twitter google+ facebook

Astronaut kalder DMI: Hvad har jeg fundet?

DMI's Leif Toudal måtte agere højteknologisk detektiv, da britiske Tim Peake spottede noget fra den internationale rumstation, der krævede en forklaring.

Det er blevet en vane. En god en. I september 2015 fandt vi kæmpelyn for den danske astronaut Andreas Mogensen, og i sidste uge ringede telefonen fra den internationale rumstation igen. Det var Tim Peake, der havde et spørgsmål.

Fra vinduet på sit midlertidige hjem godt 400 kilometer over Jorden spottede og fotograferede den britiske astronaut noget interessant: Et isbjerg helt oppe ved South Georgia i det sydlige Atlanterhav ud for Falklandsøerne.

Lang rejse mod nord

Hvor kommer isbjerget fra?
Hedder det noget?
...ville Tim Peake gerne vide. Han spurgte derfor DMI gennem det Europæiske Rumagentur, ESA. Og på DMI kunne Leif Toudal hjælpe den nysgerrige astronaut.

Leif Toudal fulgte isbjergets rute baglæns i tid ved at sammenholde data fra Europas Sentinel-1A radarsatellit og NASA's Aqua-satellit. Sporet førte sydover til Filchner-Ronne-istungen, der flyder fra Antarktis ud over Weddell-havet. Her knækkede den gigantiske isterning med navnet A56 af allerede omkring årtusindskiftet, men slap først fri af den øvrige is og begyndte sin lange rejse bort fra klodens koldeste kontinent i december 2013.

"Det er ikke usædvanligt, at isbjerge river sig løs fra Antarktis. Vi har før set dem så langt nordpå som Falklandsøerne. Det er til gengæld udsædvanligt, at de beholder deres udseende i så lang tid, som A56 har gjort det. Normalt bryder de forholdsvis hurtigt op, eller hjørner knækker af. Men denne gang ligner isbjerget fortsat det, vi kan følge baglæns i tid på billederne", fortæller han.

Det særlige ved Tim Peakes foto er, at ISS ikke direkte har et udsyn over Antarktis. Billeder af isbjerge taget af astronauterne på rumstationen er derfor sjældne. Og så skal de selvfølgelig have en vis størrelse, for at tiltrække sig opmærksomhed fra 400 kilometers højde. A56 er således kun en smule mindre end Limfjordsøen Mors eller som Tim Peake udtrykte det: på størrelse med London.

Af Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk

DMI, 6. april 2016

Tilmeld dig DMI's ugentlige, elektroniske nyhedsbrev
Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder