twitter google+ facebook

Stormen Gorm slog hårdt, da den slog til

Søndag eftermiddag, aften og nat rasede stormen Gorm over landet. Mandag morgen kategoriserede DMI's klimatologer den på baggrund af vindhastighederne som en 'regional klasse 3'. Det er en af de voldsommere.

Stormen Gorm ramte Danmark sent søndag eftermiddag og passerede i løbet af aftenen hen over landet.

Det voldsommeste vindstød blev på 45,9 m/s eller omkring 165 km/t. Den maksimale middelvind blev målt til 35,9 m/s eller godt 129 km/t.  Begge tophastigheder er fra stationen Gniben på Sjællands Odde.

De kraftigste vindstød (3 sekunder) i døgnet den 29. november 2015. Foreløbig grafik, Mikael Scharling. Klik for større version.
Den maksimale middelvind (10 minutter) i døgnet den 29. november 2015. Foreløbig grafik, Mikael Scharling. Klik for større version.


På baggrund af vindmålinger over dansk landområde har seniorklimatolog John Cappelen klassificeret Gorm som det, der hedder en 'regional klasse 3-storm'. Klasse 3 er den næsthøjeste klasse i det danske system og oversættes med 'stærk, orkanlignede storm'.

DMI har registreret i alt 13 'storme i kategori 4'; dvs. i praksis orkaner. Gorm er altså under alle omstændigheder uden for top-13.

Fem højeste 10-min vindhastighed
35,9 (orkan) Gniben
32,2 (stærk storm), Røsnæs Fyr
31,8 (stærk storm), Sletterhage Fyr
29,8 (stærk storm), Torsminde
28,6 (stærk storm), Anholt Havn

Fem højeste vindstød
45,9 (orkan), Gniben
40,8 (orkan), Sletterhage Fyr
40,7 (orkan), Flyvestation Karup
39,9 (orkan), Røsnæs Fyr
39,7 (orkan), Blåvandshuk Fyr

Animation af Gorms bevægelser set fra den Europæiske Meteosat-10 meteorologiske satellit. Foto Eumetsat, animation Bjarne Siewertsen.

Du finder link til listen over danske storme i 'Værd at Vide'-boksen til højre.

Af Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 30. november 2015.

Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder