twitter google+ facebook

Snedræbernes most-wanted liste

Det er koldt, og der er nedbør i sigte de kommende dage - sne. Nogle synes, at sne er det bedste i verden, andre var den gerne foruden. Vi ved alle sammen godt, at sneen er et forbigående fænomen, men forsvinder den kun, når temperaturen kommer over frysepunktet? Svaret er nej.

Der er faktisk flere måder, sne på jord, gader, stier og stræder kan blive ryddet af vejen. Vi har samlet de værste snedræbere her. Kendetegnet ved dem er, at de ofte arbejder sammen.

Vand kan forekomme på tre tilstandsformer: gas (damp), flydende og fast.
  •  Den mest effektive snedræber er regn. Er luften over jordhøjde bare lige på den anden side af frysepunktet, så nedbøren falder som regn, så er vand faktisk utroligt effektivt til at smelte sne. Så længe at regnen ikke er underafkølet - altså under frysepunktet med på flydende form - vil regnen smelte den sne, som den rammer.
  • En anden måde at få sneen væk er ved en temperaturstigning. Ofte stiger temperaturen i Danmark ikke så hurtigt, og frem for alt stiger temperaturen kun langsomt i jordhøjde, hvor sneen lægger sig. Derfor er en temperaturstigning ikke den mest effektive snerydder, selvom den får løst opgaven til sidst.
  • Så er der sublimation. Sublimation forekommer, når sne (eller is) går direkte fra fast form til dampform. Det sker, når luften omkring sneen har plads til mere væske, end den umiddelbart indeholder. Når luften er tør - uanset temperatur - så kan sneen sublimere direkte ud i luften uden at smelte først. Det er fænomenet, vi tydeligst ser, når sne på mystisk vis forsvinder på solrige frostdage.
  • Sidst - men ikke mindst - så kan vi jo snyde, hvis vi gerne vil have sneen til at forsvinde. Og snyderiet er jo sat i system i Danmark. Med glatføreberedskabet går kommunerne foran med at smide saltopløsninger på både sne og is. Ved at sprede salt på stier, veje og fortov sænker vi frysepunktet for vand, og sneen kan ikke holde sig på fast form.

Er du en af de, som nyder det hvide drys? Nyd det, mens det er der.

Af Bjarne Siewertsen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 13. januar 2016

Tilmeld dig DMI's ugentlige, elektroniske nyhedsbrev
Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder