twitter google+ facebook

Stormlavtryk brygger i Nordatlanten - rammer de?

Der er godt gang i lavtryksudviklingen i Atlanterhavet, og der er store temperaturkontraster mellem den usædvanlige kolde luft fra Vestgrønland og det østlige Canada og så den varme subtropiske luft syd for vore breddegrader. Vi holder øje med søndag aften.

"Det skal nok blive storm," siger vagtchef Frank Nielsen. "Det store spørgsmål er, om det rammer os."

Og lige præcis den lille - men væsentlige - detalje er der endnu usikkerhed omkring. Søndag aften - første søndag i advent - er første mulighed.

Kontrasterne mellem de polare og de subtropiske luftmasser ses tydeligst i omkring 1 kilometers højde, som her på grafikken fra det europæiske, meteorologiske regnecenter. Strømningslinjerne angiver styrke og retning af jetstrømmen og viser en kraftig østgående strømning. I denne, tidlige, prognosekørsel for søndag aften ligger lavtryksudviklingen lige over Danmark. Klik på grafikken for stor version.

"En meget stærk jetstrøm er igen under opbygning over Atlanterhavet, og her fødes adskillige lavtryk," siger meteorologen. "Nogle af dem kan udvikle sig til storme og måske endda orkaner."

"Det er desværre usikkert, hvor de præcist rammer. De kan ligeså godt tage turen til Vestnorge, som de kan passere gennem Skagerrak eller en sydligere bane," siger han.

Jetstrømmen opstår på grænsen mellem kolde, polare luftmasser og varme, fugtige luftmasser. Den kolde luft forsøger at komme sydpå, og den varme luft presser nordpå. Det skaber store tryk- og temperaturkontraster, som dels definerer den såkaldte polarfront, dels skaber jetstrømmen (sammen med Jordens rotation) og dels er arnested for sæsonens mange passerende lavtryk.

"Og lavtrykkene kan så give anledning til alt fra almindelige blæsevejr til orkaner," slutter Frank Nielsen.

Redaktion Bjarne Siewertsen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 27. november 2015

Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder