twitter google+ facebook

Rigsfællesskabet deler sne ud

Temperaturen i luftmasserne over os i begyndelsen ugen og i weekenden i lidt mere end 1 kilometers højde. Grafik Frank Nielsen.

Kulde fra Grønland er på vej. Den kolde luftmasse bevæger sig ud over Grønlandshavet og herfra sydpå. Det genererer snebyger først til Færøerne, og i weekenden også vinterlig nedbør i Danmark.

Kulde fra nord

I Rigsfællesskabet er vi gavmilde, så vi beholder ikke sneen for os selv. Der kommer også en portion sne til Skotland og videre ned over Europa. Så når weekenden er ovre, er der også kommet en del nysne til de snehungrende Alper.

Vejromslaget til koldere vejr over Skandinavien og Europa skyldes nogle større ændringer i luftstrømmene over Nordatlanten. Vi har nu længe ligget i en mild sydvestlig strømning, og gradvist er vejret blevet mere vådt og blæsende. I den samme periode er det blevet ganske koldt over Grønland og Grønlandshavet, hvor luften bare har ligget stille og er blevet koldere og koldere.

Færøerne får kulden først

I de kommende dage sker der det, at meget kraftige lavtryk over USA sender varme frem mod Vestgrønland, og det skubber den kolde polare luftmasse væk fra Grønland mod øst og syd. Det går ikke stille af sig, når så kold luft kommer ud over et varmt underlag som Nordatlanten og Nordsøen. Det får Færøerne at mærke. De får en kold nordlig vind, og især fredag falder meget sne i form af byger. Færøerne har fjelde og særligt her kan der falde meget sne.

Et bud på, hvordan temperaturen er over Danmark mandag morgen. Grafik Frank Nielsen.

Blandingsnedbør i Danmark

Den kolde luft rejser videre mod Nordsøen og Danmark. Det giver anledning til dannelse af et lavtryk over den sydlige del af Nordsøen. Det er lidt usikkert, hvordan lavtrykket bevæger sig, og om det tager turen hen over Danmark eller lige syd om. Det betyder noget for hvor meget nedbør, der kommer, og hvor stor en del, der falder som slud eller sne.

Resultatet er, at vi får blandingsnedbør. Der vil komme regn, slud, sne og snebyger. Om dagen vil temperaturen typisk ligge på 3 grader, og om natten kommer der efterhånden nattefrost mange steder, nogle steder ned til minus 5 grader.

Af Frank Nielsen, kommunikation@dmi.dk

© 17. november 2015

Tilmeld dig DMI's ugentlige, elektroniske nyhedsbrev
Tilmeld dig DMI's varsler om farligt vejr på SMS
Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder