twitter google+ facebook

2015: Klodens varmeste år med hele 10 rekordmåneder

Temperaturen i december fra 1890 til 2015. Grafik JMA. Klik for stor version.
Temperaturafvigelser i december 2015 i forhold til gennemsnittet 1981-2010. Klik for stor version. Læg mærke til den ekstreme varme over Europa, dele af Asien og Nordamerika samt El Niño-varmen som en pøl i det tropiske Stillehav. Aldrig tidligere - siden begyndelsen af registreringerne i 1891 - har en måned været så varm i forhold til gennemsnittet. Den rekord sad november 2015 på, men altså blot i én måned.

2015 blev et varmt år på planeten Jorden. Rekordvarmt, faktisk. Og 10 af årets 12 måneder blev de varmeste nogensinde målt. Årsagen er den globale opvarmning med lidt hjælp fra det naturlige klimafænomen El Niño.

December 2015 blev den varmeste måned, der er målt. Det viser foreløbige tal fra Japan Meteorological Agency (JMA). De er som regel de første, der kommer med et bud på, hvor varmt det har været. Ifølge JMA var december 2015 hele 0,67°C varmere end december-gennemsnittet for perioden 1981-2010. Den overgår dermed den tidligere rekord for december med ikke mindre end 0,34°C.

Ser vi på den globale fordeling af temperaturer i december, var det betydeligt varmere end gennemsnittet næsten over hele kloden. Ekstrem varme blev bl.a. observeret over Europa, Nordasien, det østlige Nordamerika samt i dele af Sydamerika, Australien og Afrika. Også oceanerne var meget varme - specielt i det tropiske, østlige Stillehav. Her observerer forskerne lige nu den kraftigste El Niño, der overhovedet er målt. Kun et sted var december koldere end gennemsnittet; nemlig omkring Grønland. Forskerne er endnu ikke enige om, hvorvidt det har noget at gøre med den øgede afsmeltning af Grønlands indlandsis.

Med den rekordvarme december har hver måned siden maj 2015 sat en ny rekord, dvs. indtil nu er der otte rekordvarme måneder i træk! Også januar og marts 2015 var rekordvarme, så året 2015 bød på ikke færre end ti rekordmåneder. Der er derfor ikke overraskende, at også hele året 2015 var det varmeste nogensinde målt. Med en afvigelse på hele 0,40°C fra gennemsnittet i perioden 1981-2010 overgik året rekorden fra 2014 med hele 0,13°C. 2015 er dermed klart klodens varmeste år.

Temperaturen i 2015. Grafik JMA.
Temperaturafvigelser i 2015 i forhold til gennemsnittet 1981-2010. Klik for stor version. Det var meget varmt eller rekordvarmt næsten alle steder.

Ser vi på temperaturfordelingen for hele året, er det klart, at det har været meget varmt næsten overalt. Igen er det stort set kun farvandene syd fra Grønland, som var koldere end gennemsnittet.

Der er to grunde for den usædvanlige varme. Den ene del skyldes den menneskeskabte opvarmning. Den anden skal søges i oceanerne, som er ekstremt varme. Specielt varmt er der i det østlige, tropiske Stillehav, hvor en kraftig udgave af den naturlige klimavariation El Niño er ved at toppe.

Der er meget mere om, hvad der bliver af varmen fra den globale opvarmning i temaet: Energiens rejse i klimasystemet.

Af klimaforsker Martin Stendel, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 14. januar 2016.

Tilmeld dig DMI's ugentlige, elektroniske nyhedsbrev
Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder