twitter google+ facebook

Front giver omslag og måske isslag

En front med nedbør passerer landet fredag aften og natten til lørdag.  Med fronten følger et omslag i vejret til mere lunt og fugtigt, og på overgangen mellem de to vejrtyper kan vi en overgang få isslag.

"Det kan potentielt blive en farlig vejrsituation tidligt lørdag morgen i det centrale af landet," siger vagtchef Thyge Rasmussen.

Når fronten rammer landet i løbet af fredag aften og natten til lørdag, vil nedbøren visse steder kunne give basis for den farligste vejrtype, vi kender på vores breddegrader: Isslag."

Tidligere på dagen havde prognoserne isslag til at ramme det sydvestligste af landet. 

Isslag dannes, når nedbør passerer gennem et luftlag med temperaturer over frysepunktet, mens temperaturen i de lavere luftlag fortsat er under frysepunktet. Herved kan regndråberne, efter de er smeltet på ny blive afkølet til under frysepunktet. Når de underafkølede regndråber rammer overflader, vil de øjeblikkeligt fryse og lægge sig som et ispanser, der kan være næsten usynlig - men ufatteligt glat.

Isslag kan glasere kolde overflader, og selvom det kan være smukt, så er det potentielt farligt. Foto Lotte Sønderby Madsen.

Og selv om temperaturen i to meters højde stiger til over frysepunktet, vil mange overflader stadig have en temperatur, som er under frysepunktet. Så selv om nedbøren falder som slud eller regn, kan der, når nedbøren rammer den frosne jordoverflade, blive dannet et lag af is.

"Isslaget vil være meget lokalt," siger Thyge Rasmussen. "Derfor, pas på i varslingsområdet, hvis I er ude tidligt lørdag morgen."

Af Bjarne Siewertsen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 22. januar 2016. 

Tilmeld dig DMI's ugentlige, elektroniske nyhedsbrev
Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder