twitter google+ facebook

Kære Emma – ingen grund til at frygte vejret

DMI’s redaktion har modtaget et brev fra 8-årige Emma. Hun skriver: 

Kære vejrudsigt

Jeg skriver til jer, fordi jeg er meget bange for tornadoer, orkaner og tsunamier. Jeg er bange hver nat, når jeg skal sove. Jeg er bange for, at det kommer om natten, når jeg sover, og at det kommer og ta’r os og skiller os fra hinanden.

Kommer de i Danmark?

Kan den skille mit hus fra hinanden?

Er det farligt at være ovenpå, når det sker? Jeg har værelse ovenpå, og vi har ingen kælder.

Kan orkanen tage mig ud af vinduet?

Skal man gå ud af bilen, når der kommer en orkan, tornado eller tsunami?

Hvor tit sker det i Danmark?

Er det farligt at rejse til andre lande, hvor det sker?

Emmas tegning.

Kære Emma

Tak for dit brev og for din fine tegning.

Allerførst. Danmark er et af de sikreste lande i verden, når det drejer sig om voldsomt vejr. Det er meget sjældent, at vi får rigtigt farligt vejr i Danmark – og politi og redningsfolk er altid godt forberedte, hvis det skulle ske. Der sidder altid et hold af meteorologer og overvåger vejret. Skulle der være noget farligt på vej, så er vi godt forberedte. Det er altså ikke noget, som almindelige mennesker som du og jeg skal bekymre os om. Hvis man opfører sig fornuftigt, når vejret er voldsomt, og ikke går ud i det, så er der som regel ingen fare.

Tornadoer har vi faktisk ikke i Danmark. Tornadoer kan man især finde i USA, hvor de kan lave stor skade og er ret farlige. I Danmark har vi kun tornadoens lillebror, som vi kalder en skypumpe. Skypumper er normalt ufarlige og gør sjældent mere skade end at vælte havemøbler og hvirvle støv og blade op i luften. De er til gengæld flotte at kigge på. Især sidst på sommeren kan man være heldig at se skypumper ude over havet. Læs mere om skypumper

Vi bor langt fra de steder, hvor tsunamier bliver dannet. Store jordskælv kan danne tsunamier, men i Danmark har vi kun meget små jordskælv, som ikke kan lave en tsunami. Læs mere om tsunamier

I Danmark blæser det tit, men det er kun sjældent, at det blæser så meget, at vi får en orkan. Når det blæser med orkanstyrke, er det farligt at være udenfor, fordi træerne kan vælte og mange ting bliver blæst rundt i luften og kan være farlige at få i hovedet. Det er derfor det sikreste at holde sig indenfor og ikke gå ud når det stormer. Heldigvis er husene i Danmark næsten altid bygget så stærke, at de ikke går i stykker, når det blæser rigtigt meget. Læs mere om orkaner

Når du rejser ud i verden, så er det altid en god idé at finde ud af, om der plejer at være farligt vejr. Og lige som hjemme i Danmark – lytter du til myndighederne og lokalbefolkningen og opfører du dig fornuftigt, så er du som regel sikker.

Med venlig hilsen

Meteorolog og vagtchef Henning Gisselø

Danskerne risikoopfattelse er netop blevet undersøgt af Beredskabsstyrelsen. Klik på grafikken for at komme til baggrundartiklen.

Ekstremvejr bekymrer

Emma er ikke den eneste, der bekymrer sig om vejret. Beredskabsstyrelsen har for nyligt undersøgt, hvad danskerne opfatter som risici. 35 procent af danskerne i undersøgelsen er bekymrede eller meget bekymrede for, at ekstremt vejr (som orkaner, snestorme eller oversvømmelser) rammer landet inden for fem år.

Dermed placerer vejret sig som nummer 2 på listen over hændelser, som flest danskere opfatter som en risiko.

”Og statistisk set, at så ekstremt vejr da også en risikofaktor i Danmark – og det er jo på forskellig vis noget, vi oplever i ny og næ,” siger fungerende beredskabschef på DMI, Søren Olufsen. ”Det er dog ikke noget, vi behøver at bruge meget krudt på til dagligt,” siger han.

”Vi har farligt vejr i Danmark, men i vid udstrækning har vi også indrettet vores samfund på det. Beredskabet – og heriblandt DMI – er altid klar til at rykke ud og mindske effekterne af farligt vejr, og opfører man sig som borger fornuftigt og følger myndighedernes anbefalinger, så er der reelt ingen fare på færde.”

Noget af det farligste vejr, vi har i Danmark, er faktisk glatføre. På kolde, glatte morgener kan det være næsten umuligt at se, hvor vejene er glatte.

Af Bjarne Siewertsen, kommunikation@dmi.dk 

© DMI 23. maj 2016

Tilmeld dig DMI's ugentlige, elektroniske nyhedsbrev
Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder