin Stendel.

Grafikken viser temperaturen på kloden for hver enkelt måned de seneste ca. 25 år. De 3 forskellige farver markerer 3 tilstande, som det centrale, tropiske Stillehav naturligt svinger imellem, nemlig El Niño, neutral og La Niña, og som påvirker den globale temperatur. Klik for stor version.

2016 på vej mod rekordvarme

Klodens fire varmeste måneder ligger altså alle i 2016. Efter den rekordvarme marts, slog Martin Stendel fast, at året er startet ekstremt varmt, og at det øger sandsynligheden for, at 2016 sætter ny global temperaturrekord.

Selv om 2016 er på vej mod at blive klodens varmeste år, forventer Martin Stendel dog, at den globale temperatur er faldende over de kommende måneder. Det skyldes, at El Niño - en naturlig og cyklisk variation i temperaturen af overfladevandet i Stillehavet - er ved at gå i sig selv. El Niño har været medvirkende til den ekstreme varmeboble, vi har set det seneste års tid. 

Sammen med Martin Stendel kigger vi i den kommende uge på forventningerne til El Niño'en og dermed på dens direkte indflydelse på de globale temperaturer.

Der er meget mere om klodens temperatur, El Niño og den globale opvarmning i 'Værd at Vide' til højre.

Af Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 15. maj 2016

Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder