twitter google+ facebook

Global opvarmning: Marts sender 2016 mod ny rekord

Selv om det formentlig langsomt bliver koldere i løbet af 2016, har året allerede lagt i kakkelovnen til en ny, global temperaturrekord.

Marts 2016 føjer sig til rækken af ekstremt varme måneder, der lige nu præger kloden. Måneden blev den varmeste marts, der er målt, og den næstvarmeste måned, der er målt - kun overgået af forgængeren februar 2016.

Flere internationale organisationer beregner den globale temperatur. En af dem er amerikansk NASA/GISS. Her endte marts 0,85°C varmere en gennemsnittet for perioden 1981-2010. Som det var tilfældet med februar 2016, er marts 2016 dermed næsten 0,5°C varmere end no. 2 på listen, som for øvrigt er hhv. februar og marts 2015.

Temperaturen på kloden i marts 2016. Det var meget varmt i store dele af Nordamerika, Central- og Østeuropa, hele Asien og - så vidt der foreligger data - også Afrika og Australien. Oceanerne er ligeledes meget varme, ikke bare Stillehavet, hvor man stadig tydelig kan se den kraftige El Niño som en varm, orange stribe. Varmt er det også i Det Indiske Ocean og i hovedparten af Atlanten. Det relativ kolde område sydøst for Grønland modsiger ikke nødvendigvis de høje omkringliggende temperaturer, men det er en anden historie.

"Året er startet ekstremt varmt. Det øger sandsynligheden for, at 2016 sætter ny global temperaturrekord", siger klimaforsker ved DMI, Martin Stendel.
"Lige nu, tre måneder inden i året, er 2016 hele 0,38°C varmere end det hidtil varmeste år, 2015".

Han påpeger, at der en en rimelig tæt statistisk sammenhæng mellem gennemsnitstemperaturen i de første tre måneder af et år og temperaturen for hele året.

Vi ved, at en del af den høje temperatur skyldes en meget kraftig udgave af det naturlige klimafænomen El Niño, der nu langsomt klinger af. Men at de kommende måneder langsomt bliver koldere og koldere er næppe nok til, at vi undgår en ny varmerekord", siger Martin Stendel.

DMI følger løbende klodens temperatur måned for måned. Normalt kommer der en foreløbig melding 8 til 10 dage efter måneden er slut og en endelig melding 17 til 20 dage efter.

Til medierne: Martin Stendel er på konference, men kan kontaktes gennem DMI's kommunikationsafdeling på 39 15 75 09 eller kommunikation@dmi.dk.

Af Niels Hansenkommunikation@dmi.dk

© DMI, 18. april 2016

Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder