twitter google+ facebook

Island i det røde felt

Islandsk orkanlavtryk fik DMI's grønlandsmeteorolog op i det høje vindgear. Det var i dén grad dømt barsk og stormfuld aften den 7. december samt natten til den 8. december.

Et voldsomt lavtryk, der her til morgen den 8. december lå over det over det sydvestlige Island, har sat sit præg på det islandske vejr. Lavtrykket kom fra syd, og allerede i går aftes den 7. december var der lagt op til storm op til orkanstyrke fra øst og nordøst.

Vinden over Island er her den 8. december drejet til syd og sydøst og aftaget en del, og orkanen er tirsdag formiddag ankommet til Danmarksstrædet - havet, der ligger mellem det nordvestlige Island og Sydøstgrønland - tydeligt markeret i det røde felt på grafikken nedenfor.   

Middelvinden tirsdag den 8. december kl. 7 dansk tid. Grafik Frank Nielsen.

Ekstremt farligt vejr

DMI har udsendt orkanvarsel med op til 35 m/s i middelvindhastighed krydret med sne og slud over flere grønlandske farvanddistrikter, som udgør en del af Danmarkstrædet. Der er dermed dømt ekstremt farligt vejr for de søfarende i området.

Islands voldsomme terræn med bjerge, fjelde og dybe fjorde giver store lokale forskelle under en storm. På nogle fjelde, der ligger i højder mellem 500 og 700 meter, blev der natten til den 8. december målt middelvinde mellem 40 og 50 m/s, og hertil kommer endnu kraftigere vindstød.

Til sammenligning var middelvinden nogle steder lige så kraftig, som de kraftigste vindstød under decemberorkanen i Danmark tilbage i 1999.

Af Frank Nielsen

Redaktion Marianne Brandt, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 8. december 2015

Tilmeld dig DMI's ugentlige, elektroniske nyhedsbrev
Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder