twitter google+ facebook

Stadig håb om naturlig sne til Arctic Winter Games i Nuuk

Beregnet temperatur i 2 meters højde viser, at der er plusgrader langs kysten i Syd- og Vestgrønland. Grafik Frank Nielsen

En ren snedræber, i form af tør, varm luft over Nuuk, er ved at tage livet af sneen i Grønlands største by. Temperaturen ligger mandag på 2-5 graders varme, som kombineret med en kraftig blæst nærmest virker som en føntørrer. Heldigvis er der lidt mere end tre uger til Arctic Winter Games begynder.

 

Måske sne på vej

Lige nu ligger et kraftigt lavtryk ved Kap Farvel, der er på vej mod nordøst. Det giver sne mange steder og blæst i Sydøstgrønland. Lavtrykket er også årsag til, at der dannes varm luft i Syd- og Vestgrønland. Det er en tør luft, der blæser ud over kysten fra øst og nordøst. Temperaturen ligger på 2 -5 graders varme. F. eks. har Nuuk har i dag kl. 13 dansk tid 4 graders varme og en frisk vind til kuling fra nordøst. Det er ikke godt for snedækket i Nuuk.

Udsnit af havnen i Nuuk med udsigt over fjorden mandag den 15. feb. Kl. 13 DK-tid. Der er ikke ret meget sne tilbage. Webcam i Nuuk.

Arctic Winter Games fra den 6. til den 11. marts

Nuuk lægger faciliteter til Arctic Winter Games fra den 6. til den 11. marts, og der foregår en del konkurrencer udendørs, som kræver en sne. Det ser pt lidt sort ud med det, da næsten al den sne, der var faldet op til jul, smeltede de første 3 uger i januar. I flere døgn var det nærmest varmt med temperaturer mellem 5 og 10 graders varme. Fra den 23. jan til den 12 feb. har det være koldt igen med frost, men i Grønland er koldt vejr ofte lig med tørt vejr, så det er ikke mange cm sne, der er faldet.

Vejrkort gældende til torsdag 18 feb. kl. 12. Kraftigt lavtryk ved Sydgrønland med udbredt nedbør de fleste steder som sne. Grafik Frank Nielsen

Kommer naturen Nuuk og Arctic Winter Games til undsætning?

Lavtrykket, der er årsag til den varme og meget tørre luft, afløses af kold luft dog uden sne. Men allerede onsdag udvikler et meget kraftigt lavtryk sig over den amerikanske østkyst. Det har kurs mod Syd- og Sydvestgrønland, og det kan betyde, at der kommer en masse sne på Sydgrønland, og måske også nogen sne i Nuuk. Når lavtrykket er sendt videre lige syd om Island og til Færøerne, skifter vejret type i Sydvestgrønland. Flere lavtryk og områder med snebyger vil fra vest bevæge sig frem mod Grønland. Det vil måske kaste sne af sig i Nuuk-området, så er håb endnu om naturlig sne til Arctic Winter Games.

De fleste discipliner kræver sne, fx snesko-skydning. Foto fra smugmug med tilladelse fra AWG

Læs mere om Arctic Winter Games www.awg2016.org


Af meteorolog Frank Nielsen

Redaktion Christian Lietzen, kommunikation@dmi.dk

© 15. februar 2016

Tilmeld dig DMI's ugentlige, elektroniske nyhedsbrev
Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder