twitter google+ facebook

Så tyk er isen hos dig (måske)

...som at vente på juleaften uden at vide, hvor længe der er til... Foto søndag den 17. januar 2016 ved Haderslev, Jesper Arkil. Klik for stor version.

Siden den 14. januar har frosten haft godt fat i landet. Det betyder, at isen vokser på søerne, men ikke i det tempo skøjteglade danskere ønsker det.

Frostgrader er lig med is på de danske søer, og frostgrader har det mest af landet haft i døgndrift siden den 14. januar.

Men før du må betræde isen iført sko eller skøjter, skal den erklæres 'sikker' af din kommune. For mange af os er det som at vente på juleaften, bare uden at vide hvor længe der er til. Det er slemt!

For i det mindste at give os lidt at planlægge efter, har DMI's klimatolog Mikael Scharling tirsdag beregnet, hvor tyk isen ca. er rundt om i landet. Hans dom er deprimerende.

De heldigste er halvvejs

"Der er langt igen til de 13 centimeter, der normalt får kommunerne til at sætte færdsel-på-isen-tilladt-skiltene op", siger han.
"Isen har vokset sig tykkest i nord - på Sjælland og i Jylland. Enkelte steder viser beregningerne en tykkelse lige over 6 centimeter, men dermed er vi altså kun godt halvvejs til en officiel åbning".

Beregnet istykkelse på danske søer tirsdag den 19. januar 2016. Kortet er kun vejledende og må ikke tages som grundlag for færdsel på isen. Grafik Mikael Scharling.

I sin udregning har Mikael Scharling benyttet en svensk tommelfingerregel, der siger, at isen vokser 0,1 millimeter pr. grad pr. time. Han forklarer, at reglen udspringer fra studier af store og dybe søer og derfor kun giver os et fingerpeg om forholdene i Danmarks typisk mindre vandmasser.

"Den aktuelle istykkelse kan variere meget. På små, lavvandede søer kan den være noget højere, end beregningen angiver, fordi vandmassen afkøles hurtigere og dermed hurtigere danner is. På større søer, dybere søer og særligt på søer med gennemstrømning kan det forholde sig modsat, så istykkelsen visse steder er væsentlig mindre, end beregningen angiver", siger klimatologen.

Han understreger, at hans beregning kun fortæller os ca; 'hvor langt der er til juleaften' rundt om i landet - og at du lige meget hvad aldrig må gå ud på en sø, der ikke er åbnet af myndighederne.

Har kan du læse mere om de faktorer, der styrer istykkelsen.

Af Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 19. januar 2016

Tilmeld dig DMI's ugentlige, elektroniske nyhedsbrev
Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder