twitter google+ facebook

Usædvanlig lun grønlandsk piteraq

Fredag var Vestgrønland lammet af storm og sne. Mandag er den gal på den modsatte side af landet.

I den østgrønlandske bygd Tasiilaq har den berygtede piteraqvind blæst med orkanstyrke mandag morgen. Der er tale om en mere usædvanlig en af slagsen.

En almindelig piteraq er kendetegnet ved sine kolde og tørre faldvinde, men mandagens piteraq er mere at sammenligne med vinden fra en lunken føhntørrer.

Ved Tasiilaq på den grønlandske østkyst kan man fra satellitbilledet tidligt mandag morgen se pitaraq'en ved, at skyerne nærmest bliver revet ud fra Indlandsisen. Klik på billedet for forstørrelse.

Årsagen til den usædvanlige piteraq skal findes i det vejr, der fredag og lørdag prægede den grønlandske vestkyst. Her blev Grønland overstrømmet af meget varm luft fra det nordøstlige USA og Canada. Den luft er sidenhen strømmet op over Indlandsisen, hvor der derfor i weekenden har været varmere end normalt. 

Udgangspunktet for mandagens piteraq (faldvind fra toppen af Indlandsisen) har derfor været noget lunere end sædvanligt i den vejrtype. Indbyggerne  i Tasiilaqområdet oplevede derfor, at vejret ændrede sig fra en temperatur omkring frysepunktet og en luftfugtighed tæt på 100% til fire graders knastør varme med en luftfugtighed på kun 30%. Dertil kom en ændring fra stort set vindstille til orkan fra det ene øjeblik til det næste.

Da vinden mandag morgen mellem kl. 7 og 8 dansk tid var stærkest nåede den i middelvind op på 32 m/s med vindstød op til 53 m/s. Til sammenligning blev der målt 38 m/s som den kraftigste middelvind over land og 50 m/s i vindstødene i den danske decemberorkan i 1999.

Piteraq’er er sjældent særligt langvarige, og vinden var allerede mandag eftermiddag i aftagende.  

Læs mere om pitaraq'er og se vilde billeder fra Tasiilaq via links i Værd at Vide til højre.

Af Frank Nielsen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 23. november 2015

Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder