twitter google+ facebook

Vild og hvid weekend

Der var dømt præmaturt vintervejr, da DMI’s meteorologer varslede snestorm i efterårets næstsidste weekend. Men vintervejret kom med både slud, sne, frost og blæst.

Lørdag eftermiddag og aften og et pænt stykke ind i søndag væltede sneen ned over først det østlige Danmark og siden lidt mere jævnt fordelt.

"Fredag aften og natten til lørdag lå et relativt svagt lavtryk over Østersøen lidt syd for Sjælland. Der var ingen vind i de højere luftlag, der kunne flytte lavtrykket, så det lå i ro og samlede fugt op fra det varme hav. Samtidig sivede koldere luft fra Sverige ind under den fugtige luft over Danmark. Det gav så kraftig nedbør, at temperaturen faldt yderligere, og regnen gik over i sne," fortæller vagtchef Frank Nielsen.

Søndag morgen afslørede snedybdekortet, at Roskilde var hårdest ramt symboliseret ved en måling på 43 centimeter sne ved en manuel DMI-måler.

Så meget sne lå der i det ganske land søndag morgen. Grafik Mikael Scharling.

"Når lavtryk dannes i forbindelse med konvektion bliver der meget store regionale forskelle. Det næsten stilleliggende lavtryk over Sjælland udviklede sig lørdag til en lille men meget effektiv snegenerator," siger Frank Nielsen og fortsætter:

"Næste runde udspiller sig lørdag aften og natten til søndag, hvor der kommer en ny portion kold luft fra Norge ned over Jylland. Den skubber til lavtrykket over Sjælland, der sætter i et nyt gear. Lavtrykket udvikler sig og bliver kraftigere, vinden tiltager, og det hele sætter sig i bevægelse mod vest og senere syd. Det gav så et pusterum til Sjælland og søndagssne til dele af Fyn og Jylland. Og så skal vi ikke glemme at nordvestjyderne fik dannet sine helt egne Skagerrak-snebyger."

Og selvom snevejret fortsatte søndag, så var det ikke lige så massivt, og meget nåede at smelte, inden frosten satte ind sent søndag.

Husker du:

21.-22. nov. 1971?

Folk over 50 år, vil ved nærmere eftertanke kunne huske en voldsom snestorm på samme dato for 44 år siden. Den storm lammede store dele af landet, og skolebørnene fik snefri.Fakta:

I snit oplever vi i Danmark minimumtemperaturer på -10 °C eller koldere i november ca. hvert 3. år.

Senest var i 2010 med -11,8 °C. Koldeste november faldt i 1973 med -21,3 °C.

Snedybden i Danmark mandag den 23. november klokken 8. Grafik Mikael Scharling

Den laveste temperatur natten til mandag blev målt til minus 9,9°C i Roskilde, tæt fulgt af minus 9,7°C i Århus. Den højeste, laveste nattemperatur blev målt på Bornholms Hammer Odde, som målte positive 3,4°C.

Nattens laveste temperaturer, 23. november 2015. Grafik Mikael Scharling.


Og vinden…

Også vinden spillede med musklerne i weekenden - mest i søndagsdøgnet. Søndag blev de kraftigste vindstød målt ved Kalundborg, hvor det kraftigste blev målt til styrke af stærk storm eller 30,7 m/s, da det var på sit højeste.

De kraftigste vindstød i Danmark søndag den 22. november 2015. Grafik Mikael Scharling.

Den kraftigste middelvind blev ligeledes målt ved Kalundborg, og her kom anemometeret lige præcis op på stormstyrke med 24,9 m/s.

Søndagens kraftigste middelvinde. Grafik Mikael Scharling.

Den kraftige vind fra nordøst stuvede vandet sammen syd for Århus Bugt ved blandt andet Horsens og Vejle Fjorde med det resultat, at vandet stod ret højt, som det blandt andet ses på vandstandkurven fra Bogense på Fyn fra søndag.

Vandet stod højt i flere havne søndag. Grafik fra DMI's vandstandprodukt. Klik på kortet for at komme til produktet.

Af Bjarne Siewertsen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 23. november 2015

Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder