twitter google+ facebook

Mysteriet om den hvide ring - se de sjældne billeder

En klassisk halo i en skarp og farverig version i smukt samspil med en parhelisk cirkel - den sjældne hvide ring om Solen, som dansk studerende oplevede på allernærmeste hold under sydamerikanske himmelstrøg.  

Catamarca i Agentina den 19. februar 2016. Foto Catharina Illum Vandekerckhove. Klik for stor version.
Catamarca i Agentina den 19. februar 2016. Foto Catharina Illum Vandekerckhove. Klik for stor version.
Catamarca i Agentina den 19. februar 2016. Foto Catharina Illum Vandekerckhove. Klik for stor version.


Catharina Illum Vandekerckhove på 17 år er lige nu på udveksling i Argentina. Den 19. februar fik hun en fantastisk oplevelse, da hun kiggede op mod Solen og oplevede en halo omkring Solen samt en ’hvid cirkel’, der går tværs igennem. Kan I hjælpe?

Vi har spurgt himmelfotografen Jesper Grønne, som også er medforfatter på dmi.dk’s tema om haloer, om han kan opklare mysteriet om den hvide ring:

”Den farvede ring er en klassisk 22 grader halo i en rigtig skarp og farverig version.”

”Den hvide ring er en såkaldt parhelisk cirkel. Den går hele vejen rundt i samme højde som Solen med centrum i zenith (lige over hovedet). Den er hvid, fordi den reflekterer lyset på overfladen af lodrette iskrystalflader. Haloen er farvet, fordi lyset brydes ved refraktion ved passage gennem iskrystallerne, og dermed spredes farverne som i et prisme.”

”Solen står på billederne højere på himlen, end vi ser i Danmark, derfor ses der i bunden af billedet en CHA (circumhorizon arc), der er meget farvestrålende. Den kan vist kun (teoretisk set) ses i Danmark ved middagstid på den dag, hvor Solen står højest på himlen i Danmark. Den går også hele vejen rundt i samme højde over horisonten. Buen til højre - den, der buer opad fra CHA´en er en infralateral bue.

”Til lykke med de fine billeder og tak for synet,” slutter himmelfotografen.

Du kan læse mere om den parheliske cirkel samt om haloer generalt i temaet, hvor du bl.a. kan se en skematisk gengivelse af flere halofænomener – både almindelige samt de mere sjældne. Links finder du under 'Værd at Vide' øverst til højre.

Redaktion Marianne Brandt, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 22. februar 2016

Tilmeld dig DMI's ugentlige, elektroniske nyhedsbrev
Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder