twitter google+ facebook

Blæst skyld i varme vinternætter

Næsten 10 plusgrader kl. 06 om morgenen - selv med relativt klart vejr og stjerner på himlen. Det er lidt atypisk december-vejr.

Tocifrede varmegrader

I Danmark oplever i disse dage ganske usædvanligt høje temperaturer både dag og nat. Tocifrede temperaturer, op omkring 12 grader, og flere steder i landet har der i weekenden været døgnmiddeltemperaturer over 10 graders varme.

Blæsevejr er skyld i varm december

Vagtchef og meteorolog Frank Nielsen forklarer, hvordan blæsevejr hænger sammen med den usædvanlige varme:

”Normalt ville man jo tænke, at varmen kommer fra solen. Men den lave solhøjde og få solskinstimer vi har i december, gør, at Solen slet ikke kan nå at give så meget varme fra sig,” forklarer Frank Nilsen, og fortsætter:

”Det vi oplever, er en voldsom import af varm luft fra sydvest og vest. Der ligger en masse relativt varmt havvand rundt om Danmark, og så ligger der den absolut største varmekilde vest og sydvest for os, nemlig det store Atlanterhav. Og især den østlige del af Atlanterhavet er virkelig varm for tiden. Når vi så har blæst fra sydvest og vest, og vinden samtidig er kraftig, både nær jordoverfladen og helt op i et par km’s højde, så er alle ingredienser til stede for en varm jul i Danmark, siger Frank.

”Også om natten blæser der varm luft ind over os fra sydvest og vest, og det er grunden til, at vi kan holde temperaturen oppe, selvom der ikke er et tykt lag skyer til at holde på varmen,” slutter Frank.

Hvor længe bliver det ved, tænker du nok. Frank og DMI’s andre meteorologer vil gerne love, at varmen bliver her et par dage endnu, men at det derefter bliver lidt koldere hen mod juleaften. Dog skal vi hen til juledagene, før vi igen har mulighed for at se nattefrost.   

 

10 plusgrader kl. 6 efter årets næst-længste nat - det er usædvanligt. Grafik Frank Nielsen. Klik for stor version

Årsagen til det varme og milde vejr i Danmark skal findes i en relativt kraftig og stabil vind fra vest og sydvest. Grafik Frank Nielsen. Klik for stor version

Af Christian Lietzen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 21. december 2015

Tilmeld dig DMI's ugentlige, elektroniske nyhedsbrev
Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder