twitter google+ facebook

Engelsk vind skaber røre ved danske kyster

De højeste middelvinde lå i intervallet hård vind til hård kuling, dvs. 13 til 18 m/s og lokalt 20 m/s. Grafik Mikael Scharling. Klik for stor version.
Højeste vindstød nåede nogle steder op på stræk storm, dvs. 27 til 30 m/s. Grafik Mikael Scharling. Klik for stor version.

Danmark slap for rigtig storm, da et tidligere stormlavtryk fra England passerede hen over det sydligste Norge tirsdag. Lavtrykket nåede Estland onsdag formiddag den 3. februar, men inden da nåede det at skabe røre ved danske kyster. 

Det var et længerevarende blæsevejr fra sydvest og vest med kulingstyrker og vindstød af stormstyrke, der fik rusket godt og grundigt op i de danske kyster. Halvandet døgn blev det til i dagene mellem den 1. og 3. februar.

Når det blæser så længe, har det stor indflydelse på vandstanden ved kysterne. Vinden trækker i havet og især der, hvor vandet er lavt, kan vinden rigtig få fat. Vandet trækkes nemlig op på kysten ved pålandsvind og væk fra kysten i fralandsvind.

Halvanden meter højder

I den vestlige del af Limfjorden er det en kombination af havvand, der fra Nordsøen presses i den vestlige del af Limfjorden, samtidig med at stærk vind flytter rundt på vandet inde i fjorden.

I Limfjorden stiger vandet generelt langsomt, og det falder også langsomt. Alment varsel udsendes, når vandet i Limfjorden når over 130 cm. Da vandstanden toppede natten til onsdag, nåede den op på følgende højder:

Lemvig 152 cm; Skive 159 cm; Nykøbing Mors 155 cm; Thisted 146 cm; Løgstør 162 cm.

Målte vandstande i Limfjorden i forhold til DVR-90 (Dansk vertikal reference) samt de beregnede vandstande for hver halve meter. Den 3. februar kl. 10 dansk tid. Grafik Frank Nielsen.

Tidevandet spiller stor rolle

Ved Vadehavet og op langs den jyske vestkyst spiller det astronomiske tidevand en væsentlig rolle, når havet skal nå højt over daglig vande (DVR, Dansk vertikal reference). Tirsdag steg vandet to gange - både ved det astronomiske højvande om morgenen samt tirsdag aften.

Ved højvandet tirsdag morgen og formiddag blev den højeste målte vandstand:
Vidå 258 cm; Havneby 246 cm; Esbjerg 243 cm; Hvide Sande kyst 232 cm; Thorsminde kyst 192 cm.

Ved aften højvandet: Vidå 282 cm; Havneby 257 cm; Esbjerg 255 cm; Hvide Sande kyst 226 cm; Thorsminde 209 cm; Thyborøn 151 cm.

Målte vandstande i Vadehavet og Østersøen i cm i forhold til DVR-90 (Dansk vertikal reference), samt de beregnede vandstande for hver halve meter. Den 3. februar kl. 10 dansk tid. Grafik Frank Nielsen.

Det er ikke dog ikke kun højvande, der kan give udfordringer. Det kan lavvande også. Den kraftige vestlige kuling formåede at skabe lavvande i den vestlige del af Østersøen på en lille meter, hvilket særligt kan være til gene for færgetrafikken. 

Selvom det blæste kraftigt, var det ikke nok til, at det kom på den danske stormliste.

 

Af Meteorolog Frank Nielsen

Redaktion Marianne Brandt, kommunikation@dmi.dk

© 3. februar 2016

Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder